ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Στυτική δυσλειτουργία
Συμπτώματα, Αιτίες, Διάγνωση, Αντιμετώπιση, Θεραπεία
Στυτική δυσλειτουργία: τι είναι;
Σφαιρική Εικόνα
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία του ατόμου να δημιουργήσει καθώς και να διατηρήσει μια στύση αρκετά σθεναρή ώστε να εκτελέσει μια σεξουαλική πράξη.
Το να παρουσιάζει κανείς βέβαια κάποιο ζήτημα με τη στύση του από καιρό σε καιρό δεν είναι αναγκαστικά λόγος ανησυχίας.
Ωστόσο, εάν η αδύναμη στύση είναι ένα συνεχιζόμενο ζήτημα, μπορεί να προκαλέσει άγχος, να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή και να συμβάλει στην ένταση και στην αμηχανία στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου.
Επίσης, οι αιτίες που συνήθως δυσκολεύουν το άτομο για μια πετυχημένη στύση και τη διατήρηση αυτής μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας που προειδοποιεί το άτομο ότι χρειάζεται διάγνωση και θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, μια παρατεταμένη στυτική δυσλειτουργία, μπορεί και να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Εάν λοιπόν ανησυχείτε για μια παρατεταμένη στυτική δυσλειτουργία, θα χρειαστεί να κινητοποιηθείτε. Μερικές φορές, η θεραπεία μιας υποκείμενης κατάστασης είναι αρκετή για να αντιστρέψει τη στυτική δυσλειτουργία. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή άλλες άμεσες θεραπείες.
Συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας
Τα συμπτώματα ανησυχίας για τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας ενδέχεται να περιλαμβάνουν ένα ή και όλα τα παρακάτω:
- Δυσκολία δημιουργίας μια στύσης
- Δυσκολία στη διατήρηση μιας στύσης
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό
Ένας ανδρολόγος/ουρολόγος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε όταν έχετε προβλήματα στύσης. Επισκεφθείτε τη συγκεκριμένη ειδικότητα εάν:
- Έχετε ανησυχία για τις στύση σας ή αντιμετωπίζετε άλλα σεξουαλικά ζητήματα όπως η πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση
- Έχετε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή άλλη γνωστή κατάσταση υγείας που μπορεί να σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία
- Έχετε άλλα συμπτώματα μαζί με στυτική δυσλειτουργία
Αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας
Η σεξουαλική διέγερση για να προκληθεί μια ικανοποιητική στύση, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, τις ορμόνες, τα συναισθήματα, το νευρικό σύστημα, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία. Συνεπώς, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα που μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε οποιοδήποτε από αυτά. Ομοίως, ζητήματα άγχος και άλλα ψυχολογικά ζητήματα και ανησυχίες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική λειτουργία.
Μερικές φορές ένας συνδυασμός σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, μια μικρή σωματική κατάσταση που επιβραδύνει τη σεξουαλική σας ανταπόκριση μπορεί να προκαλέσει άγχος για τη διατήρηση μιας στύσης. Το άγχος που προκύπτει μπορεί να οδηγήσει ή/και να επιδεινώσει τη στυτική δυσλειτουργία.
Φυσικές/οργανικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας
Σε πολλές περιπτώσεις, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλεστεί από μια σωματική/οργανική αιτία. Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:
- Καρδιοαγγειακή ασθένεια
- Φραγμένα αιμοφόρα αγγεία
- Υψηλή χοληστερίνη
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Διαβήτης
- Παχυσαρκία
- Μεταβολικό σύνδρομο – μια κατάσταση που συνεπάγεται αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και υψηλή χοληστερίνη
- Τη νόσο του Πάρκινσον
- Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Κάπνισμα
- Αλκοολισμός και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών
- Διαταραχή ύπνου
- Θεραπείες για καρκίνο του προστάτη ή για υπερπλασία του προστάτη
- Χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμοί που επηρεάζουν τη περιοχή της πυέλου ή το νωτιαίο μυελό
Ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας
Ο εγκέφαλος παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της σειράς φυσικών συμβάντων που προκαλούν στύση, ξεκινώντας από τα συναισθήματα του σεξουαλικού ενθουσιασμού. Ορισμένα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τα σεξουαλικά συναισθήματα και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Κατάθλιψη, άγχος ή άλλες συνθήκες ψυχικής υγείας
- Στρες
- Τα προβλήματα σχέσεων οφείλονται σε άγχος, κακή επικοινωνία ή άλλες ανησυχίες
Παράγοντες κινδύνου
Καθώς μεγαλώνει το άτομο, οι στύσεις ενδέχεται να διαρκούν λιγότερο και να μην είναι τόσο σταθερές. Ίσως χρειαστεί πιο άμεση επαφή με το πέος σας για να πάρετε και να διατηρήσετε μια στύση.
Διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορούν να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, όπως:
- Ιατρικές παθήσεις, ιδιαίτερα διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις
- Η χρήση καπνού, η οποία περιορίζει τη ροή αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες, μπορεί – με την πάροδο του χρόνου – να προκαλέσει χρόνιες παθήσεις που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία
- Παχυσαρκία
- Ορισμένες ιατρικές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση προστάτη ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο
- Τραυματισμοί, ιδιαίτερα αν βλάψουν τα νεύρα ή τις αρτηρίες που ελέγχουν τις στύσεις
- Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά και φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος, του πόνου ή των προστάτη
- Ψυχολογικές καταστάσεις, όπως άγχος, άγχος ή κατάθλιψη
- Χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, ειδικά αν είστε μακροχρόνιος χρήστης ναρκωτικών ή βαριά ποτό
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές που οφείλονται στη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μια μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή
- Στρες ή άγχος
- Αμηχανία ή χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας είναι να ξεκινήσει το άτομο υγιεινές επιλογές στον καθημερινό τρόπο ζωής του και να διαχειριστείτε τυχόν υπάρχουσες συνθήκες υγείας. Για παράδειγμα:
- Επίσκεψη στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για να ρυθμίσει τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις ή άλλες χρόνιες παθήσεις.
- Τακτικός ιατρικός έλεγχος και ιατρικές εξετάσεις.
- Διακοπή καπνίσματος, περιορισμός/αποφυγή χρήσης αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
Τακτική άσκηση. - Μείωση του στρες.
- Επίσκεψη σε καταρτισμένο ειδικό ψυχικής υγείας (σεξολόγο, ψυχολόγο) για την αντιμετώπιση ανησυχιών αναφορικά με την ψυχική υγεία.
Στυτική Δυσλειτουργία: Σχέδιο δράσης και Αντιμετώπιση τεσσάρων (4) διαφορετικών υποθέσεων στυτικής δυσλειτουργίας.
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας ικανοποιητικής στύσης για μια επιτυχή σεξουαλική επαφή. Το ποσοστό ανδρών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στυτική δυσλειτουργία, ποικίλλει από έναν στους δέκα (10%) άνδρες και πάνω από το πενήντα τοις εκατό (50%) για τους πιο ηλικιωμένους.
Η στυτική δυσλειτουργία, θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τύπους, πιο συγκεκριμένα σε εκείνους που είναι «απενεργοποιημένοι» έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία, όπως γλαφυρά περιγράφεται ‘σα να γυρνάς το κλειδί στη μίζα και να μην παίρνει μπροστά η μηχανή’ (Joannides, 2002, σελ.670) και εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να κρατήσουν μια αρκετά ικανοποιητική στύση καθ’όλη τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. (Britton, 2005).
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προέρχεται από δυο πηγές. Η μια έιναι τα σωματικά αίτια και η άλλη τα ψυχικά. Η πρώτη περίπτωση αφορά ιατρικούς λόγους (ορμονολογικά, νευρολογικά, κ.ά ζητήματα που περιγράφονται παρακάτω), ενώ η δεύτερη πηγή έχει ψυχογενή αιτιολογία. Στη δεύτερη περίπτωση, χρειάζεται ένας έμπειρος και άρτια καταρτισμένος θεραπευτής/θεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών/αιτημάτων, ο οποίος/α με κατανόηση και σεβασμό, θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει με επιτυχία και ακρίβεια ένα τόσο σύνθετο ζήτημα με στόχο να αυξήσει την ποιότητα της σεξουαλικής του ζωής και υγείας.
Αναφορικά με τα αίτια που είναι συνήθως υπεύθυνα για τη στυτική δυσλειτουργία, ορισμένα φαίνεται να είναι καθαρά φυσικά, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις ή/και η υψηλή αρτηριαρική πίεση (Feldman, Johannes, Derby, Kleiman, Mohr, Araujo & Mckinlay, 2003), η υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια (Wei, Macera, Hornung, Nankin, & Blair, 1994), η παχυσαρκία (Saigal, 2004), ο διαβήτης (Chawla, 2012), τα νευρολογικά νοσήματα, όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Barrisfold & O’Leary, 2008; Hussain, 2001), οι θεραπείες για καρκίνο του προστάτη (ορμονικές, ακτινοθεραπεία, ριζική προστατεκτομή), η υπερπλασία του προστάτη (συνυπάρχει συχνά με στυτική δυσλειτουργία), οι χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως επεμβάσεις στο παχύ έντερο και στην κύστη ή στον προστάτη (Albaugh, 1994; Nayadev & Kraft, 2016, Tzortzis et al. , Wayment & Köhler, 2010), ενώ άλλες αιτίες για τη στυτική δυσλειτουργία, έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο, όπως η σεξουαλική ντροπή, οι σεξουαλικές αναστολές, οι ενοχές, η ανασφάλεια σχετικά με την αρρενωπότητα/αντρικό ρόλο αλλά και τη σεξουαλικότητα γενικότερα (Britton, 2005, σελ. 113).
Στις ψυχολογικές αιτίες σχετιζόμενες με τη στυτική δυσλειτουργία επίσης, περιλαμβάνονται το γενικευμένο άγχος (αγχώδεις διαταραχές), αλλά και αυτό που σχετίζεται με τη σεξουαλική επίδοση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στην οικογένεια ή στη σχέση, η δυσκολία στην επίτευξη μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, η φτωχή σεξουαλική επικοινωνία με την ερωτική σύντροφο, η κατάθλιψη, αλλά και άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια (Britton, 2005 · “Στυτική δυσλειτουργία”, 2017; Levine, 2004; Rosen, 2001).
Τέλος, μπορεί να διαγνωστεί ότι για μια περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας είναι δυνατόν να ευθύνεται ο συνδυασμός τόσο ψυχολογικών, όσο και νευρολογικών, και ορμονικών παραγόντων (Lue, 1991).
Ως επιλογές για τη θεραπεία και επίλυση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι άνδρες φαίνεται να έχουν πολλά βέλη στη φαρέτρα τους, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα, όπως το Sildenafil (Viagra), το Tedanafil (Cialis), το Vardenafil (Levitra), το Avanafil (Stendra). Επίσης, φυτικά συμπληρώματα όπως το yohimbe, ένα φυσικό σεξουαλικό διεγερτικό από φλοιό του ομότιτλου αφρικάνικου δένδρου (Britton, 2005, Joannides, 2002). Επίσης, οι αντλίες πέους, οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα εμφυτεύματα.
Στην περίπτωση όμως (αρκετά συχνά) που το υπόβαθρο της στυτικής δυσλειτουργίας έχει ψυχολογικό χαρακτήρα (ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία), η σεξουαλική ψυχοθεραπέια, η ατομική συμβουλευτική αλλά και η θεραπεία ζεύγους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικούς παράγοντες επιτυχίας (Britton, 2005, “Στυτική δυσλειτουργία”, 2017).
Στο συγκεκριμένο άρθρο, έχω επιλέξει να παρουσιάσω εκτενώς τέσσερις (4) διαφορετικές περιπτώσεις ανδρών που έχω συναντήσει στην κλινική μου πορεία με διαφορετική υπεύθυνη αιτία για στυτική δυσλειτουργία και την πιο κατάλληλη θεραπεία που ακολουθήθηκε ανά περίπτωση.
Κλινικές Περιπτώσεις Στυτικής Δυσλειτουργίας:
Περίπτωση 1: Ο 70χρονος Υποπλοίαρχος με υψηλή αρτηριακή πίεση και ζητήματα διαχείρισης πένθους:
“Για τον Μ., η αδύναμη στύση του ήταν η πρώτη του ανησυχία. Όντας επικεφαλής για χρόνια σε υψηλόβαθμη θέση στο Πολεμικό Ναυτικό, μια καλή στύση ήταν σύμβολο αρρενωπότητας και δύναμης για αυτόν. Ωστόσο, ο Μ. είχε ένα βαρύ πένθος εξαιτίας του θανάτου της συζύγου του έξι μήνες πριν με επισκεφτεί. Ήρθε στο γραφείο μου, αναζητώντας βοήθεια για το ζήτημα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετώπιζε, καθ’ότι βρήκε ανακούφιση για τη θλίψη του στην αγακαλιά μιας νεαρής γυναίκας, την οποία και δυσκολευόταν να ικανοποιήσει. «Θέλω να κάνουμε έρωτα όλη τη νύχτα για να την ευχαριστήσω, είναι σαν ένα λουλούδι στο χιονισμένο τοπίο μου».
Ρώτησα αν είχε υποβληθεί σε ουρολογικό έλεγχο, επειδή βλέπετε, για ορισμένους ηλικιωμένους άνδρες είναι κοινό να βιώνουν ζητήματα με την πίεση του αίματος, γεγονός που σημαίνει ότι μια αδύναμη στύση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και την πίεση με την οποία διέρχεται το αίμα, ώστε να αιματωθεί επαρκώς το πέος. Μετά από την ιατρική εξέταση, ανακάλυψε τους ιατρικούς λόγους που ήταν υπεύθυνοι για τις ανεπαρκείς στύσεις του.
Αναφορικά με το ψυχολογικό κομμάτι, συζητήσαμε πολύ, ανακατασκευάζοντας το πλαίσιο που ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του και τις απαιτήσεις που ζητούσε από το σώμα του να εκπληρώσει. Επιπλέον, τον βοήθησα να συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Παρόλα αυτά, θα μπορούσα να τον βοηθήσω να ξεπεράσει την αγωνία του καθώς και το πένθος που κατακλύζει την ψυχή του. Μετά από μερικές συναντήσεις, είχε μια πιο ακριβή εικόνα της όλης κατάστασης, γυρνώντας με επιτυχία στην αγκαλιά της αγαπημένης του “.
Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση:
Η θεραπεία του Μ. Ήταν ένας συνδυασμός λήψης φαρμακευτικής αγωγής κατάλληλης για τη δική του περίπτωση (σεξουαλικότητα/γήρανση), και ως εκ τούτου η σεξουαλική θεραπεία για την ανακούφιση του θεραπευόμενου όσον αφορά το πένθος τόσο για τη γυναίκα του και πώς αυτό ευθυνόταν για τη στυτική δυσλειτουργία που αντιμετώπιζε.
Η περίπτωσή του ήταν πραγματικά προκλητική, ενώ έπρεπε να είμαι σε συνεννόηση με τον γιατρό του για την πρακτική φύση της δυσκολίας που εκτέθηκε, αλλά και για να θεραπευτούν δυο πένθιμες καταστάσεις η μια κεκαλυμμένη από την άλλη, μια σιωπηλή θλίψη για την απώλεια της αγαπημένης συζύγου του έπαιρνε έκφραση μέσα από μια αδύναμη στύση. Συμβαίνει πολλές φορές μια περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας να οφείλεται σε ένα περιπεπλεγμένο πένθος. Πιο συγκεκριμένα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και η απώλεια μιας σχέσης, η ερωτική απογοήτευση, αλλά ακόμη και η απώλεια ή/και η αλλαγή σε μια θέση εργασίας, επιπλέον το πένθος για τη φυσική φθορά που προκαλέιται με το χρόνο, είναι παράγοντες που μπορούν να ευθύνται για ένα επεισόδιο ή μια σειρά επεισοδίων στυτικής δυσλειτουργίας. Η ψυχοσεξουαλική παρέμβαση εδώ κρίνεται άμεση και απαραίτητη, ώστε ο θεραπευόμενος να κατανοήσει και να επεξεργαστεί τις ‘απώλειες’ στη ζωή του και το πένθος του για αυτές και να επιστρέψει στη σεξουαλική αρένα.
Περίπτωση 2: Ο πρώην οδηγός ταξί με διάγνωση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και στυτική δυσλειτουργία:
“Ο Σ., ήταν ένας 44χρονος, αξιαγάπητος και ελαφρώς υπέρβαρος άνδρας. Ήρθε στο γραφείο μου παραπονούμενος για τις ασθενείς μετεγχειρητικές στύσεις του, καθώς και την ανικανότητά του να εκσπερματώσει. Με πληροφόρησε ότι είχε διαγνωσθεί με Σκλήρυνση κατά Πλάκας δέκα χρόνια πριν, ωστόσο, η ασθένεια εδώ είχε μια καλή πρόβλεψη, αφού τα συμπτώματα δεν είχαν επιδεινωθεί και ήταν λειτουργικός. Το ζήτημα ήταν ότι ήταν σε σχέση με μια κυρία διαγνωσμένη επίσης με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, την οποία περιέγραφε ως μια κυριαρχική, δογματική γυναικεία φιγούρα που τον κατηγόρησε για τις αδύναμες στύσεις του. Ήταν ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος που προσεύχεται και πηγαίνει στην εκκλησία κάθε Κυριακή. Εργάστηκα μαζί του με έναν ολιστικό τρόπο, εμπνευσμένο από τη σχέση του με τη θρησκεία, βοηθώντας τον να βρει τη σεξουαλικότητα του και την απώλεια του ανδρισμού μέσω της πνευματικότητας. Θα θυμάμαι πάντα τη δύναμη και την ενέργεια για τη ζωή που αντλούσε αυτός ο άνθρωπος από τον Κύριο του.
Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση:
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια ασθένεια που συνήθως επηρεάζει νέους ενήλικες που μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα σημαντικό αλλά συχνά υποτιμημένο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, το οποίο επηρεάζει περίπου το 50-90% των ανδρών. Η στυτική δυσλειτουργία εδώ, μπορεί να οφείλεται όχι μόνο σε αλλοιώσεις που επηρεάζουν τις νευρικές οδούς που εμπλέκονται στη φυσιολογική λειτουργία (πρωτογενής δυσλειτουργία), αλλά και σε γενικές σωματικές αναπηρίες (δευτερογενής δυσλειτουργία) ή/και ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα (τριτογενής δυσλειτουργία). Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν μειωμένες αισθήσεις, κόπωση, μειωμένη λίμπιντο και οργασμική δυσλειτουργία (Foley, 2016). Ωστόσο, η φαρμακοθεραπεία είναι διαθέσιμη και συντονισμένη μόνο για το κομματι της στυτικής δυσλειτουργίας (Beits, Jones, Fowler & Fowler, 1994, Nayadev & Kraft, 2016, Tzortzis et al., 2007).
Η θεραπεία του Σ. ήταν επίσης μια σύνθεση φαρμακοθεραπείας σε συνδυασμό με σεξουαλική ψυχοθεραπεία αλλά και sex coaching, για την ανίχνευση των προβλημάτων, των προβλημάτων ή των ανησυχιών που έφερε ο θεραπευόμενος στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία (Britton, 2005, σελ. 84-90).
Το σύστημα πεποιθήσεων της Σ., ήταν ένα μείγμα γνωστικών διαστρεβλώσεων, αφού ο ίδιος δυσκολευόταν να καταλάβει τη σοβαρότητα της ιατρικής κατάστασής του, κάτι που ήταν θετικό με την έννοια ότι διευκόλυνε την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, ωστόσο, είχε την εσφαλμένη αντίληψη ότι η στυτική δυσλειτουργία που παρουσιαζόταν, ήταν και το μόνο αίτημα προς θεραπεία.
Η ψυχοεκπαίδευση του Σ., σκοπό είχε να τον φέρει σε επαφή με τα συναισθήματα του, αλλά και την πρακτική φύση της στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετώπιζε.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκα αναφορικά με τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο ότι “δεν είναι σε θέση να δώσει ευχαρίστηση σε μια γυναίκα” σύμφωνα με τη φίλη του, ενώ είναι κάτι που δεν ήταν υπεύθυνος σε μεγάλο ποσό γι ‘αυτό. Επιπλέον, να περιορίσει τις πηγές που τον γέμιζαν με δυσφορικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η ενοχή και η ντροπή. Ως εναλλακτικός τρόπος για να εκτονώσει τα συμπιεσμένα συναισθήματα οργής/θυμού του για τα προαναφερθέντα ήταν να παρακινηθεί ώστε να ασχολήθεί με τις πολεμικές τέχνες. Αυτό είχε μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, ενώ επιτάχυνε το δυναμικό πνεύμα του και εμπόδισε την ενέργεια και είχε επίσης τέλειο αντίκτυπο για την εξωτερική του εμφάνιση. Κατάφερε να χάσει κιλά απελευθερώνοντας συγχρόνως το απόθεμα των αρνητικών συναισθημάτων. Παράλληλα, η εσωτερική του δύναμη λόγω της πίστης προς τον Θεό ήταν ο πνευματικός του οδηγός. Είχα επικαλεστεί την παραβολή με τον Ιωνά, ο οποίος υπήρξε θρησκευόμενος άνθρωπος, όμως, ένα μεγάλο πλάσμα τον κατάπιε για να δοκιμάσει ο Θεός την πίστη του. Ενώ ο Ιωνάς ήταν στην κοιλιά της φάλαινας, δεν σταμάτησε να προσεύχεται και να αγαπάει τον Θεό του, έτσι το πλάσμα τον απελευθέρωσε και πάλι στη γη. Συμβολίσαμε την ασθένειά του, και τη στυτική δυσλειτουργία του ως την κοιλιά της φάλαινας. Μετά από αυτή τη συνάντηση (και σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή), οι αδύναμες στύσεις του Σ. ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να δώσει απόλαυση στη σύντροφο και να νιώσει και πάλι ενεργός πίσω στο παιχνίδι.
Περίπτωση 3: ‘Ενα φοβισμένο παιδί στο σώμα ενός ενήλικα:
“Θα θυμάμαι πάντα την πρώτη μου συνάντηση με τον Λ. Άνοιξα την πόρτα και ένας αδέξιος γίγαντας εισήλθε στο γραφείο διερευνητικά. Στη χειραψία που κάναμε το χέρι του έτρεμε. Ένιωσα την ενέργεια ενός φοβισμένου μικρού παιδιού στο θεραπευτικό δωμάτιο. Ήξερα ότι ήταν εκεί για θέματα στυτικής δυσλειτουργία, καθώς η συρρικνωμένη στύση του διαγραφόταν σε όλη του τη φιγούρα. Ο. Λ., ήταν το τέταρτο παιδί μιας βαθιά θρησκευόμενης οικογένειας, παντρεμένος από την ηλικία των 22 ετών με μια γυναίκα που επίσης δεν είχε εμπειρία στο σεξ. Οι στύσεις του εξαφανίστηκαν όταν του ασκήθηκε πίεση για την απόκτηση ενός παιδίου ενώ ήταν ήδη τότε παντρεμένοι για οκτώ χρόνια. Ωστόσο, τις λίγες φορές που έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο Λ., ξεκίνησε με μια πολλά υποσχόμενη στύση, η οποία δεν μπορούσε σχεδόν ποτέ να διατηρηθεί. Η σύζυγός του ήταν λεκτικά κακοποιητική, αποκαλώντας τον άχρηστο ή/και ανίκανο μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια. Ο ουρολογικός και ορμονολογικός έλεγχος ήταν χωρίς παθολογικά ευρήματα, και ως εκ τούτου διαγνώστηκε με ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία. Η θεραπευτική αγωγή της στυτικής δυσλειτουργίας εδώ, ήταν ανορθόδοξη αλλά επιτυχής”.
Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση:
Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η επίμονη ανικανότητα να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί μια ικανοποιητική στύση για σεξουαλικές επιδόσεις που κατέχουν κυρίως ή αποκλειστικά ψυχολογικούς ή/και διαπροσωπικούς παράγοντες (Rosen, 2001).
Η περίπτωση του Λ. ήταν απλή. Το να κάνει ένας άντρας σεξ με μόνο με μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής του, συνήθως δεν τον αφήνει να αισθανθεί αρκετά ικανός και άντρας. Και είχε δίκιο. Είχε αρκετές ανεξερεύνητες σεξουαλικές φαντασιώσεις συμπιεσμένες από το άκαμπτο, θρησκευτικό σύστημα της οικογένειάς του. Ποτέ δεν είχε ένα δικό του δωμάτιο για να αυνανιστεί ή να αγγίξει τον εαυτό του, να εξερευνήσει το σώμα του και τη δυνατότητα του να προσφέρει ικανοποίηση στον εαυτό του. Επιπλέον, ένιωθε αμηχανία και ντροπή ακόμη και να αναφέρει τα παραπάνω, γεγονός που επιτεύχθηκε μετά από αρκετές συνεδρίες, όταν ένιωσε οικεία και ασφαλής μαζί μου. Ο Λ., ως βαθιά θρησκευόμενο άτομο, δυσκολεύόταν να εκφράσει σκέψεις και φαντασιώσεις εύκολα εξαιτίας της ντροπής, της ενοχής, και του φόβου που υπαγορευόταν μέσω των άκαμπτων θρησκευτικών, πολιτισμικών, κοινωνικών αναστολών του. Επιπλέον, οι σεξουαλικές αναστολές του και οι αρνητικές σκέψεις αναφορικά με τη σεξουαλική πράξη που προωθούσαν για χρόνια την “ψυχική του παρθενιά”, συζητήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν μέσω της σεξουαλικής ψυχοθεραπείας.
Επιπλεόν, στο θεραπευτικό πλάνο του Λ., κύριο ρόλο έπαιξε η κλινική υπνοθεραπεία για σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ως συμπληρωματικό αλλά πολύ χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο. Πιο συγκεκριμένα, βοήθησε στη ενίσχυση και τόνωση της σεξουαλικής του αυτοεκτίμησης, καθώς και στην προώθηση της χαλάρωσης την οποία εκπαιδεύτηκε να χρησιμοποιεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με τη γυναίκα του. Στο επίκεντρο αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης (υπνοθεραπεία), τίθεται η βαθιά χαλάρωση, και όταν το άτομο βρίσκεται σε αυτή την ψυχική θέση, μπορούν να εισαχθούν θετικές και αισιόδοξες προτάσεις.
Η υπόθεση του Λ., ήταν μια πρόκληση, αλλά με δέσμευση και σωστές κινήσεις κατόρθωσε ο Λ., να πραγματοποιήσει τις “ψυχικές του μετατοπίσεις” και απαλλάχτηκε μια για πάντα από το στίγμα του “ψυχικά παρθένου”. Αυτός και η γυναίκα του απέκτησαν δίδυμα αγόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Case closed.
Περίπτωση 4: Ο άνθρωπος Top Gun που αισθανόταν σαν ευνούχος.
‘Ο Α., ήταν ένα νεαρό αγόρι, 25 ετών, αστυνομικός στην προσωπική φρουρά υψηλού πολιτικού προσώπου. Ήταν υποχρεωτικό να φορά συγκεκριμένη στολή και να φέρει όπλο. Και αυτή ήταν η στολή με την οποία ερχόταν στις συνεδριές μας. (Μια ασυνείδητη προσπάθεια να δείξει την υπεροχή/δύναμη του και παράλληλα μια προσπάθεια κάλυψης μια τσαλακωμένης σεξουαλικής αυτοπεποίθησης).
Ωστόσο, ο Α. αντιμετώπιζε για πρώτη φορά στη ζωή του ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, σε μια νέα σχέση που είχε. Η φίλη του ήταν μια δογματική και αυστηρή φιγούρα που τη φοβόταν και τον κακοποίησε λεκτικά, σε κάθε περίπτωση που παρέμεινε ανικανοποίητη κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο Α. είχε τρομερό άγχος κάθε φορά που έπρεπε να την συναντήσει. Φαινόταν ότι η αξία του για τον εαυτό του φιλτράρεται μέσω της αποδοχής της συντρόφου του.
Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι ο Α., είχε επιδιώξει σεξουαλική επαφή με μια ιερόδουλη κατά τη διάρκεια της σχέσης αυτής, για να ελέγξει αν η στύση του λειτουργεί επαρκώς. Με την κοινή γυναίκα, η στύση του ήταν επιτυχής’.
Ψυχοθεραπευτική Παρέμβαση:
Στους νεαρούς άνδρες, η κύρια αιτία των προβλημάτων στύσης (στυτική δυσλειτουργία) είναι το συναισθηματικό άγχος που δημιουργείται από τη σεξουαλική παραπληροφόρηση, την πίστη στους μύθους που διαιωνίζονται από την πορνογραφία και τους “εμπειρογνώμονες” φίλους και γνωστούς που είναι συνήθως ανίδεοι για το σεξ. (Castleman, 2004, σελ.76) Επιπλέον, θέματα που δημιουργούνται μέσα στη σχέση, όπως τα ανεπίλυτα ζητήματα και ο θυμός για τη σύντροφο, μπορεί να είναι ο αιτιώδης παράγοντας για μια στυτική δυσλειτουργία με τη συγκεκριμένη σύντροφό, αν όχι μεάλλες γυναίκες (Britton, 2005, σελ.113).
Το θεραπευτικό πλάνο θεραπείας για το Α., ήταν μια σύνθεση συμπεριφορικών τεχνικών καθώς και σεξουαλικής ψυχοθεραπείας.
Οι συμπεριφορικές αυτές τεχνικές αποτελούν ένα εξαίρετο εργαλείο με σκοπό την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση των συμπτωμάτων σεξουαλικής απόδοσης και του άγχους που αυτά δημιουργούν. Παράλληλα, χρειάστηκα τη βοήθεια της συντρόφου του, για να ενισχύσει την καλή δουλειά που κάναμε στη θεραπεία και να εγκαταλείψει τις δογματικές/καταπιεστικές συμπεριφορές, ειδικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή.
Όσον αφορά το συμπεριφοριστικό μέρος της διαδικασίας, εκπαίδευσα τον Α., να ελέγχει μια σειρά μυών στο σώμα του, συνήθως γνωστούς ως μυς της αγάπης ή με το λιγότερο κλινικό όνομα τους, γνωστούς σε όλους ως Kegels. Αυτή η άσκηση φαίνεται να βοηθά ειδικά τους άνδρες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις στύσεις τους. Οι άνδρες που ολοκληρώνουν την τακτική άσκηση των μυών αυτών καθημερινά, μετά από μια περίοδο τριών εβδομάδων, τείνουν να βελτιώνουν την στυτική λειτουργία, αυξάνοντας έτσι τη σεξουαλική επιθυμία, τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Όσον αφορά το κομμάτι της συντρόφου, χρησιμοποίησα ένα κόλπο. Είπα στον Α., ότι θα ήθελα να συναντήσω τη φίλη του σε μια από τις συνεδρίες μας, ώστε να κατανοήσω καλύτερα αυτόν τον ίδιο. Και τη γνώρισα. Συζητήσαμε από κοινού τον καταπιεσμένο θυμό του Α. και κατάλαβε ότι η υποτιμητική της συμπεριφορά όχι μόνο δυσκόλευε της στύσεις του Α., αλλά δε θα είχαν και μέλλον μαζί αν συνέχιζε να τον αποδοκιμάζει κάθε φορά που δεν την ικανοποιούσε.
Η πρόταση μου για αυτούς ήταν η αισθησιακή σεξουαλική επαφή, ώστε να υποστηριχθεί η οικειότητα μεταξύ του ζευγαριού και έτσι να απελευθερωθεί ο θυμός και η ένταση που δυσκόλευαν τις στύσεις του Α.
Στην επόμενη συνεδρία μας, ο Α., ήρθε με πολιτικά ρούχα και χωρίς το όπλο του. Ήξερα ότι είχε θεραπευθεί. Δεν το χρειαζόταν πια ως σύμβολο ανδρείας και υπεροχής. Τον είδα μερικές φορές ακόμη για να διατηρήσω το καλό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας με μια συνεδρία κλεισίματος που τον καθησύχασα ότι μπορεί να με συμβουλευτεί όποτε αισθανθεί και χρειαστεί τις υπηρεσίες και τη βοήθεια μου μελλοντικά. Μέχρι τότε, το όπλο θα μείνει στην θήκη του και το δάχτυλό του θα αφήσει τη σκανδάλη.
Συμπέρασμα: Με λίγα λόγια, όποια και αν είναι η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, η δέσμευση του θεραπευόμενου με ένα ικανοποιητικό σχέδιο δράσης μπορεί να υποσχεθεί επιτυχή και μόνιμα αποτελέσματα ακόμα και στις πιο απαιτητικές περιπτώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ρεαλιστική διαδικασία, ακούγοντας τις ανάγκες του εκάστοτε θεραπευόμενου και προσφέροντας τον καλύτερο τρόπο επίτευξής τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.