Ο 16χρονος γιος μου έχει άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις. Πώς να το αντιμετωπίσω;

page top curve

Ο 16χρονος γιος μου έχει άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Σήμερα το βράδυ μου είπε ο γιος μου, αναγκάστηκε να μου το πει, ότι έχει άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις. Είναι 16 χρονών. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Κοντεύω να τρελαθώ.


Στο ερώτημά σας απαντά η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ την ένταση και την αγωνία σας για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός του γιου σας.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εξομολόγηση ειδικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες -αναφέρετε τη λέξη «αναγκάστηκε», είναι σοκαριστική και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις και τις δυο πλευρές.

Ωστόσο, αυτή η πρώτη συναισθηματική έκρηξη, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και ένα πλαίσιο ασφάλειας για τον έφηβο γιο σας, ώστε να τον βοηθήσετε να εκφραστεί ελεύθερα και να κατανοήσετε τί ακριβώς θέλει να σας πει, έστω με αυτόν τον τρόπο.

Αρχικά, να σας καθησυχάσω ενημερώνοντας σας ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος μετάβασης, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε σεξουαλικό επίπεδο.

Ο/Η έφηβος είναι σε ένα μεταίχμιο συναισθηματικό αναζητώντας την ταυτότητα του σε όλα τα επίπεδα καθ’ ότι το σώμα του/της είναι ένα εργοστάσιο ορμονών που δημιουργούν ένταση και πρωτόγνωρα για εκείνον/η συναισθήματα.

Βασικό επίσης στοιχείο της εφηβείας είναι ο πειραματισμός.

Ο/Η έφηβος τείνει να δοκιμάζει πράγματα μέσω των οποίων, πρώτον αναζητά την ταυτότητά του και κατά δεύτερον τον/την βοηθούν να αποφορτιστεί από τα δυσφορικά συναισθήματα (άγχος, φόβο, ανασφάλεια) που δημιουργεί η περίοδος αυτή καθ’ αυτή.

Ερχόμενη στο ερώτημά σας, το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού τείνει να προκύπτει (κυρίως) σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το θέμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο τι προκαλεί την ομοφυλοφιλία, εξετάζοντας μια πληθώρα γενετικών, ορμονικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Η επικρατέστερη άποψη φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Πολλές φορές όμως, μια ομοφυλοφιλική έκφραση ή/και εμπειρία (καθ’ ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του απλού πειραματισμού), ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπερδεύονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάτι το οποίο διαμορφώνεται και σταθεροποιείται μετά το πέρας της όψιμης εφηβείας (17-19 έτη).

Οι έφηβοι και των δυο φύλων, τείνουν να έχουν φαντασιώσεις με άτομα του ιδίου φύλου, τις οποίες εκτονώνουν συνήθως με αυνανισμό ή/και με παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, αλλά και εμπειρίες με άτομα του ίδιου φύλου ως μια πρώτη προσπάθεια να κατανοήσουν τον εαυτό τους και το σώμα τους, γεγονότα τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν επισφραγίζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου.

Άλλες φορές πάλι, είναι ένας έμμεσος τρόπος να εκφράσουν το φόβο που τους προκαλεί το άλλο φύλο και ότι ακόμη δεν είναι έτοιμοι/ες για τη σύναψη σχέσεων με αυτό.

Σκεφτείτε επίσης ότι ο γιος σας, για να εκφράσει κάτι τόσο προσωπικό και αγχογόνο σε εσάς, σημαίνει ότι είστε το πρόσωπο που εμπιστεύεται και θέλει να μοιραστεί την αγωνία του μαζί σας.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι μονάχα η υποψία να συμβαίνει κάτι τέτοιο τον γεμίζει με φόβο, ανασφάλεια και αγωνία, λόγω του ότι συνήθως το διαφορετικό είναι και κοινωνικά μη αποδεχτό και η εφηβεία είναι ακριβώς η περίοδος που επιζητεί να είναι αποδεχτός από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Με λίγα λόγια, μοιράζεστε τα ίδια συναισθήματα, άρα μπορείτε ακριβώς να κατανοήσετε πόσο αγχωμένος και απλαισίωτος αισθάνεται περιμένοντας από εσάς μια σοβαρή αντιμετώπιση και πλαισίωση όπως ακριβώς και εσείς ζητάτε τη γνώμη ενός ειδικού.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει η ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του γιου σας, οφείλετε να δείξετε αμέριστη αποδοχή, κατανόηση με μια ‘μεγάλη αγκαλιά’ σε εκείνον και ΟΧΙ πίεση, αφού σας υπενθυμίζω ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και ίσως αναστρέψιμη.

Τέλος, είναι σύνηθες το ότι οι έφηβοι αναφέρουν κάτι «σοκαριστικό» για το γονέα όπως παραδείγματος χάριν το ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων ως μια προσπάθειά τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του.

Γεγονός το οποίο εξίσου απαιτεί λεπτό χειρισμό ώστε να αποδοθεί το σωστό νόημα σε αυτό που χρειάζεται να σας πει εδώ ο γιος σας.