Η διαφορά μεταξύ πολυσυντροφικότητας, swinging και ανοιχτής σχέσης

page top curve

Η διαφορά μεταξύ πολυσυντροφικότητας, swinging και ανοιχτής σχέσης

Η πλειονότητα προτιμά την εξοικείωση και την άνεση της μονογαμίας, αλλά υπάρχουν ζευγάρια εκεί έξω που ανταλλάσουν συντρόφους, ή και ασχολούνται σε άλλους εναλλακτικούς σεξουαλικούς και ρομαντικούς τρόπους ζωής που έρχονται αντιμέτωποι με την παράδοση.

Αλλά ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να είσαι πολυερωτικός, να είσαι swinger και να έχεις μια ανοιχτή σχέση; Υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες που εμπλέκονται σε καθεμία από αυτές τις πιο ελεύθερες προσεγγίσεις του ρομαντισμού και της οικειότητας;

Τι είναι οι πολυσυντροφικές σχέσεις;

Οι δημοφιλείς αντιλήψεις για την πολυσυντροφικότητα τείνουν να τη συγχέουν με τη σεξουαλική ασέβεια. Αυτό είναι εντελώς λάθος, καθώς η πολυσυντροφικότητα αφορά στην πραγματικότητα τη συναινετική συντροφικότητα, αν και με πολλούς συντρόφους ταυτόχρονα. Ούτε είναι κάτι κοντά στην πολυγαμία, η οποία είναι η πρακτική της απόκτησης πολλαπλών συζύγων, που μερικές φορές ασκείται από εκείνες μιας φονταμενταλιστικής αίρεσης.

Η πολυσυντροφικότητα είναι μια μορφή συναινετικής μη μονογαμίας (CNM) με συναισθηματικά στενές σχέσεις μεταξύ πολλών ανθρώπων που μπορεί επίσης να είναι σεξουαλικοί ή/και ρομαντικοί σύντροφοι.

Υπάρχει πληθώρα παρανοήσεων που ακολουθούν τον όρο – η κυριότερη από αυτές είναι ότι δεν είναι παρά απόδειξη του ηδονισμού του ενδιαφερόμενου. Ωστόσο, οι άνθρωποι σε πολυσυντροφικές σχέσεις μπορούν πράγματι να είναι πολύ αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον και οι δεσμοί τους έχουν τις ρίζες τους σε σταθερούς (και μερικές φορές ακόμη και άκαμπτους) κανόνες που περιγράφουν τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται μεταξύ του συντρόφου τους.

Προφανώς, αυτή η δυναμική απαιτεί μεγάλη εμπιστοσύνη, επικοινωνία και συναίνεση μεταξύ όλων των μερών. Εάν η ζήλια αρχίσει να εμφανίζεται, κάτι που είναι κατανοητό για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι πιθανό να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να λειτουργήσει μια τέτοια σχέση, έτσι οι έμπειροι σύντροφοι, σε επιτυχημένες σχέσεις γίνονται εξαιρετικοί στο να επικοινωνούν αυτό που θέλουν και χρειάζονται από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τι είναι οι ανοιχτές σχέσεις;

Οι ανοιχτές σχέσεις είναι λίγο διαφορετικές, καθώς ο όρος συνήθως ισχύει αυστηρά για σεξουαλικές συναναστροφές. Οι ανοιχτές σχέσεις είναι μια άλλη μορφή συναινετικά μη μονογαμικών σχέσεων και διαφέρουν από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Η φιλοσοφία πίσω από τις ανοιχτές σχέσεις, τουλάχιστον εν μέρει, πηγάζει από την πεποίθηση ότι η δέσμευση ως μονογαμία είναι μάταιη ως μια δια βίου προσπάθεια. Το να είναι σε μια ανοιχτή σχέση κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ελεύθεροι, δεν μην επιβαρύνονται από προσδοκίες που μπορεί να κάνουν τη σεξουαλική τους ζωή μακροπρόθεσμα βαρετή. Και πάλι, όπως εκείνοι που εμπλέκονται στην πολυσυντροφικότητα, οι άνθρωποι σε ανοιχτές σχέσεις πρέπει να θέσουν την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία στην πρώτη γραμμή, εάν πρόκειται να πετύχει η σχέση.

Συνήθως, οι ανοιχτές σχέσεις λειτουργούν σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες επίσης και ποικίλλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις των εμπλεκομένων. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι θα μπορούσε να είναι σε μια ανοιχτή σχέση στην οποία μόνο ένας από αυτούς επιθυμεί να συναναστρέφεται με ένα τρίτο μέρος.

Τι είναι το swinging – ανταλλαγή συντρόφων;

Το Swinging συνήθως περιλαμβάνει ένα μονογαμικό ζευγάρι που αναζητά μαζί έναν σεξουαλικό σύντροφο που δεν εμπλέκεται στη σχέση τους. Υπάρχει πολλές μορφές swinging, όπως όταν ένα ζευγάρι κάνει τρίο με κάποιον εκτός σχέσης ή όταν δύο ή πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να ανταλλάξουν τους συντρόφους τους για σεξουαλικές εμπειρίες .

Το swinging μπορεί να είναι ένας τρόπος ζωής από μόνος του. Αν και σίγουρα δανείζεται ορισμένες πτυχές από ανοιχτές σχέσεις, το swinging είναι καθαρά συναλλακτικό και, ως εκ τούτου, ευδοκιμεί φυσικά στις δικές του ιδιαίτερες κοινότητες. Οι swingers είναι συνήθως ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και άτομα με ποικίλες μορφές «ανταλλαγής» ή ανταλλαγής συντρόφων.

Ενώ όλες αυτές οι κατηγορίες σχέσεων εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των εμπλεκομένων, υπάρχει ένα σταθερό, γενικό θέμα που τις ενώνει: Η εμπιστοσύνη. Είναι επιτακτική ανάγκη να δείχνετε σεβασμό και να λαμβάνετε τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων σε οποιαδήποτε σχέση, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα εμπλέκονται.