Μετασυνουσιακή δυσφορία
By: admin
Categories:
Μετασυνουσιακή δυσφορία
Τι είναι η μετασυνουσιακή δυσφορία;
H μετασυνουσιακή δυσφορία (PCT) χαρακτηρίζονται τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνει κάποιος μετά από μία κατά τα άλλα ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Είναι κάτι που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες.
Συμπτώματα
Η κατάθλιψη είναι μια πιθανή αιτία δυσφορίας μετά το σεξ.
Η γενική προσδοκία είναι ότι μετά από μια ικανοποιητική, συναινετική σεξουαλική εμπειρία, οι άνθρωποι θα αισθάνονται χαλαροί, ικανοποιημένοι ή χαρούμενοι.
Ωστόσο, κάποιοι αναφέρουν ότι αισθάνονται λυπημένοι, δακρυσμένοι ή εκνευρισμένοι. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να βιώσουν διέγερση.
Μερικές φορές, το κλάμα μετά το σεξ μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολίες στη σχέση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ζευγάρια που συνεχίζουν να συνδέονται σωματικά και συναισθηματικά μετά το σεξ τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα με τις σχέσεις τους. Η μετασυνουσιακή δυσφορία μπορεί να επηρεάσει αυτόν τον σημαντικό χρόνο οικοδόμησης σχέσεων.
Ένα άτομο μπορεί να νιώσει δυσφορία μετά το σεξ για διάφορους λόγους. Οι παρακάτω ενότητες συζητούν μερικά από αυτά λεπτομερώς.
1. Κατάθλιψη
Μια μελέτη από το 2019 διαπίστωσε ότι η «τρέχουσα ψυχολογική δυσφορία» ήταν η μεταβλητή που σχετίζεται περισσότερο με την μετασυνουσιακή δυσφορία
Τα άτομα με κατάθλιψη, που ήταν η πιο κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μετασυνουσιακή δυσφορία.
Εάν ένα άτομο εμφανίζει άλλα συμπτώματα κατάθλιψης, μπορεί να θελήσει να εξετάσει το ενδεχόμενο θεραπείας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα εάν είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβιβαστούν με τις ανησυχίες τους, κάτι που μπορεί, με τη σειρά του, να βοηθήσει στην πρόληψη της μετασυνουσιακής δυσφορίας.
2. Άγχος
Το κλάμα είναι μια κοινή απάντηση στο άγχος και το κλάμα μετά το σεξ μπορεί να είναι μια απάντηση στην απελευθέρωση της σωματικής έντασης ή στο άγχος της σεξουαλικής απόδοσης.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση επηρεάζει περίπου το 6-16% των γυναικών και το 9-25% των ανδρών.
Η έρευνα δεν έχει ακόμη καθορίσει την πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας για το άγχος, αν και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η εκπαίδευση σε τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι χρήσιμες. Τα ειδικά για το άγχος φάρμακα μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά.
3. Παλιότερες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες
Η σεξουαλική επαφή, και ειδικότερα ο οργασμός, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ πιο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι από ό,τι συνήθως.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αναμνήσεις δύσκολων ή τραυματικών εμπειριών.
Οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καν επίγνωση τέτοιων αναμνήσεων προτού αρχίσουν να ανταποκρίνονται σε αυτές συναισθηματικά. Τα άτομα που έχουν επιζήσει από κακοποίηση οποιουδήποτε είδους μπορούν να επωφεληθούν από συνεδρίες εκπαιδευμένου σύμβουλου.
4. Σωματική δυσφορία
Ο σωματικός πόνος μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο να νιώσει δυσφορία.
Η δυσπαρεύνια είναι ο ιατρικός όρος για τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 7,5% των γυναικών ηλικίας 16-74 ετών κατά τη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης.
Ο πόνος μπορεί να είναι σωματικής ή ψυχολογικής προέλευσης. Ορισμένες σωματικές αιτίες αυτού του τύπου δυσφορίας περιλαμβάνουν:
- χρόνιος πόνος γύρω από το αιδοίο και τα χείλη
- καταστάσεις της ουροδόχου κύστης
- μυικοί σπασμοί
- ουλές
- φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
- επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης
Η αποτελεσματική θεραπεία βασίζεται στον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:
- στεροειδείς κρέμες, για ουλές
- διατροφικές αλλαγές και φάρμακα, για προβλήματα ουροδόχου κύστης
- θεραπείες όπως μασάζ και διαλογισμός, για μυϊκούς σπασμούς
5. Ορμόνες
Ο οργασμός προκαλεί πτώση των επιπέδων της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης, που προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα. Μια πτώση αυτών των ορμονών μπορεί επομένως να προκαλέσει την μετασυνουσιακή δυσφορία.
6. Προβλήματα σχέσεων
Το κλάμα μετά το σεξ δεν είναι απαραίτητα σημάδι προβλημάτων σε μια σχέση, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας. Για πολλά ζευγάρια, ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστούν είναι να το συζητήσουν.
Η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση των ζευγαριών και να καθησυχάσει και τους δύο συντρόφους ότι τα επεισόδια δυσφορίας δεν χρειάζεται να προκαλούν προβληματισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον σύντροφο που βιώνει δυσφορία να νιώσει υποστήριξη και φροντίδα.
Η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να παρέχει σε όλους τους συντρόφους υποστήριξη και καθοδήγηση καθώς πλοηγούνται σε αυτά τα ζητήματα.