Θεραπεία Ζεύγους: απιστία

page top curve

Θεραπεία Ζεύγους: απιστία

Θεραπεία Ζεύγους: Κεφάλαιο Απιστία

Επιδιόρθωση μιας σχέσης μετά από μια υπόθεση απιστίας

Η απιστία προκαλεί έντονο συναισθηματικό πόνο, αλλά μια υπόθεση απιστίας δεν πρέπει να σημαίνει το τέλος του γάμου σας. Το εν λόγω άρθρο προς κατανόηση του πώς ένας γάμος/σχέση μπορούν να ανασυγκροτηθούν μετά από μια υπόθεση απιστίας.

Λίγες οικογενειακές δυσκολίες προκαλούν τόση θλίψη και καταστροφή όσο η απιστία, η οποία υπονομεύει την ίδρυση του ίδιου του γάμου και τη δέσμευση μεταξύ των μελών. Ωστόσο, όταν οι δύο σύζυγοι/σύντροφοι έχουν δεσμευτεί για αυθεντική επούλωση, οι περισσότεροι γάμοι/σχέσεις επιβιώνουν και πολλοί γάμοι/σχέσεις γίνονται ισχυρότεροι αλλά και με βαθύτερα επίπεδα οικειότητας.

Ορισμός απιστίας

Η απιστία δεν είναι μια ενιαία, σαφώς καθορισμένη κατάσταση – το τί θεωρείται απιστία και τί όχι, ποικίλλει μεταξύ των ζευγαριών και ακόμη και μεταξύ των εταίρων σε μια σχέση. Για παράδειγμα, είναι το φλερτ χωρίς σωματική επαφή, απιστία; Αν στείλω μήνυμα σε άγνωστο/άγνωστη σημαίνει ότι απιστώ στο ταίρι μου; Τί περιορισμοί ισχύουν στις online σχέσεις/σχέσεις εξ αποστάσεως; Τα άτομα και τα ζευγάρια καλούνται σε αυτό το σημείο να ορίσουν από μόνοι τους τι αποτελεί απιστία στο πλαίσιο του γάμου/σχέσης τους.

Γιατί συμβαίνουν υποθέσεις απιστίας

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην απιστία, και οι περισσότεροι δεν έχουν να κάνουν με το φύλο. Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:

 • Η έλλειψη στοργής
 • Απώλεια της αγάπης και φροντίδας ο ένας στον άλλο
 • Κατανομή της επικοινωνίας που σχετίζεται με τις συναισθηματικές και τις ανάγκες της σχέσης
 • Θέματα σωματικής υγείας, όπως ο χρόνιος πόνος ή η αναπηρία
 • Θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ή η διπολική διαταραχή
 • Εθισμοί, επίσης τα τυχερά παιχνίδια, τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ
 • Ανεπιθύμητα οικογενειακά προβλήματα που έχουν οικοδομηθεί και εδραιωθεί μέσα στα χρόνια
 • Υπογονιμότητα
 • Συνειδητοποίηση διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού κατά τη διάρκεια του γάμου/σχέσης

Ανακαλύπτοντας μια υπόθεση απιστίας

Ανακαλύπτοντας μια υπόθεση απιστίας

Η αρχική ανακάλυψη μιας σχέσης προκαλεί συνήθως ισχυρά συναισθήματα και για τους δύο εταίρους, όπως ο θυμός, η προδοσία, η ντροπή, η κατάθλιψη, η ενοχή ή οι τύψεις. Συνήθως είναι δύσκολο να σκεφτόμαστε αρκετά ώστε να λάβουμε μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Τα ακόλουθα λοιπόν ίσως θεωρηθούν χρήσιμα:

 • Μην πάρετε γρήγορες αποφάσεις υποκινούμενες από τα έντονα συναισθήματα της στιγμής.
 • Αν νομίζετε ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο, ζητήστε αμέσως επαγγελματική βοήθεια.
 • Δώστε ο ένας στον άλλο χώρο. Η ανακάλυψη μιας σχέσης είναι πάντα έντονη. Μπορεί να φερθείτε δραματικά ή αντίθετα από αυτό που ξέρετε για τον εαυτό σας, καθώς προσπαθείτε να καταλάβετε τι συνέβη.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συναισθηματικά έντονες συζητήσεις καθώς αρχίζετε τη διαδικασία της επούλωσης.
 • Ζητήστε υποστήριξη. Μπορεί να σας βοηθήσει να μοιραστείτε την εμπειρία και τα συναισθήματά σας με αξιόπιστους φίλους ή αγαπημένους σας που μπορούν να σας υποστηρίξουν συναισθηματικά, να ενθαρρύνουν και να περπατήσουν μαζί σας σε αυτή τη δύσκολη ανακάλυψη για τον ψυχισμό σας.
 • Αποφύγετε άτομα που τείνουν να είναι απόλυτα, ακραία στις αντιδράσεις τους ή/και προκατειλημμένα.

Θεραπευτές εκπαιδευμένοι στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι σε αυτή τη στιγμή της ζωής σας. Σκεφτείτε να δείτε έναν καλά εκπαιδευμένο, πιστοποιημένο θεραπευτή ζεύγους/σύμβουλο γάμου, σεξολόγο μαζί με το/τη σύντροφο σας ή/και μόνοι σας.

Πάρτε το χρόνο σας. Ακόμα κι αν μπορεί να έχετε μια βαθιά επιθυμία να καταλάβετε τι συνέβη, αποφύγετε να βυθίζεστε σε εξαντλητικές λεπτομέρειες και σκέψεις αναφορικά με την υπόθεση απιστίας που ανακαλύψατε. Εάν το κάνετε χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση, ενδέχεται να είναι επιβλαβές για τον ψυχισμό σας αλλά και την κατάληξη της σχέσης/γάμου σας.

Επιδιορθώνοντας μια πληγωμένη σχέση

Η ανάκτηση από μια υπόθεση απιστίας θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια στη ζωή σας. Αυτή η πρόκληση θα είναι γεμάτη αμφιθυμία και αβεβαιότητα. Ωστόσο, καθώς συζητάτε και κατανοείτε εις βάθος το θέμα της εμπιστοσύνης, και παραδέχεστε την ενοχή, μαθαίνετε να συγχωρείτε και να συμβιβάζεστε με τη νέα πραγματικότητα και αυτό μπορεί να εμβαθύνει και να ενισχύσει την ουσιαστική κατανόηση και αγάπη μέσα στη σχέση/γάμο σας.

Βήματα για την προώθηση της επούλωσης του γάμου/σχέσης σας:

 • Θα χρειαστείτε χρόνο. Πάρετε όσο χρόνο χρειαστεί χωρίς προθεσμίες. Πριν επιλέξετε να συνεχίσετε ή να τερματίσετε το γάμο/σχέση σας, πάρτε το χρόνο να θεραπεύσετε και να καταλάβετε τί ήταν πίσω από την υπόθεση απιστίας.
 • Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας με έναν σύμβουλο γάμο, θεραπευτή ζεύγους, σεξολόγο ή/και ψυχολόγο που ειδικεύεται στην οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι ανεκτίμητη. Μάθετε τους τρόπους που μπορεί να σας αποτρέψουν από μελλοντικά προβλήματα.
 • Ανάληψη ευθύνης. Αν ήσασταν άπιστοι, αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειές σας. Είναι επιτακτική ανάγκη, όσο δύσκολο κι αν είναι, να τερματίσετε την υπόθεση και να σταματήσετε κάθε αλληλεπίδραση ή επικοινωνία με το άτομο. Εάν η υπόθεση αφορά έναν συνάδελφο, περιορίστε την επαφή αυστηρά μαζί του ή/ και αναζητήστε άλλη δουλειά/χώρο εργασίας.
 • Λάβετε βοήθεια από σημαντικούς άλλους. Ζητήστε τη βοήθεια και την κατανόηση φίλων, έμπειρων εκπαιδευτών, συμβούλων σχέσεων/γάμου. Όσο για τα βιβλία αυτοβοήθειας και το διαδίκτυο δεν είναι πάντα η καλύτερη πηγή γνώσης και ανακούφισης για την περίπτωση σας. Ζητήστε συμβουλές σχετικές με τη δική σας, ατομική περίπτωση από έναν επαγγελματία και όχι γενικότητες και γενικευμένες απόλυτες λύσεις.
 • Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο γάμου. Ζητήστε βοήθεια από έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ζεύγους, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος και έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της απιστίας.
 • Η συμβουλευτική γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες η υπόθεση απιστίας έλαβε χώρα, να προσδιορίσετε τα θέματα που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην υπόθεση απιστίας, να μάθετε πώς να αναδημιουργείτε και να ενισχύετε τη σχέση σας και να αποφύγετε το διαζύγιο/χωρισμό – εάν αυτός είναι ο αμοιβαίος στόχος.
 • Επαναφορά εμπιστοσύνης. Κάντε ένα σχέδιο που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει σε συμφιλίωση. Συμφωνείτε σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα και μια διαδικασία. Αν ήσασταν άπιστοι, παραδέχεστε την ενοχή σας και ακολουθήστε αυθεντική συγχώρεση. Εάν ο σύντροφός σας ήταν άπιστος, όταν είστε σε θέση, προσφέρετε συγχώρεση. Μαζί, επιδιώξτε την κατανόηση.

Προχωρώντας μπροστά

Αν και οι δυο σας δεσμευτείτε ως προς τη θεραπευτική διαδικασία ώστε να επουλωθεί η σχέση σας παρά το πάθος και τον πόνο που μπορεί να υπάρχουν, η ανταμοιβή μπορεί να είναι ένας νέος τύπος γάμου που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πιθανόν να ξεπεράσει οποιαδήποτε από τις προηγούμενες προσδοκίες σας.