ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΟΡΓΑΣΜΙΑ

page top curve

ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΟΡΓΑΣΜΙΑ

Τι είναι η ανδρική ανοργασμία;

Ανδρική ανοργασμία είναι όταν ένας άνδρας συστηματικά αργεί να έρθει σε οργασμό ή η αδυναμία να επιτύχει οργασμό ακόμα και μετά από σεξουαλική διέγερση. Η ανοργασμία, ή το σύνδρομο Coughlan, επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Η ανδρική ανοργασμία μπορεί να είναι ενοχλητική σε όσους τη βιώνουν, ειδικά επειδή συχνά συνοδεύεται με καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 8% των ανδρών έχει βιώσει την δυσκολία οργασμού. Είναι λιγότερο συχνός στους νεότερους άνδρες και αυξάνεται με την ηλικία.

Η πάθηση δεν πρέπει να συγχέεται με τη στυτική δυσλειτουργία (την αδυναμία επίτευξης στύσης) ή τη χαμηλή λίμπιντο (έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας). Ωστόσο, αυτές οι συνθήκες μπορεί να συνυπάρχουν.

Αιτίες της ανδρικής ανοργασμίας

Υπάρχουν πολλές αιτίες της ανοργασμίας στους άνδρες. Περιλαμβάνουν:

 • Ιατρικά προβλήματα που υπάρχουν κατά τη γέννηση
 • Παρενέργειες από χειρουργική επέμβαση
 • Φάρμακα
 • Ψυχολογικά θέματα

Ένα σχέδιο θεραπείας μπορεί να δημιουργηθεί μόλις εντοπιστεί η αιτία. Τότε ένας άνδρας θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακτήσει την κανονική και ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία.

Φυσιολογία του ανδρικού οργασμού

Ο ανδρικός οργασμός προκύπτει από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη διέγερση. Περιλαμβάνει πολλαπλές ορμόνες, όργανα και νευρικές οδούς.

Η τεστοστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται στους όρχεις, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία ενισχύοντας τη σεξουαλική επιθυμία που οδηγεί σε διέγερση, στύση και, τελικά, στον οργασμό.

Επίσης εμπλέκονται συσπάσεις των μυών του πέους, του πρωκτού και του περίνεου. Αυτή η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στον πρωκτό και το όσχεο.

Κατά τη διάρκεια του οργασμού, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου πλημμυρίζει από νευροχημικά. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες για την έντονη συναισθηματική απόκριση που σχετίζεται με έναν οργασμό.

Ένας άνδρας μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχει έναν φυσιολογικό οργασμό όταν σωματικά ή συναισθηματικά προβλήματα επηρεάζουν οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη της διαδικασίας.

Τύποι

Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν έναν από τους δύο τύπους ανοργασμίας:

Πρωτοπαθής ανοργασμία, όταν ένα άτομο δεν μπόρεσε ποτέ να έχει οργασμό

Δευτερεύουσα, ή περιστασιακή, ανοργασμία, όταν ο οργασμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως κατά τη διάρκεια στοματικού σεξ ή αυνανισμού

Αιτίες

Οι πιθανές αιτίες της ανδρικής ανοργασμίας μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σωματικές και ψυχολογικές:

Σωματικοί παράγοντες

 • Καταστάσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, νευροπάθεια (νευρική βλάβη) που προκαλείται από διαβήτη και ανεξέλεγκτη υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
 • Υπογοναδισμός (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) και ενδοκρινικές διαταραχές που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία
 • Επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση προστάτη (προστατεκτομή) ή ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
 • Σύνδρομο Cauda Equina, μια σπάνια πάθηση κατά την οποία οι εκτεθειμένες νευρικές ίνες στο κάτω μέρος του νωτιαίου μυελού ερεθίζονται
 • Συγγενής απουσία του αντανακλαστικού του βολβοσπηλαίου, που προκαλεί τη συστολή του σφιγκτήρα του πρωκτού κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης
 • Κατάχρηση ουσιών (ιδιαίτερα χρήση ηρωίνης)
 • Συνταγογραφούμενες παρενέργειες με ορισμένα φάρμακα, όπως αντιψυχωσικά, οπιούχα και αντικαταθλιπτικά, ιδιαίτερα εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) όπως το Prozac (φλουοξετίνη)

Ψυχολογικοί παράγοντες

Γενικά θέματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, στρες, κατάθλιψη, δυσκολίες στις σχέσεις και εχθρότητα
Άγχος σεξουαλικής απόδοσης (η πιο κοινή ψυχολογική αιτία ανοργασμίας), που μπορεί να επηρεάσει άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας και μπορεί να ενταθεί από τη στυτική δυσλειτουργία

Οι αρνητικές στάσεις για το σεξ συνδέονται με μια κατασταλτική θρησκευτική ανατροφή ή οικογενειακά/γονεϊκά ζητήματα
Πρώιμη σεξουαλική κακοποίηση και τραύμα
Θλίψη, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προκαλείται από την απώλεια ενός συντρόφου

Διάγνωση

Για να αντιμετωπιστεί η ανδρική ανοργασμία, πρέπει να διαγνωστεί με ακρίβεια. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, μια επίσκεψη στον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση και θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των φαρμάκων που παίρνετε ή έχετε πάρει στο παρελθόν.

Είναι πιθανό η ανοργασμία σας να ξεκίνησε περίπου την ίδια στιγμή που ξεκινήσατε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο.

Αυτή η αρχική αξιολόγηση θα κατευθύνει την επόμενη κίνηση: είτε περισσότερες εξετάσεις είτε παραπομπή σε ειδικό. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ουρολόγος για σωματική αιτία ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας για ένα ψυχολογικό πρόβλημα. Θα μπορούσατε να λάβετε μια παραπομπή και για τα δύο.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν στη διάγνωση της αιτίας της ανδρικής ανοργασμίας περιλαμβάνουν:

Εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων ορμονών όπως η τεστοστερόνη, η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) και η προλακτίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης

Βιοθεσιομετρία για να μετρήσει εάν υπάρχει απώλεια αίσθησης στο πέος

Συμπαθητική απόκριση δέρματος του πέους για έλεγχο της λειτουργίας των νεύρων που τροφοδοτούν το πέος

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία για την ανδρική ανοργασμία. Η συγκεκριμένη προσέγγιση εξαρτάται από την αιτία καθώς και από τα ευρήματα των εξετάσεων. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία θεραπειών:

 • Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης όπως το Kyzatrex, το Jatenzo και το Tlando (ενδεκανοϊκή τεστοστερόνη) ή ένα φάρμακο που προάγει την ντοπαμίνη, όπως το Dostinex (καβεργολίνη), μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα του άνδρα να έρθει σε οργασμό.
 • Θεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, το άγχος ή άλλες διαταραχές της διάθεσης που συμβάλλουν στην ανδρική ανοργασμία
 • Ψυχοθεραπεία για να ξεπεραστεί το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης ή παλαιότερο σεξουαλικό και μη σεξουαλικό τραύμα
 • Συμβουλευτική για ζευγάρια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων σχέσεων
 • Σεξουαλική θεραπεία για τη θεραπεία ορισμένων σεξουαλικών προβλημάτων
 • Οδηγίες για το μασάζ προστάτη για να τονωθεί αυτό που ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι το ανδρικό σημείο G
 • Μερικές φορές, η αλλαγή της δόσης μιας συνταγής είναι ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει η σεξουαλική λειτουργία στο φυσιολογικό.

Η ανδρική ανοργασμία, όπως κάθε είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική ζωή ενός ατόμου. Μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα στον σύντροφό τους.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να αναζητήσετε ιατρική διάγνωση. Δεν είναι καλό να επιτρέπετε στον φόβο ή την αμηχανία να σας εμποδίσει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα.

Συνήθως, υπάρχει ελπίδα. Αλλά μια αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να μην είναι δυνατή εάν:

 • Έχετε υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή (μια χειρουργική επέμβαση στον προστάτη)
 • Έχετε υποστεί σοβαρό πυελικό τραύμα
 • Έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη λύση μπορεί να είναι η εστίαση στην ενίσχυση της σεξουαλικής ευχαρίστησης και της οικειότητας χωρίς οργασμό. Ένας ψυχολόγος ή σεξοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό σεξουαλικό τρόπο ζωής με τρόπους που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.