Πρόωρη εκσπερμάτιση

page top curve

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη εκσπερμάτιση – ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματώνει νωρίτερα κατά τη σεξουαλική επαφή από ό,τι θα ήθελε ο ίδιος ή η σύντροφός του. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα κοινό σεξουαλικό παράπονο. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά έως και 1 στους 3 άνδρες λένε ότι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή.

Εάν συμβαίνει σπάνια, τότε δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να διαγνωστεί με πρόωρη εκσπερμάτωση εάν:

Πάντα ή σχεδόν πάντα εκσπερμάτισε μέσα σε ένα λεπτό από τη διείσδυση

Δεν μπορεί να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια όλης της σεξουαλικής επαφής ή σχεδόν όλη την ώρα

Αισθάνεται στενοχωρημένος και απογοητευμένος και τείνει να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή

Τόσο οι ψυχολογικοί όσο και οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτωση. Αν και πολλοί άντρες νιώθουν αμήχανα μιλώντας γι’ αυτό, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια κοινή και θεραπεύσιμη κατάσταση. Φάρμακα, συμβουλές και σεξουαλικές τεχνικές που καθυστερούν την εκσπερμάτιση —ή συνδυασμός αυτών— μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του σεξ για εσάς και τον σύντροφό σας.

 

Συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης

Το κύριο σύμπτωμα της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι η αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτωσης για περισσότερο από ένα λεπτό μετά τη διείσδυση. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις σεξουαλικές καταστάσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να ταξινομηθεί ως:

Δια βίου (πρωτοβάθμια). Η δια βίου πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα από τις πρώτες σεξουαλικές επαφές.

Επίκτητη (δευτερεύουσα). Η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζεται μετά από σεξουαλικές εμπειρίες χωρίς προβλήματα εκσπερμάτωσης.

Πολλοί άνδρες αισθάνονται ότι έχουν συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης, αλλά τα συμπτώματα δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Αντίθετα, αυτοί οι άνδρες μπορεί να έχουν φυσική μεταβλητή πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία περιλαμβάνει περιόδους ταχείας εκσπερμάτισης καθώς και περιόδους φυσιολογικής εκσπερμάτισης.

Πότε να επισκεφτείτε σεξολόγο

Συζητήστε με το θεραπευτή σεξουαλικών δυσλειτουργιών/σεξολόγο σας εάν εκσπερματίζετε νωρίτερα από ό, τι θέλετε κατά τις περισσότερες σεξουαλικές επαφές. Είναι σύνηθες για τους άνδρες να ντρέπονται όταν συζητούν θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά μην αφήσετε αυτό να σας εμποδίσει να μιλήσετε με τον ψυχολόγο/σεξολόγο σας. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα κοινό και θεραπεύσιμο πρόβλημα.

Για μερικούς άνδρες, μια συζήτηση με έναν σεξολόγο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανησυχιών σχετικά με την πρόωρη εκσπερμάτιση. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι καθησυχαστικό να ακούτε ότι η περιστασιακή πρόωρη εκσπερμάτιση είναι φυσιολογική και ότι ο μέσος χρόνος από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής έως την εκσπερμάτιση είναι περίπου πέντε λεπτά.

Αιτίες πρόωρης εκσπερμάτισης

Η ακριβής αιτία της πρόωρης εκσπερμάιωσης δεν είναι γνωστή. Ενώ κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν μόνο ψυχολογική, οι γιατροί τώρα γνωρίζουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση περιλαμβάνει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

 

Ψυχολογικά αίτια

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο περιλαμβάνουν:

 • Πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες
 • Σεξουαλική κακοποίηση
 • Λανθασμένη εικόνα σώματος
 • Κατάθλιψη
 • Ανησυχία για την πρόωρη εκσπερμάτιση
 • Αισθήματα ενοχής που αυξάνουν την τάση σας να βιάζεστε στις σεξουαλικές συναντήσεις

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν:

Στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που αγωνιούν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν μια στύση κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να σχηματίσουν ένα μοτίβο βιαστικής εκσπερμάτωσης, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει.

Άγχος: Πολλοί άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν επίσης προβλήματα με το άγχος — είτε ειδικά για τη σεξουαλική απόδοση είτε σχετίζονται με άλλα θέματα.

Προβλήματα σχέσεων. Εάν είχατε ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις με άλλους συντρόφους στις οποίες η πρόωρη εκσπερμάτωση συνέβη σπάνια ή καθόλου, είναι πιθανό τα διαπροσωπικά ζητήματα μεταξύ εσάς και του τρέχοντος συντρόφου σας να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

 

Βιολογικά αίτια

Ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη εκσπερμάτιση, όπως:

Μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών

Μη φυσιολογικά επίπεδα χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές

Φλεγμονή και μόλυνση του προστάτη ή της ουρήθρας

Κληρονομικά χαρακτηριστικά

 

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, όπως:

Στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτωσης εάν περιστασιακά ή σταθερά αντιμετωπίζετε προβλήματα απόκτησης ή διατήρησης στύσης. Ο φόβος της απώλειας της στύσης σας μπορεί να σας κάνει να βιαστείτε συνειδητά ή ασυνείδητα στις σεξουαλικές συναντήσεις.

Στρες. Η συναισθηματική ή ψυχική καταπόνηση σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτωση, περιορίζοντας την ικανότητά σας να χαλαρώνετε και να εστιάσετε κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών συναντήσεων.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματώνει νωρίτερα κατά τη σεξουαλική επαφή

 

Επιπλοκές

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην προσωπική σας ζωή, όπως:

Στρες και προβλήματα στη σχέση. Μια κοινή επιπλοκή της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι το άγχος της σχέσης.

Προβλήματα γονιμότητας. Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί περιστασιακά να δυσκολέψει τη γονιμοποίηση για ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό εάν η εκσπερμάτιση δεν συμβεί ενδοκολπικά.

 

Διάγνωση

Πέραν των ερωτήσεων σχετικά με τη σεξουαλική σας ζωή, ο γιατρός σας θα ρωτήσει για το ιστορικό της υγείας σας και μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση. Εάν έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση και δυσκολεύεστε να επιτύχετε ή να διατηρήσετε μια στύση, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης (τεστοστερόνης) ή άλλες εξετάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν ουρολόγο ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Θεραπεία για την πρώωρη εκσπερμάτωση

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές για την πρόωρη εκσπερμάτιση περιλαμβάνουν τεχνικές συμπεριφοράς, τοπικά αναισθητικά, φάρμακα και σεξουαλική ψυχοθεραπεία. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε τη θεραπεία ή τον συνδυασμό θεραπειών που θα λειτουργήσει για εσάς. Η συμπεριφορική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική πορεία.

 

Συμπεριφορική θεραπεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη απλών βημάτων, όπως ο αυνανισμός μία ή δύο ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή, έτσι ώστε να μπορείτε να καθυστερήσετε την εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα και να εστιάσετε σε άλλους τύπους σεξουαλικού παιχνιδιού, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πίεση από τις σεξουαλικές σας συναντήσεις.

 

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να καθυστερείτε την εκσπερμάτιση. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση αυτών των μυών.

Για να εκτελέσετε αυτές τις ασκήσεις:

Βρείτε τους σωστούς μύες: Για να αναγνωρίσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας, σταματήστε την ούρηση στη μέση ή σφίξτε τους μύες που σας εμποδίζουν να αεριστείτε. Αυτοί οι ελιγμοί χρησιμοποιούν τους μύες του πυελικού εδάφους. Αφού εντοπίσετε τους μύες , μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σε οποιαδήποτε θέση, αν και μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να τις κάνετε ξαπλωμένοι στην αρχή.

Τελειοποιήστε την τεχνική σας: Σφίξτε τους μύες, κρατήστε τη σύσπαση για τρία δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε για τρία δευτερόλεπτα. Δοκιμάστε το μερικές φορές στη σειρά. Όταν οι μύες σας δυναμώσουν, δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις Kegel ενώ κάθεστε, στέκεστε ή περπατάτε.

Εστιάστε: Για καλύτερα αποτελέσματα, εστιάστε στη σύσφιξη μόνο του πυελικούς μύες. Προσέξτε να μην λυγίζετε τους μύες στην κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς σας. Αποφύγετε να κρατάτε την αναπνοή σας. Αντίθετα, αναπνέετε ελεύθερα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Επαναλάβετε 3 φορές την ημέρα. Επιδιώξτε τουλάχιστον τρία σετ των 10 επαναλήψεων την ημέρα.

 

Η τεχνική παύση-συμπίεση

Ο γιατρός σας μπορεί να καθοδηγήσει εσάς και τον σύντροφό σας τη χρήση μιας μεθόδου που ονομάζεται τεχνική παύσης-συμπίεσης. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί ως εξής:

Ξεκινήστε τη σεξουαλική δραστηριότητα ως συνήθως, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης του πέους, μέχρι να νιώσετε σχεδόν έτοιμοι να εκσπερματώσετε.

Βάλτε τον σύντροφό σας να πιέσει το άκρο του πέους σας, στο σημείο όπου το κεφάλι (βάλανο) ενώνεται με τον άξονα, και διατηρήστε τη συμπίεση για αρκετά δευτερόλεπτα, μέχρι να φύγει η επιθυμία για εκσπερμάτιση.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να επαναλάβει τη διαδικασία συμπίεσης όπως χρειάζεται.

Επαναλαμβάνοντας όσες φορές χρειαστεί, μπορείτε να φτάσετε στο σημείο να εισέρθετε στο ταίρι σας χωρίς να εκσπερματώσετε. Μετά από μερικές συνεδρίες εξάσκησης, η αίσθηση της γνώσης  καθυστέρησης την εκσπερμάτιση μπορεί να γίνει συνήθεια η οποία δεν θα απαιτεί πλέον την τεχνική παύσης-συμπίεσης.

Εάν η τεχνική παύσης-συμπίεσης προκαλεί πόνο ή ενόχληση, μια άλλη τεχνική είναι να σταματήσετε τη σεξουαλική διέγερση λίγο πριν την εκσπερμάτιση, να περιμένετε μέχρι να μειωθεί το επίπεδο διέγερσης και μετά να ξεκινήσετε ξανά. Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή ως τεχνική stop-start.

 

Προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά μπορεί να μειώσουν την ευαισθησία του πέους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Τα προφυλακτικά “Climax control” διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτά τα προφυλακτικά περιέχουν ουσίες όπως η βενζοκαΐνη ή η λιδοκαΐνη ή είναι κατασκευασμένα από παχύτερο λατέξ για την καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης.  Ορισμένες μάρκες που περιλαμβάνουν τις εν λόγω ουσίες είναι τα Trojan Extended, το Durex Performax Intense και το Lifestyles Everlast Intense.

 

Φάρμακα

Τοπικά αναισθητικά

Οι αναισθητικές κρέμες και τα σπρέι που περιέχουν ουσίες αναισθητικές, όπως βενζοκαΐνη, λιδοκαΐνη ή πριλοκαΐνη, χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Αυτά τα προϊόντα εφαρμόζονται στο πέος 10 έως 15 λεπτά πριν το σεξ για να μειώσουν την αίσθηση και να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Μια κρέμα λιδοκαΐνης-πριλοκαΐνης για πρόωρη εκσπερμάτιση (EMLA) διατίθεται με ιατρική συνταγή. Τα σπρέι λιδοκαΐνης για την πρόωρη εκσπερμάτωση είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.

Αν και τα τοπικά αναισθητικά είναι αποτελεσματικά και καλά ανεκτά, έχουν πιθανές παρενέργειες. Για παράδειγμα, μερικοί άνδρες αναφέρουν προσωρινή απώλεια ευαισθησίας και μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση. Μερικές φορές, οι γυναίκες σύντροφοι έχουν επίσης αναφέρει αυτές τις παρενέργειες.

 

Φάρμακα δια στόματος

Πολλά φάρμακα μπορεί να καθυστερήσουν τον οργασμό. Αν και κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν έχει εγκριθεί ειδικά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης, ορισμένα χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αναλγητικών και των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης-5. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να συνταγογραφούνται είτε για κατ’ απαίτηση είτε για καθημερινή χρήση και μπορεί να συνταγογραφούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Αντικαταθλιπτικά. Μια παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών είναι ο καθυστερημένος οργασμός. Για το λόγο αυτό, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η εσιταλοπράμη (Lexapro), η σερτραλίνη (Zoloft), η παροξετίνη (Paxil) ή η φλουοξετίνη (Prozac, Sarafem), χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Από τις ουσίες που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παροξετίνη φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική. Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συνήθως πέντε έως 10 ημέρες για να αρχίσουν να δρουν. Αλλά μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις εβδομάδες θεραπείας για να δείτε το πλήρες αποτέλεσμα.

Εάν τα SSRI δεν βελτιώνουν το χρόνο της εκσπερμάτισής σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει το τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό κλομιπραμίνη (Anafranil). Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εφίδρωση, υπνηλία και μειωμένη λίμπιντο.

Αναλγητικά. Το Tramadol (Ultram) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του πόνου. Έχει επίσης παρενέργειες που καθυστερούν την εκσπερμάτιση. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, υπνηλία και ζάλη.

Μπορεί να συνταγογραφηθεί όταν τα SSRI ήταν αποτελεσματικά. Η τραμαδόλη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με SSRI.

Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως το sildenafil (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis, Adcirca) ή το vardenafil (Levitra, Staxyn), μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έξαψη προσώπου και δυσπεψία. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με SSRI.

 

Πιθανή μελλοντική θεραπεία

Η έρευνα δείχνει ότι πολλά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Δαποξετίνη. Είναι SSRI η οποί χρησιμοποιείται συχνά ως η πρώτη θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση σε άλλες χώρες. Δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Μοδαφινίλη (Provigil). θεραπεία για τη διαταραχή ύπνου, τη ναρκοληψία.
 • Σιλοδοσίνη (Rapaflo). Αυτό το φάρμακο χορηγείται συνήθως για τη θεραπεία  της υπερπλασίας του προστάτη αδένα (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη).

 

Συμβουλευτική Θεραπεία

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη συζήτηση με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για τις σχέσεις και τις εμπειρίες σας. Οι συνεδρίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος απόδοσης και να βρείτε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Η συμβουλευτική είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία.

Αντιμετωπίζοντας πρόωρη εκσπερμάτωση, μπορεί να αισθάνεστε ότι χάνετε μέρος της εγγύτητας που μοιράζεστε με έναν σεξουαλικό σας σύντροφο. Μπορεί να νιώσετε θυμό, ντροπή και αναστάτωση και να απομακρυνθείτε από τον σύντροφό σας.

Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να είναι αναστατωμένος με την αλλαγή στη σεξουαλική οικειότητα. Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να κάνει τους συντρόφους να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι ή πληγωμένοι. Η συζήτηση για το πρόβλημα είναι ένα σημαντικό βήμα και η συμβουλευτική σχέσεων ή η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη.

 

Εναλλακτικά φάρμακά

Έχουν μελετηθεί αρκετές θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα, του διαλογισμού και του βελονισμού. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών των θεραπειών.

 

Προετοιμάζοντας το ραντεβού σας

Είναι φυσιολογικό να ντρέπεστε όταν μιλάτε για σεξουαλικά προβλήματα, αλλά μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι ο γιατρός σας είχε παρόμοιες συνομιλίες με πολλούς άλλους άνδρες. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια πολύ κοινή – και θεραπεύσιμη – κατάσταση.

Το να είστε έτοιμοι να μιλήσετε για την πρόωρη εκσπερμάτιση θα σας βοηθήσει να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεστε για να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας ζωή σε καλό δρόμο. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ραντεβού σας.

Πληροφορίες που πρέπει να συμπληρώσετε πριν το ραντεβού σας

Περιορισμοί πριν από το ραντεβού. Όταν κλείσετε το ραντεβού σας, ρωτήστε εάν υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσετε στο διάστημα που προηγείται της επίσκεψής σας.

Συμπτώματα. Πόσο συχνά εκσπερματώνετε πριν το επιθυμείτε εσείς ή ο σύντροφός σας; Πόσο καιρό μετά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής εκσπερματώνετε συνήθως;

Σεξουαλικό ιστορικό. Σκεφτείτε ξανά τις σχέσεις και τις σεξουαλικές σας επαφές από τότε που γίνατε σεξουαλικά ενεργοί. Είχατε παλιότερα προβλήματα με την πρόωρη εκσπερμάτωση; Με ποιον και υπό ποιες συνθήκες;

Ιατρικό ιστορικό. Σημειώστε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις με τις οποίες έχετε διαγνωστεί, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων ψυχικής υγείας. Σημειώστε επίσης τα ονόματα όλων των φαρμάκων που παίρνετε αυτήν τη στιγμή ή έχετε πάρει πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας. Καταγράψτε τις ερωτήσεις εκ των προτέρων για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας με το γιατρό σας.

 

Βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας

Η παρακάτω λίστα προτείνει ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με την πρόωρη εκσπερμάτωση. Μη διστάσετε να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

 • Τι μπορεί να προκαλεί την πρόωρη εκσπερμάτισή μου;
 • Τι εξετάσεις προτείνετε;
 • Ποια θεραπευτική προσέγγιση προτείνετε;
 • Πόσο σύντομα μετά την έναρξη της θεραπείας μπορώ να περιμένω βελτίωση;
 • Πόση βελτίωση μπορώ να περιμένω εύλογα;
 • Κινδυνεύει να επανέλθει αυτό το πρόβλημα;
 • Υπάρχει κάποια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;
 • Υπάρχουν ενημερωτικό υλικό ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε να επισκεφτώ?

 

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει πολύ προσωπικές ερωτήσεις και μπορεί επίσης να θέλει να μιλήσει με τον σύντροφό σας. Για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματός σας και την καλύτερη πορεία θεραπείας, να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως:

 • Πόσο συχνά έχετε πρόωρη εκσπερμάτωση;
 • Πότε εμφανίσατε για πρώτη φορά πρόωρη εκσπερμάτωση;
 • Έχετε πρόωρη εκσπερμάτωση μόνο με συγκεκριμένο σύντροφο ή συντρόφους;
 • Αντιμετωπίζετε πρόωρη εκσπερμάτιση όταν αυνανίζεστε;
 • Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση κάθε φορά που κάνετε σεξ;
 • Πόσο συχνά κάνετε σεξ;
 • Πόσο σας ενοχλεί η πρόωρη εκσπερμάτωση;
 • Πόσο ενοχλείται ο σύντροφός σας από την πρόωρη εκσπερμάτωση;
 • Πόσο ικανοποιημένος είστε με την τρέχουσα σχέση σασ;
 • Έχετε επίσης πρόβλημα να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια στύση (στυτική δυσλειτουργία);
 • Παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα; Αν ναι, ποια φάρμακα ξεκινήσατε πρόσφατα ή σταματήσατε να παίρνετε;
 • Χρησιμοποιείτε ψυχοτρόπα ναρκωτικά;

 

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ

Η απόφαση να μιλήσετε με το γιατρό σας είναι ένα σημαντικό βήμα. Στο μεταξύ, σκεφτείτε να εξερευνήσετε άλλους τρόπους με τους οποίους εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να συνδεθείτε μεταξύ σας. Αν και η πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να προκαλέσει πίεση και άγχος σε μια σχέση, ωστόσο είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση.

Add Your Comment