Η επικοινωνία στα ζευγάρια

page top curve

Η επικοινωνία στα ζευγάρια

Εάν είστε σε σχέση, το πιθανότερο είναι ότι έχετε περάσει αρκετά τεταμένες στιγμές. Είναι εντάξει να έχετε λογομαχίες – η σύγκρουση είναι ένα απολύτως φυσιολογικό σε ένα ζευγάρι

Αλλά το κλειδί για κάθε μακροχρόνια σχέση είναι να εργαστείτε για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου, πιο οικείου δεσμού.

Αναγνώριση κακής επικοινωνίας

Προτού μπορέσετε να δουλέψετε για τη βελτίωση των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πρώτα τους τομείς που χρειάζονται λίγη δουλειά.

Παρακάτω μερικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε.

Παθητική- επιθετική συμπεριφορά

Η παθητική επιθετικότητα είναι ένας τρόπος έκφρασης κρυμμένου θυμού αντί να αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο τη σύγκρουση.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με:

  • Να κάνετε αστεία για το γεγονός πχ. Ότο ο σύντροφός σας αργεί συνέχεια
  • Κάνοντας μούτρα
  • Αναλύοντας/αμφισβητώντας τις αποφάσεις τους

Όλες αυτές οι συμπεριφορές σας επιτρέπουν να εκφράσετε την απογοήτευσή σας χωρίς να χρειάζεται να μιλήσετε για αυτή. Μπορεί να  παίρνετε ευχαρίστηση εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν θα σας εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα.

Αποφυγή προβλημάτων

Η απλή αποφυγή των συγκρούσεων δεν θα βοηθήσει επίσης. Η αγνόηση των ζητημάτων απλώς δημιουργεί σε μεταγενέστερο χρόνο θα μεγεθύνει τα προβλήματα.

Χρήση επιθετικού λόγου

Το να γίνεστε ανοιχτά αμυντικοί ή εχθρικοί όταν μιλάτε με τον σύντροφό σας είναι ένα σημάδι ότι έχετε πέσει σε ένα τοξικό μοτίβο επικοινωνίας. Η επιθετική ομιλία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • υψώνοντας τη φωνή σου
  • κατηγορώντας ή επικρίνοντας
  • τον έλεγχο ή την κυριαρχία στη συζήτηση

 

Συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία

Αναγνωρίζετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στη σχέση σας; Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε πιο ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

  • Επεξεργαστείτε πρώτα τα συναισθήματά σας

Πριν μιλήσετε με τον σύντροφό σας για ένα θέμα που σας ενοχλεί, φροντίστε να επεξεργαστείτε τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με το θέμα και να ηρεμήσετε πρώτα τον εαυτό σας. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε μια γρήγορη βόλτα ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική πριν μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχετε περισσότερο τα συναισθήματά σας και θα μπορείτε να επικοινωνείτε καλά.

  • Καλύτερο  timing

Η επιλογή της κατάλληλης ώρας για να μιλήσετε με τον σύντροφό σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν κάτι σας βαραίνει το μυαλό, δώστε στον σύντροφό σας ένα μήνυμα ότι θα θέλατε να καθίσετε και να μιλήσετε.

  • Μιλήστε χρησιμοποιώντας το «εγώ».

Το πώς μιλάμε στον σύντροφό μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Συχνά, τα ζευγάρια ξεκινούν μια συζήτηση δείχνοντας το δάχτυλο στο άλλο άτομο και ρίχνοντας την ευθύνη στον άλλο. Καλό είναι ωστόσο να ξεκινήσετε τις συζητήσεις με το πώς αισθάνεστε. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας δηλώσεις που ξεκινούν με το “εγώ νιώθω κλπ”.

  • Συμβιβαστείτε και επιλύστε το πρόβλημα

Είτε είστε πληγωμένοι συναισθηματικά είτε αντιμετωπίζετε αντικρουόμενες ιδέες για μελλοντικά σχέδια, και οι δύο θα πρέπει να φύγετε από την συζήτηση σαν να υπάρχει κάποιου είδους λύση.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η επίλυση βασίζεται σε κάποιο επίπεδο συμβιβασμού, είτε πρόκειται για τον καταμερισμό των μικροδουλειών είτε για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Θέστε ξεκάθαρα όρια

Η τοποθέτηση σταθερών ορίων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή οποιασδήποτε κακής επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, εάν τα οικονομικά είναι ένα επώδυνο σημείο, σκεφτείτε να βρείτε κάποια όρια. Ίσως αποφασίσετε ότι οποιαδήποτε αγορά άνω των 20/50 ευρώ πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί και από τα δύο μέρη πριν πραγματοποιηθεί.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το θεμέλιο μιας επιτυχημένης σχέσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολη.

Εάν δυσκολεύεστε στην επικοινωνία με την σχέση σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή, είτε μόνοι σας είτε με τον σύντροφό σας, για να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα ζητήματα.


Διαβάστε περισσότερα για τη θεραπεία ζεύγους