Σεξουαλική Ψυχοθεραπεία, Ορισμός

page top curve

Σεξουαλική Ψυχοθεραπεία, Ορισμός

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η σεξουαλική ψυχοθεραπεία είναι μια στρατηγική για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας και τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ;

Αυτό περιλαμβάνει σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως πρόωρη εκσπερμάτωση ή καθυστερημένη εκσπερμάτωση, στυτική δυσλειτουργία, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή διέγερσης.

Επίσης, περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τα άτυπα σεξουαλικά ενδιαφέροντα (παραφιλίες), την υπερβολικά αυξημένη λίμπιντο/υπερσεξουαλικότητα, την έλλειψη σεξουαλικής εμπιστοσύνης, την ανάκτηση της ερωτικής επιθυμίας έπειτα από σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και των σεξουαλικών θεμάτων που αφορούν τη γήρανση, την ασθένεια ή την αναπηρία.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η σύγχρονη σεξουαλική ψυχοθεραπεία συχνά ενσωματώνει ψυχοθεραπευτικές και ιατρικές τεχνικές, όπως η χρήση φαραμακευτικών ή/και παραφαρμακευτικών παρασκευασμάτων για την αύξηση της σεξουαλικής απόκρισης αλλά και για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης.

ΠΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΕΞΟΛΟΓΟΙ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ;

Οι σεξολόγοι-ψυχοθεραπευτές βοηθούν άτομα που αντιμετωπίζουν σεξουαλικής φύσεως δυσκολίες να αποκτήσουν ή/και να επανακτήσουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή ξανά.

ΙΑΤΡΙΚΗ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η σεξουαλική ψυχοθεραπεία απαιτεί αυστηρή αξιολόγηση που περιλαμβάνει ιατρική (ουρολογικό έλεγχο) και ψυχολογική εξέταση. Ο λόγος είναι ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει σωματική βάση ή ψυχογενή βάση ή και τα δύο. Ένα σαφές παράδειγμα είναι η στυτική δυσλειτουργία (μερικές φορές ακόμα αποκαλείται “ανικανότητα”), η αιτιολογία της οποίας μπορεί να περιλαμβάνει, πρώτον, κυκλοφορικά προβλήματα και, δεύτερον, άγχος απόδοσης.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να παρέχεται ΜΟΝΟ από εξουσιοδοτημένους ψυχολόγους ή γιατρούς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση και έχουν πιστοποιηθεί. Ο σεξολόγος/θεραπευτής επιβλέπεται κατά την κλινική του εκπαίδευση από έναν ή και περισσότερους επαγγελματίες σεξουαλικής υγείας για να γίνει πιστοποιημένος σεξουαλικός θεραπευτής και να μπορεί να ασκεί σεξουαλική ψυχοθεραπεία.

ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η σεξουαλική ψυχοθεραπεία είναι μια βραχύχρονη μορφή θεραπείας.
Οι συνεδρίες σεξουαλικής ψυχοθεραπείας επικεντρώνονται στο σεξουαλικό συμπτώμα που παρουσιάζει το άτομο και όχι στις εσωτερικές (ασυνείδητες), ψυχοδυναμικές συγκρούσεις πίσω από το εν λόγω σεξουαλικό ζήτημα.

ΤΙ ΘΕΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω της σεξουαλικής ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν τις: πρόωρη εκσπερμάτωση, στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή λίμπιντο/επιθυμία για σεξ, ανεπιθύμητες σεξουαλικές φαντασιώσεις, σεξουαλικούς εθισμούς, επώδυνη σεξουλική επαφή ή έλλειψη σεξουαλικής εμπιστοσύνης, κυρίως σε άτομα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων (σεξουαλική κακοποίηση/σεξουαλική επίθεση).

Επιπλέον, σεξουαλικά ζητήματα που συνήθως προκαλούνται από το άγχος, την κούραση και άλλους παράγοντες είτε του έξω κόσμου, είτε του οικογενειακού περιβάλλοντος είτε και της ίδιας της σχέσης.

Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί είτε σε ατομική βάση είτε σε συνεργασία με το/τη σεξουαλικό σύντροφο του ατόμου.

ΣΕΞΟΛΟΓΟΣ Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη