ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΝΟΡΓΑΣΜΙΑΣ
By: admin
Categories:
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΝΟΡΓΑΣΜΙΑΣ
Η ανοργασμία στις γυναίκες: Τύποι, αιτία, θεραπεία
Τι είναι η ανοργασμία;
Ουσιαστικά, η ανοργασμία είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία όπου ο οργασμός δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και μετά από σεξουαλική διέγερση. Δεδομένου ότι πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια στιγμή ανοργασμία, παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την κατάσταση.
Τύποι ανοργασμίας
Η ανοργασμία μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές διαφορετικές μορφές. Εδώ είναι μερικές από αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσετε:
Επίκτητη ανοργασμία: Οι γυναίκες που προηγουμένως ήταν σε θέση να επιτύχουν οργασμό δεν είναι πλέον σε θέση ή έχουν πρόβλημα να φτάσουν στην κορύφωση.
Δια βίου ή γενικευμένη ανοργασμία: Οι γυναίκες με δια βίου ή γενικευμένη ανοργασμία δεν είναι σε θέση (και δεν ήταν ποτέ σε θέση) να φτάσουν σε κορύφωση και να βιώσουν οργασμό σε οποιαδήποτε κατάσταση.
Καταστασιακή ανοργασμία: Οι γυναίκες με καταστασιακή ανοργασμία μπορούν να επιτύχουν οργασμό μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιστάσεων και ενδεχομένως ακόμη και με συγκεκριμένο σύντροφο. Οι γυναίκες με αυτό το είδος ανοργασμίας μπορεί να είναι σε θέση να φτάσουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, αλλά όχι μέσω της κολπικής διείσδυσης.
Τι προκαλεί την ανοργασμισμία;
Η ανοργασμία μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, με τις παρενέργειες των φαρμάκων να είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες. Τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά (ιδίως τα SSRI) και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που μπορεί να είναι προβληματικά. Ο διαβήτης, οι νευρολογικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ασθένειες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανοργασμία. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι επίσης προβληματικά για ορισμένες γυναίκες. Μερικές φορές η γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ειδικά επειδή η ροή του αίματος στην κλειτορίδα και τον κόλπο μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς οι γυναίκες οδεύουν προς την εμμηνόπαυση και τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν.
Η ανοργασμία μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικές ρίζες, όπως κακή εικόνα του σώματος, άγχος, κατάθλιψη, σεξουαλικό τραύμα στο παρελθόν, άγχος ή ακόμη και αμηχανία. Ή η αιτία μπορεί να σχετίζεται με τη σχέση, όπως ζητήματα εμπιστοσύνης, προκλήσεις επικοινωνίας ή έλλειψη ισχυρής σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων.
Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό
Εάν δεν έχετε επιτύχει ποτέ οργασμό ή αντιμετωπίζετε περιοδικά ή πρόσφατα προβλήματα κορύφωσης, σκεφτείτε να δείτε έναν γιατρό για να συζητήσετε την εμπειρία σας. Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να διορθώσετε ή να διαχειριστείτε την κατάσταση με απλό τρόπο, όπως να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε το στρες ή να αντιμετωπίσετε υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.
Θεραπεία της ανοργασμίας
Η ανοργασμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον τύπο και τους λόγους που εμφανίζεται. Οι συνήθεις συστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν:
-Αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων της σχέσης μέσω βελτιωμένης επικοινωνίας, συμβουλευτικής σχέσης ή άλλων μέσων.
-Διαχείριση του στρες και του άγχους.
-Αυξήστε την ποσότητα της σεξουαλικής διέγερσης, ειδικά είτε άμεσα είτε έμμεσα στην κλειτορίδα. Οι δονητές και άλλες συσκευές μπορεί να είναι χρήσιμες εδώ.
-Πειραματιστείτε σεξουαλικά για να βρείτε τι σας ταιριάζει και να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας.
-Εξερευνήστε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία μπορεί να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για το σεξ.
-Εξερευνήστε τη σεξουαλική θεραπεία.