Το κεφάλαιο κορονoϊός (COVID-19) είναι η μόνη είδηση ανά τον κόσμο…

page top curve

Το κεφάλαιο κορονoϊός (COVID-19) είναι η μόνη είδηση ανά τον κόσμο…

Το κεφάλαιο κορονoϊός (COVID-19) είναι η μόνη είδηση ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ο αέρας φαντάζει σκοτεινός και βαρύς και με κάποιο τρόπο είναι σαν όλη η γη να κρατάει την αναπνοή της. Φαντάζομαι ότι αισθάνεστε πανικό αναφορικά με την πορεία του θέματος και τις επιπτώσεις για τις ζωές όλων μας αλλά και των οικείων μας, όπως κάθε άλλο άτομο αυτή τη στιγμή ανά τον πλανήτη.

Πολλοί συνάδελφοι θεραπευτές βομβαρδίζουν τους θεραπευόμενους με μηνύματα θετικής ψυχολογίας και καθοδήγησης όπως: παραμείνετε ήρεμοι, παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία όπως το πλύσιμο των χεριών, αποφύγετε τα πλήθη του κόσμου, μην ταξιδεύετε άνευ λόγου, καθώς και άλλα μέτρα κοινής λογικής αναφορικά με την έκθεση ή την περαιτέρω απειλή της σύναψης ενός δυνητικά θανατηφόρου ιού.

Με λίγα λόγια το μήνυμα του πρωτοκόλλου ασφαλείας που προωθείται είναι σαφές και ξεκάθαρο: Κοινωνική απομάκρυνση. Αποφύγετε την ανθρώπινη επαφή με κάθε κόστος.

Αυτό που με εντυπωσιάζει και ο λόγος συγγραφής αυτού του κειμένου είναι ότι πραγματικά χρειαζόμαστε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την ανθρώπινη ψυχική επαφή και, όχι λιγότερο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης αυτού του μεγέθους. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει να ασπαζόμαστε ο ένας τον άλλον, ούτε να κάνουμε χειραψίες, ή να συνωστιζόμαστε, αλλά να συνδεόμαστε ουσιαστικά με άτομα που γαληνεύουν την ψυχή μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο θεραπευτικό από το να αισθάνεσαι αγάπη-ότι δίνεις ουσιαστικό ενδιαφέρον και νοιάξιμο και παράλληλα είσαι ο παραλήπτης του αγνού ενδιαφέροντος αυτών που αγαπάς. Μια τέτοια συνθήκη, ανυψώνει τις δονήσεις μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Να είστε σε επαφή με αγαπημένους φίλους, οικογένεια και άλλου είδους αγαπημένους σας τηλεφωνικά ή σε διαδικτυακές πλατφόρμες Skype, Viber, WhatsApp, ή με οποιονδήποτε άλλο εικονικό τρόπο αυτή την εβδομάδα. Ή να ξοδέψετε χρόνο αυτοπροσώπως μαζί τους αν δεν είναι άρρωστοι ή φορείς του ιού σεβόμενοι τους όρους και τα όρια που έχουν τεθεί.

Μπορείτε επίσης, να ενισχύσετε την ικανότητά σας για υγεία, παραμένοντας μακριά από την ενεργητική κατάσταση του διαρκούς φόβου και της παραπληροφόρησης, παρακολουθώντας μονάχα σοβαρά επιστημονικά sites.

Αφήστε τον εαυτό σας να αισθανθεί την αίσθηση ότι είναι μέρος ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας, αντί της κοινωνικής απομόνωσης και διαχωρισμού. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και είμαστε σε αυτό μαζί.

Υπάρχουν πάντα μαθήματα για να κερδίσουμε από τις αντιξοότητες. Βρείτε τα δικά σας ψυχικά μαθήματα από την κρίση που μοιραζόμαστε. Προσέχετε τον εαυτό σας, να νοιαστείτε και πάρετε την προσωπική σας ευθύνη καθώς αυτή η κρίση ξετυλίγεται και ο καθένας μας είναι μέρος της και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της αλυσίδας.

Να είστε δυνατοί, βρείτε χαρά και μείνετε ασφαλείς!

Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη