Κολεόσπασμος
Κολεόσπασμος
Κολεόσπασμος
Ο κολεόσπασμος είναι μια ακούσια σύσφιξη του κόλπου. Τα άτομα το βιώνουν στην αρχή του σεξ, κατά την τοποθέτηση ενός ταμπόν ή κατά την εξέταση της πυέλου. Ο κολεόσπασμος μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή επώδυνη (δυσπαρεύνια). Οι ασκήσεις Kegels, οι κολπικοί διαστολείς και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών και να σταματήσουν τους σπασμούς.
Τι είναι ο κολεόσπασμος;
Ο κολεόσπασμος είναι η ακούσια σύσφιξη ή συστολή των μυών γύρω από τον κόλπο. Ο κόλπος είναι μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Συνδέει το κάτω μέρος της μήτρας (τράχηλο) με το εξωτερικό μέρος του σώματος.
Αυτοί οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί λάμβάνουν χώρα όταν κάτι – πέος, δάχτυλο, ταμπόν ή ιατρικό όργανο – επιχειρεί να διεισδύσει στον κόλπο. Οι σπασμοί μπορεί να είναι ελαφρώς άβολοι ή πολύ επώδυνοι.
Πόσο συχνός είναι ο κολεόσπασμος;
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι έχουν κολεόσπασμο. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να ντρέπονται πολύ για να μιλήσουν για το πρόβλημα με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Ποιος μπορεί να προσβληθεί από κολεόσπασμο;
Τα συμπτώματα του κολεόσπασμου μπορεί να εμφανιστούν στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενηλικίωσης όταν ένα άτομο κάνει σεξ για πρώτη φορά. Η πάθηση μπορεί επίσης να λάβει χώρα την πρώτη φορά που ένα άτομο προσπαθεί να τοποθετήσει ένα ταμπόν ή να προβείς σε πυελική εξέταση στο γραφείο ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.
Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν κολεόσπασμο αργότερα στη ζωή τους. Μπορεί να συμβεί μετά από πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Σπασμοί ή ενόχληση μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει κολπική διείσδυση. Ή μπορεί να τα έχετε μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια σεξ ή πυελικών εξετάσεων.
ΚΟΛΕΟΣΠΑΣΜΟΣ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ
Τι προκαλεί τον κολεόσπασμο;
Οι ειδικοί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι σίγουροι γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν κολεόσπασμο. Μπορεί να προκαλέσει σωματικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά προβλήματα. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, οι ουρολοιμώξεις και οι μυκητιάσεις μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο του κολεοσπασμού.
Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον κολεόσπασμο περιλαμβάνουν:
- Αγχώδεις διαταραχές.
- Τραύματα τοκετού, όπως σχίσιμο του περίνεου
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.
- Φόβος για το σεξ ή αρνητικά συναισθήματα για το σεξ, ίσως λόγω παλαιότερης σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού ή τραύματος.
Ποιες καταστάσεις είναι παρόμοιες με τον κολεοσπασμό;
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με τον κολεοσπασμό:
- Κολπική ατροφία: Η έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση κάνει την επένδυση του κόλπου πιο λεπτή και ξηρότερη (κολπική ατροφία).
- Vulvar vestibulitis (αιδιοδινεία): Αυτή η κατάσταση προκαλεί επώδυνο σεξ (δυσπαρεύνια). Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πόνο από την αρχική διείσδυση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κολεοσπασμού;
Τα σημάδια του κολεοσπασμού περιλαμβάνουν:
- Ενόχληση ή πόνο κατά την κολπική διείσδυση.
- Αδυναμία να κάνετε σεξ ή να κάνετε πυελική εξέταση λόγω κολπικών μυϊκών σπασμών ή πόνου.
- Επώδυνη επαφή.
Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε επώδυνο σεξ ή πόνο κατά την τοποθέτηση ενός ταμπόν. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι φυσιολογικά.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πώς γίνεται η διάγνωση του κολεόσπασμου;
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό και σεξουαλικό σας ιστορικό. Μια πυελική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων ή να επιβεβαιώσει την παρουσία μυϊκών σπασμών. Ο ιατρός σας μπορεί να εφαρμόσει μια τοπική κρέμα μουδιάσματος στο εξωτερικό μέρος του κόλπου πριν από την εξέταση για να κάνει τη διαδικασία πιο άνετη για εσάς.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πώς αντιμετωπίζεται ο κολεόσπασμος;
Οι θεραπείες για τον κολεόσπασμο επικεντρώνονται στη μείωση των μυϊκών αντανακλαστικών που τους αναγκάζει να τεντωθούν και να συπαθούν. Οι θεραπείες αντιμετωπίζουν επίσης άγχη ή φόβους που συμβάλλουν στον κολεοσπασμό.
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από αυτές τις θεραπείες:
Τοπική θεραπεία: Η τοπική χρήση λιδοκαΐνης ή σύνθετες κρέμες μπορεί να βοηθήσουν στον πόνο που σχετίζεται με αυτήν την πάθηση.
Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους: Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει πώς να χαλαρώνετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας.
Θεραπεία κολπικού διαστολέα: Οι κολπικοί διαστολείς είναι συσκευές σε σχήμα σωλήνα που διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Πρωταρχικός σκοπός τους είναι να τεντώσουν τον κόλπο. Τα άτομα με κολπισμό χρησιμοποιούν διαστολείς για να γίνουν πιο άνετα και λιγότερο ευαίσθητα στην κολπική διείσδυση. Ο ιατός σας μπορεί να συστήσει πρώτα την εφαρμογή μιας τοπικής κρέμας μουδιάσματος στο εξωτερικό του κόλπου για να διευκολύνει την εισαγωγή.
Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Η CBT σας βοηθά να κατανοήσετε πώς οι σκέψεις σας επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος, την κατάθλιψη και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Σεξουαλική ψυχοθεραπεία: Εκπαιδευμένοι σεξολόγοι/σεξοθεραπευτές συνεργάζονται με άτομα και ζευγάρια για να τα βοηθήσουν να βρουν ξανά ευχαρίστηση στις σεξουαλικές τους σχέσεις.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Πώς μπορώ να προλάβω τον κολεόσπασμο;
Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί κάποιους ανθρώπους να αναπτύξουν κολεοσπασμό. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιος γνωστός τρόπος για να το αποτρέψετε.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ / ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Ποια είναι η πρόγνωση (προοπτική) για τα άτομα με κολεόσπασμο;
Πολλά άτομα με κολεοσπασμό δεν αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα μετά τη θεραπεία. Αλλά η επιτυχής θεραπεία απαιτεί χρόνο, επομένως θα πρέπει να είστε υπομονετικοί. Να θυμάστε ότι είναι δυνατό να έχετε ικανοποιητικές και ευχάριστες σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις κάνοντας άλλα πράγματα που δεν προκαλούν κολεόσπασμο.
ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΕΟΣΠΑΣΜΟ
Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;
Θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε:
- Ερεθισμός των γεννητικών οργάνων ή κνησμό.
- Επώδυνη επαφή.
- Επώδυνη ούρηση (δυσουρία).
- Ασυνήθιστη ή δύσοσμη κολπική έκκριση.
- Ερυθρότητα του κόλπου, πόνος ή πρήξιμο.
Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον γιατρό μου;
Μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης:
- Γιατί νιώθω πόνο με τη διείσδυση;
- Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για μένα;
- Πώς μπορώ να κάνω το σεξ πιο ευχάριστο;
- Είναι πιθανόν ο κολπισμός να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει με τον καιρό;
- Θα με βοηθήσει η υποστήριξη ψυχικής υγείας, όπως η συμβουλευτική;
Εάν αντιμετωπίζετε μυϊκούς σπασμούς ή πόνο που καθιστά τη σεξουαλική επαφή άβολη ή αδύνατη, μην ντρέπεστε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να υποφέρεις. Πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κολεόσπασμου, μπορεί να προκαλέσουν επώδυνη σεξουαλική επαφή. Σχεδόν όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις στη σεξουαλική τους ζωή και στην ψυχική τους υγεία μετά από κατάλληλη θεραπεία.