ΠΩΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ
ΠΩΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ
Γιατί είναι δύσκολο να χωρίσετε;
Αν σκέφτεστε να χωρίσετε, μπορεί να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα γι’ αυτό. Εξάλλου, ήσασταν μαζί για κάποιο λόγο. Είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε: «Θα καλυτερέψουν τα πράγματα;» «Πρέπει να δώσω άλλη μια ευκαιρία;» «Θα το μετανιώσω;» Ο χωρισμός δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να το σκεφτείτε.
Ακόμα και αν νιώθετε σίγουροι ότι είναι για το καλύτερο, ο χωρισμός σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μια αμήχανη ή δύσκολη συζήτηση. Μια που είναι πιθανό να πληγώσει τα συναισθήματα του άλλου ατόμου.
Είναι καλύτερα να αποφύγετε την συζήτηση;
Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν μια δύσκολη συζήτηση. Άλλοι θέλουν απλώς να τελειώνουν με αυτό. Αλλά καμία από τις δύο αυτές προσεγγίσεις δεν είναι η καλύτερη. Η αποφυγή απλώς κάνει την κατάσταση να διαρκεί (και μπορεί τελικά να πληγώσει περισσότερο το άλλο άτομο). Και αν βιαστείτε χωρίς να το σκεφτείτε καλά, μπορεί να πείτε πράγματα που θα μετανιώσετε.
Κάτι στη μέση λειτουργεί καλύτερα. Σκεφτείτε τα πράγματα καλά. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε. Στη συνέχεια, δράστε – με θάρρος και ευγένεια.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χωρίσετε;
Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να χωρίσετε. Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:
-Να είστε αληθινοί με τον εαυτό σας. Ακόμα κι αν το άλλο άτομο μπορεί να πληγωθεί από την απόφασή σας, πρέπει να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς.
-Σκεφτείτε πώς μπορεί να αντιδράσει το άλλο άτομο. Πιστεύετε ότι μπορεί να κλάψει; Να χάσει την ψυχραιμία του; Να σας παρακαλέσει να αλλάξετε γνώμη; Πώς θα αντιμετωπίσετε (με ψυχραιμία) την αντίδρασή τους;
-Να είστε ευγενικοί και ειλικρινείς – αλλά όχι βίαιοι. Πείτε γιατί θέλετε να χωρίσετε. Αλλά «ειλικρινής» δεν σημαίνει «σκληρός». Μην αναλύετε τα «ελαττώματα» του ατόμου για να εξηγήσετε τι δεν λειτουργεί. Πείτε του κάποια πράγματα που σας αρέσουν σε εκείνον. Να είστε ειλικρινείς και να είστε ευγενικοί.
-Πείτε το από κοντά. Ο χωρισμός μέσω γραπτών μηνυμάτων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνεται εύκολος. Σκεφτείτε όμως πώς θα νιώθατε αν κάποιος σας το έκανε αυτό.
-Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν σας βοηθάει, μπορείτε να συζητήσετε τα πράγματα με έναν έμπιστο φίλο. Αλλά διαλέξτε έναν φίλο που μπορεί να το κρατήσει μυστικό. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο με το οποίο χωρίζετε το ακούει πρώτα από εσάς – όχι από κάποιον άλλον.
Μετά τον χωρισμό
Μετά τον χωρισμό, αντισταθείτε στο να κουτσομπολέψετε ή να κακολογείσετε τον πρώην σας. Δεν θα θέλατε να σας κάνει κάτι τέτοιο.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπο να παραμείνουν φίλοι μετά τον χωρισμό. Αλλά δεν το θέλουν όλοι. Για μερικούς ανθρώπους, το να βλέπουν τον πρώην τους μπορεί να είναι οδυνηρό – ειδικά όταν τον βλέπουν με κάποιον νέο σύντροφο. Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσετε τα πληγωμένα συναισθήματα ή την απόρριψη.
Ο χωρισμός είναι δύσκολος και μπορεί να είναι επώδυνος. Αλλά όταν το κάνετε με ευγενικό και σεβασμό, είναι καλύτερο μακροπρόθεσμα.