Βοηθά η Θεραπεία ζεύγους μετά την απιστία;

page top curve

Βοηθά η Θεραπεία ζεύγους μετά την απιστία;

Η απιστία δεν είναι σπάνιο γεγονός. Σύμφωνα με μια ευρέως αναγνωρισμένη έρευνα, έως και το 37% των ανδρών και το 20% των γυναικών υπήρξαν άπιστοι στο γάμο.

Το 78% των γάμων επιβιώνουν από την απιστία στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να σωθεί. Ως σύμβουλος γάμου νιώθω ανακουφισμένος εάν ένα νέο ζευγάρι μου πει ότι η απιστία είναι ο λόγος που έχουν έρθει στο γραφείο μου, γιατί η εμπειρία με έχει διδάξει ότι η θεραπεία θα έχει αποτέλεσμα και θα έχουν καλύτερη σχέση από ό,τι πριν, αρκεί να είναι και οι δύο πρόθυμοι να ακούσουν τι έχω να πω.

Μπορεί ένας γάμος να σωθεί μετά την απιστία;

Ενώ στην αρχή η απιστία μπορεί να φαίνεται σαν το χειρότερο πράγμα που σας έχει συμβεί, αλλά αν λάβετε την κατάλληλη βοήθεια, η σχέση σας μπορεί να είναι καλύτερη από ποτέ. Η απιστία είναι περισσότερο σύμπτωμα παρά ασθένεια. Εάν μπορούμε να διαγνώσουμε την υποκείμενη ασθένεια που οδήγησε στο σύμπτωμα, τότε μπορούμε να κάνουμε μερικές εκπληκτικές αλλαγές για τα ζευγάρια και να συνεχίσουν να ευδοκιμούν. Η εμπειρία μου ως θεραπευτής ζευγαριών απηχεί τη συγγραφέα Dr. Tammy Nelson, η οποία έγραψε στο βιβλίο της The New Monogamy, «Πολλά ζευγάρια μου είπαν ότι η απιστία ήταν το καλύτερο πράγμα που τους συνέβη ποτέ».

Είναι σημαντικό να μην σκεφτόμαστε την απιστία ως έναν προορισμό στον οποίο ένα ζευγάρι φτάνει τυχαία. Ενώ στην αρχή πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να το ακούσουν, η αλήθεια είναι ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν έχουν περιστατικά απιστίας. Ζευγάρια που βρίσκονται υπό πίεση, που έχουν απομακρυνθεί, που κρατούν μυστικά ο ένας από τον άλλον, που δεν νιώθουν πλέον κοντά ή που έχουν μετατοπίσει τις προτεραιότητές τους σε άλλα πράγματα εκτός του συντρόφου τους (παιδιά, δουλειά κ.λπ.) πιθανώς θα απιστήσουν.

Τελικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι απατούν τον σύντροφό τους. Φυσικά, ένας δυστυχισμένος σύντροφος θα μπορούσε πάντα να επιλέξει να επικοινωνήσει τη δυστυχία του με άλλο τρόπο. Επέλεξαν να απιστήσουν και αυτό είναι δική τους ευθύνη. Η έρευνα μάς έχει δείξει ξεκάθαρα ότι η απιστία είναι ένα τραυματικό γεγονός που μπορεί να βλάψει ένα άτομο για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Αλλά αν κάποιος από τους δύο απιστήσει, ο γάμος δεν ήταν σε καλή κατάσταση εξ αρχής. Εάν μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που προϋπήρχαν της απιστίας τότε και τα δύο μέρη θα είναι πιο ευτυχισμένα στο μέλλον. Τα περισσότερα ζευγάρια θα χρειαστούν βοήθεια για να το κάνουν αυτό, όπου έρχεται η συμβουλευτική γάμου.

Βοηθά η Θεραπεία ζεύγους μετά την απιστία;

Εάν σκέφτεστε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό μετά από μια σχέση, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε είναι να δεσμευτείτε και οι δύο σε τουλάχιστον σειρά επισκέψεων—αυτό αυξάνει τις πιθανότητές σας για επιτυχία. Κανένας θεραπευτής δεν μπορεί να διορθώσει τίποτα με μία επίσκεψη. Θα χρειαστεί χρόνος από τον θεραπευτή να κατανοήσει το ευρύτερο εύρος των προβλημάτων της σχέσης και να αρχίσει να σας βοηθά και τους δύο να αναπτυχθείτε σε αυτούς τους τομείς. Έχω δει συχνά ανθρώπους να μπορούν ξεπερνάνε την απιστία  μετά από 6-9 μήνες συνεπούς συμβουλευτικής, εφόσον και τα δύο μέρη είναι πραγματικά αφοσιωμένα.

Ενώ όλα δεν θα διορθωθούν μετά από μερικές επισκέψεις, αν μετά από 3-4 συνεδρίες δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη στον σύμβουλό σας, τότε πρέπει να προχωρήσετε και να βρείτε άλλον. Βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με έναν σύμβουλο που έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του PTSD( διαταραχή μετατραυματικού στρές) που εμφανίζεται μετά την απιστία, επειδή αυτό μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές θεραπείας. Η θεωρία της προσκόλλησης μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικχρήσιμη για την κατανόηση της απιστίας επομένως ένας σύμβουλος γάμου που είναι εξοικειωμένος με τα είδη προσκόλλησης μπορεί επίσης να είναι κατάλληλος.

Είναι ενδιαφέρον ότι η απιστία δεν φαίνεται να καταδικάζει τα ζευγάρια σε δυστυχία. Μια μελέτη που εξέταζε συγκεκριμένους παράγοντες που βοηθούν στη διάσωση των γάμων μετά την απιστία διαπίστωσε ότι, σε ζευγάρια όπου υπήρχε απιστία αλλά παρέμειναν μαζί, αυτά τα ζευγάρια είχαν ισοδύναμη συζυγική σταθερότητα και ικανοποίηση από τη σχέση με τα ζευγάρια χωρίς κάποιο συμβάν απιστίας μετά από πενταετή παρακολούθηση.

Μια άλλη μελέτη βρήκε συγκεκριμένα οφέλη σε ζευγάρια που επέζησαν και ξεπέρασαν την απιστία όπως στενότερες συζυγικές σχέσεις, αυξημένη αυτοπεποίθηση, καλύτερη αυτοφροντίδα, μεγαλύτερη αξία στην οικογένεια και προτεραιότητα στη συζυγική επικοινωνία.Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν θεραπεία για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σχέσης έχουν επίσης μειωμένο ψυχολογικα τραυματικά συμπτώματα και μεγαλύτερα επίπεδα συγχώρεσης.

Η αποκάλυψη της απιστίας στον σύντροφο  πριν την έναρξη της θεραπείας  θα βελτιώσει τις πιθανότητες να μείνετε μαζί. Μελέτες δείχνουν ότι αν η απιστία αποκαλυφθεί πριν από τη θεραπεία και όχι κατά τη διάρκεια των συνεδριών, το ζευγάρι βελτιώνεται περισσότερο μέσω της θεραπείας. Μπορεί να είναι τρομακτικό να παραδεχτείς την απιστία, αλλά αν θέλεις να επιβιώσει η σχέση σου μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε πέρα από την έναρξη των συμβουλευτικών συνεδριών.

Τα οφέλη της συμβουλευτικής γάμου μετά από απιστία

Μέρος αυτού που είναι τόσο αποσταθεροποιητικό σχετικά με την απιστία είναι ότι δημιουργεί ένα ρήγμα στην εκδοχή της πραγματικότητας μας. Ένας προδομένος σύντροφος μπορεί να είχε την ιδέα ότι ο σύζυγός του ως αξιόπιστου, ηθικού και ενάρετου και ξαφνικά αναρωτιέται αν ο σύντροφός του όχι απλώς τον απάτησε, αλλά υπεξαίρεσε χρήματα από την εταιρεία ή είπε ψέματα για την ταυτότητά τους.

Ακολουθούν έξι τρόποι με τους οποίους η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει μετά την απιστία

 1. Κατανοώντας πώς συνέβη η απιστία

Όπως αναφέρεται στο The Handbook of Clinical Family Therapy, «Εφόσον οι τραυματισμένοι σύντροφοι δεν έχουν ξεκάθαρη αίσθηση του γιατί συνέβη η απιστία δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους συντρόφους τους να μην τους πληγώσουν ξανά». Η θεραπεία ζεύγους  μπορεί να βοηθήσει τον προδομένο σύντροφο να καταλάβει πώς συνέβη η απιστία ώστε να μην φαίνεται πλέον σαν ένα τυχαίο, απρόβλεπτο γεγονός. Όσο περισσότερο μπορεί ένα άτομο να αισθάνεται ότι η ζωή του είναι προβλέψιμη και έχει νόημα, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να σηκώσει τα μανίκια του και να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάρρωσης.

 1. Επίλυση προβλημάτων στη σχέση

Η θεραπεία ζεύγους μετά τη απιστία μπορεί να αρχίσει να εντοπίζει πραγματικά ποια ήταν τα προβλήματα που οδήγησαν στην αποστία έτσι ώστε αυτά τα πρότυπα να μπορούν να αλλάξουν. Αν τα ζευγάρια είχαν σταματήσει να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, είχαν σταματήσει να κάνουν τακτικό σεξ ή είχαν σταματήσει να μοιράζονται τους βαθύτερους φόβους ή τις ανησυχίες τους μεταξύ τους, τότε αυτά τα μοτίβα μπορούν να αντιστραφούν. Εάν ο ένας σύντροφος είχε αρχίσει να φοβάται ότι θα ντροπιαστεί από τον άλλον ή αισθανόταν ότι τον κρίνουν διαρκώς, αυτό μπορεί να διερευνηθεί και να δουελυτεί ώστε να χτιστούν πιο υγιή πρότυπα αλληλεπίδρασης.

 1. Αναζωπυρώνοντας την Οικειότητα

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν συγκεκριμένα «hacks»/ κόλπα που βασίζονται στη βιολογία που μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν ζητήματα για τα οποία δεν αισθάνονται κοντά. Για παράδειγμα, μαθαίνοντας τα ζευγάρια να χαιρετούν το ένα το άλλο κάθε φορά που επιστρέφουν στο σπίτι με μια μεγάλη αγκαλιά για τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα, μπορεί να επανεκκινήσει και τα δύο νευρικά συστήματα έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν. Όταν τα νευρικά συστήματα δύο ανθρώπων είναι ευθυγραμμισμένα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρεξηγήσουν το ένα το άλλο και να πυροδοτήσουν σύγκρουση. Έτσι, εάν ένα ζευγάρι είχε την κακή συνήθεια να μην κάνει αυτές τις «επανασυνδέσεις» όταν κάποιος επιστρέφει στο σπίτι, ένας θεραπευτής ζευγαριών μπορεί να το εντοπίσει και να προτείνει λύσεις.

Η επαφή δέρμα με δέρμα, ακόμα κι αν δεν είναι σεξουαλική μπορεί να βοηθήσει επίσης. Πολλά ζευγάρια με παιδιά μπαίνουν σε ένα κακό μοτίβο όπου ασχολούνται αποκλειστικά το βράδυ με τα παιδιά και δεν έχουν χρόνο να αγγίξουν ο ένας τον άλλον. Η σωματική επαφή, δέρμα με δέρμα, απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία είναι η ορμόνη του δεσμού και της φροντίδας μας. Ακούγοντας ένα ζευγάρι να μιλά για τα μοτίβα του, ένας οξυδερκής θεραπευτής μπορεί να ακούσει ότι δεν χρησιμοποιούν την ωκυτοκίνη για να διατηρήσουν τον δεσμό τους. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής μπορεί να τους καθοδηγήσει ώστε να επαναφέρουν αυτές τις στιγμές επαφής, για παράδειγμα κρατώντας τα χέρια ενώ παρακολουθούν Netflix ή απλώνοντας τα πόδια πάνω από τον σύντροφό σας ενώ διαβάζετε μαζί στο κρεβάτι.

 1. Αντιμετωπίζοντας παλιές πληγές που εμποδίζουν την παρούσα πρόοδο

Ο καλός θεραπευτής ζευγαριών μπορεί επίσης να αναζητήσει και να εντοπίσει παιδικές πληγές που μπορεί να συνέβαλαν στην απιστία. Για παράδειγμα, κάποιος που ως παιδί της παραμελημένος μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα πληγωμένος εάν ο σύντροφός του αρχίσει να γυρνάει πολύ αργά στο σπίτι και μείνει σε ένα άδειο σπίτι για λίγες ώρες αφού γυρίσει σπίτι από τη δουλειά. Βρίσκοντας αυτά τα σημεία πόνου της παιδικής ηλικίας, ένας θεραπευτής ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει τον άλλο σύντροφο να αντιμετωπίσει, κατανοήσει . Όταν ένας σύζυγος δεν ξέρει για αυτά τα παιδικά τραύματα και αντ’ αυτού έρχεται αντιμέτωπος με αυτά συνεχώς, έει ως αποτέλεσμα να φαίνεται ότι επιθυμείτε να αποφύγετε τον σύντροφό σας, κάτι που είναι πρόσφορο έδαφος για να λάβει χώρα και πάλι η απιστία.

 1. Υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή και των δύο συντρόφων

Ένας θεραπευτής ζευγαριών θα εξετάσει επίσης πώς κάθε σύντροφος απέτυχε να προστατεύσει τον γάμο, συνειδητά ή ασυνείδητα. Μπορούμε να αποτύχουμε να προστατεύσουμε το γάμο μας αγνοώντας τις ανάγκες του συντρόφου μας, ασχολούμενοι με τα δικά μας ζητήματα ή υπερεπενδύοντας στα παιδιά ή τις δουλειές μας, έτσι ώστε ο σύντροφός μας να νιώθει πάντα σαν να παίζει δεύτερο ρόλο.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε τους συντρόφους μας να στρέψουν την προσοχή τους σε τρίτους  αν συμπεριφερόμαστε σαν να μην τους χρειαζόμαστε για τίποτα. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος είναι υπερβολικά ικανός και ποτέ δεν επέτρεψε στον σύντροφό τους να τους βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Με τα χρόνια, ο άλλος σύντροφος αρχίζει να αισθάνεται σαν ένα ανεπιθύμητο εξάρτημα, χωρίς σκοπό. Εάν ένας θεραπευτής ζευγαριών δει αυτό το είδος υπερβολικά ανεπτυγμένης ανεξαρτησίας, μπορεί να καθοδηγήσει αυτόν τον σύντροφο  να αφήσει το σύντροφό του να «κάνει» για εκείνον. Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε απαραίτητοι.

 1. Εξετάζοντας το ρόλο ουσιών

Η χρήση ουσιών είναι ένα άλλο πράγμα για το οποίο μπορεί να ρωτήσει ένας θεραπευτής ζευγαριών. Δεν είναι σπάνιο ζευγάρια να έρχονται με ιστορίες έντονων καβγάδων οι οποίοι έλαβαν χώρα όταν και οι δύο είχαν πιεί πάρα πολύ. Αυτό το μοτίβο μπορεί να οδηγήσει σε άλυτα πληγωμένα συναισθήματα που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε αποφυγή και να δημιουργήσουν αυτό το κενό στοργής και ασφάλειας, οδηγώντα έτσι σε απιστία.

Ή, εάν ο σύντροφός μας κάνει υπερβολική χρήση ουσιών ακόμα και όταν εμείς δεν κάνουμε, μπορεί να νιώθουμε αποκομμένοι από αυτούς, Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να νιώθουμε μόνοι και να απολαμβάνουμε την προσοχή των άλλων εκτός γάμου. Και πάλι, ένας θεραπευτής ζευγαριών μπορεί να εκπαιδεύσει το ζευγάρι σχετικά με την καταστροφικότητα του προβλήματος και να το βοηθήσει να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό και υγιές πρότυπο.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την έναρξη της συμβουλευτικής γάμου μετά την απιστία

Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα στα ζευγάρια μετά τη σχέση είναι να μην περιμένουν να λάβουν βοήθεια. Αν και μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό να ανοιχτείτε σε έναν εντελώς άγνωστο για κάτι τόσο προσωπικό, ο πόνος θα υποχωρήσει πολύ πιο γρήγορα με επαγγελματική καθοδήγηση. Υπάρχουν πολλές πιθανές παγίδες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης και χωρίς βοήθεια τα ζευγάρια μπορεί κατά λάθος να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα για τον εαυτό τους.

Να είστε έτοιμοι να αναλάβετε κάποια ευθύνη για τη δική σας πλευρά των πραγμάτων, ανεξάρτητα από το αν είστε αυτός που απάτησε ή το άτομο που εξαπατήθηκε. Ένας καλός θεραπευτής ζευγαριών θα θέλει να κοιτάξει και να εξετάσει όλες τις πλευρές. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί σε λεπτές ερωτήσεις όπως πόσο συχνά κάνατε σεξ ή αν σταματήσατε να σας ελκύει ο σύντροφός σας. Αυτά τα πράγματα είναι δύσκολο να συζητηθούν, αλλά μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας αποφυγής δύσκολων συζητήσεων για τις οποίες θα χρειαστείτε βοήθεια.

Ο θεραπευτής πιθανότατα θα θέλει να σας βλέπει τακτικά στην αρχή, γι’ αυτό προγραμματίστε να πηγαίνετε εβδομαδιαία μέχρι να καταλαγιάσει η καταιγίδα (που μπορεί να πάρει και μερικούς μήνες). Στη συνέχεια, για να αξιοποιήσετε πραγματικά στο έπακρο τη θεραπεία, οι μελέτες προτείνουν να μείνετε για τουλάχιστον έξι μήνες. Μερικοί θεραπευτές ζευγαριών θα θέλουν να σας δουν μαζί αλλά και χωριστά. Άλλοι θεραπευτές ζευγαριών πιστεύουν ότι αυτό μπορεί κατά λάθος να ενισχύσει την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά με τον σύντροφό σας. Θα πρέπει να ρωτήσετε για τη στάση του θεραπευτή σε αυτό το σημείο πριν ξεκινήσετε, ώστε να είναι όλοα ξεκάθαρα.

Δεδομένου ότι το τραύμα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της απιστίας είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή που να κατανοεί το τραύμα—όχι μόνο πώς επηρεάζει τη διάθεση ενός ατόμου αλλά και πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Πότε πρέπει να φύγετε από μια σχέση μετά την απιστία

Ενώ ορισμένοι θεραπευτές αισθάνονται άνετα να λένε στους πελάτες ότι πιστεύουν ότι η σχέση δεν μπορεί να σωθεί, κάποιοι δεν το λένε. Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται τελικά στα άτομα της σχέσης να κάνουν αυτή την επιλογή. Μερικές φορές ένας σύντροφος δεν συμπεριφέρεται με τρόπους που σηματοδοτούν ότι είναι έτοιμος να αλλάξει.

Σημάδια ότι ο σύντροφός σας μπορεί να μην είναι έτοιμος να επιλύσει τα προβλήματα της σχέσης είναι:

 • Άρνηση παρακολούθησης θεραπείας
 • Συμμετέχει σε συνεδρίες αλλά δεν συμμετέχει πλήρως ή ακυρώνει υχνά συνεδρίες
 • Συνεχίζει να βλέπει το άτομο με το οποίο είχε σχέση ή συνεχίζει να έχει σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου
 • Αρνείται να ακούσει τη δική σας πλευρά και θέλει μόνο να μιλήσει για τον πόνο, τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του
 • Χρησιμοποιεί κάθε είδους απειλή (λεκτική, σωματική, συναισθηματική, οικονομική) για να σε κρατήσει στη σχέση ή για να σε κάνει να σταματήσεις να μιλάτε για την απιστία
 • Συνεχίζοντας να αποφεύγει ερωτήσεις όπως “γιατί ήρθες σπίτι αργά χθες το βράδυ;” ή, “Έχεις δει αυτό το άτομο από τότε που μου το είπες;”
 • Αρνείται  να παραδώσει κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς, αρνείται να είναι πλήρως διαφανής σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης
 • Άρνηση να υποβληθεί σε έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Κατηγορώντας σε για την απιστία χωρίς να αναγνωρίζει καμία δική ευθύνη
 • Ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων σου περί προδοσίας (χρησιμοποιώντας ρητά όπως «ήταν μόνο μια φορά» ή «δεν αγαπώ αυτό το άτομο»)

 

Τελικές σκέψεις σχετικά με τη θεραπεία ζεύγους μετά την απιστία

Τα περισσότερα ζευγάρια επιβιώνουν και επανέρχονται μετά την απιστία και στην πραγματικότητα αναφέρουν επίπεδα ευτυχίας που είναι εξίσου καλά αν όχι καλύτερα από τα ζευγάρια που ζήτησαν βοήθεια για άλλα προβλήματα. Αν και μπορεί να είναι οδυνηρό να μιλάμε για προδοσία και να παραδεχόμαστε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να έχουμε συνεισφέρει στα προβλήματα της σχέσης μας, η ανταμοιβή είναι σημαντική. Η απώλεια είναι επώδυνη και η απώλεια μιας σχέσης με τέτοιο τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δυσπιστίας, θλίψης και δυσκολίας να προχωρήσουμε.

Η θεραπεία της προδοσίας και η εκμάθηση υγιεινότερων τρόπων διαχείρισης προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση υπερηφάνειας και για τους δύο συντρόφους και το όφελος από τη διατήρηση της σχέσης στην οποία έχετε ήδη επενδύσει τόσα πολλά. Όταν οι γάμοι είναι προβληματικοί, το μόνο αληθινό win-win είναι να  αποκαταστήστε τις σχέσεις και τις βελτιώσετε . Με τη βοήθεια ενός ειδικευμένου συμβούλου ζευγαριών, οι πιθανότητες είναι υπέρ σας.


Διαβάστε περισσότερα για τη θεραπεία ζεύγους