Πότε πρέπει να αρχίσω να μιλάω με το παιδί μου για το σεξ και τις σχέσεις;

page top curve

Πότε πρέπει να αρχίσω να μιλάω με το παιδί μου για το σεξ και τις σχέσεις;

Οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν τακτικές συζητήσεις με τους γονείς και τους φροντιστές τους σχετικά με το σεξ και τις σχέσεις είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβουν κινδύνους με τη σεξουαλική τους υγεία και πιο πιθανό να είναι υγιή και ασφαλή. Έτσι, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς και ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να μιλάτε με το παιδί σας για το σεξ και τις σχέσεις.

Μόλις τα παιδιά αρχίσουν να μαθαίνουν να μιλάνε, μπορείτε να τους μάθετε τα ονόματα των μερών του σώματός τους. Μόλις αρχίσουν να βρίσκονται κοντά σε άλλα παιδιά, μπορείτε να τους διδάξετε να σέβονται τους άλλους ανθρώπους και να μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Αυτά τα πράγματα θέτουν τις βάσεις για υγιή σεξουαλικότητα και σχέσεις αργότερα.

Πώς διατηρείτε λοιπόν τη συζήτηση κατάλληλη για την ηλικία;

Όλα έχουν να κάνουν με τις λεπτομέρειες που συμπεριλαμβάνετε.Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί 5 ετών ρωτήσει, “Τι είναι η γέννα;” μπορείτε να απαντήσετε, «Όταν ένα μωρό βγαίνει από το σώμα μιας μητέρας». Εάν ένα παιδί 10 ετών κάνει την ίδια ερώτηση, η απάντησή σας θα μπορούσε να έχει περισσότερες λεπτομέρειες και μπορεί να ξεκινά με το εξής: «Μετά από 9 μήνες ανάπτυξης μέσα στη μήτρα της μητέρας, ένα μωρό βγαίνει από τον κόλπο της».

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταστήσετε πραγματικά σαφές στο παιδί σας ότι μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις ή να έρθει σε εσάς για υποστήριξη χωρίς φόβο ντροπής ή κρίσης.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω συζητήσεις για το σεξ και τις σχέσεις με τα παιδιά μου;

Το να μιλάτε με το παιδί σας για το σεξ, τις σχέσεις και την υγεία του είναι μια δια βίου συζήτηση. Το να το κάνετε λίγο τη φορά αντί να «μιλάτε» αφαιρεί την πίεση από πάνω σας και βοηθά το παιδί σας να επεξεργάζεται τις αξίες και τις πληροφορίες σας με την πάροδο του χρόνου. Το να κάνετε τακτικές συνομιλίες στέλνει επίσης το μήνυμα ότι αυτά τα θέματα είναι αρκετά σημαντικά αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής.

Η καθημερινή ζωή παρέχει πολλές ευκαιρίες για να μιλήσουμε για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις.Ακολουθούν μερικές κοινές διδακτικές στιγμές που πρέπει να προσέχετε:

  • Όταν εσείς, άλλο μέλος της οικογένειας, φίλος ή γείτονας ανακοινώνετε ότι είναι έγκυος
  • Όταν η εφηβεία, τα ραντεβού, τα ζητήματα LGBTQ, η αγάπη ή το σεξ εμφανίζονται σε μια τηλεοπτική
    εκπομπή, σε μια ταινία ή σε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο
  • Όταν τα έμφυλα στερεότυπα προωθούνται σε διαφημίσεις, παιχνίδια, τηλεόραση, βιβλία, ταινίες κ.λπ.
  • Όταν βλέπετε μη ρεαλιστικές απεικονίσεις ή πολύ σεξουαλικά σώματα (δηλαδή διασημότητες ή
    μοντέλα με photoshop)
  • Διαφημίσεις για επιθέματα και ταμπόν, αντισυλληπτικά ή προφυλακτικά
  • Ειδήσεις ή διαφημίσεις που μιλούν για σεξ

 

Όταν προκύψει κάποιο από αυτά τα θέματα, ξεκινήστε μια συζήτηση. Ξεκινήστε με μια ανοιχτή ερώτηση όπως:

«Τι γνωρίζεις για τη σύλληψη ή για την εγκυμοσύνη

Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, δώστε τους βιβλία για την ανατομία ή την εφηβεία και αφήστε τα να τα εξερευνήσουν μόνα τους. Επικοινωνήστε μαζί τους για να ρωτήσετε τι έμαθαν, τι ήταν μπερδεμένο και απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.

Μιλήστε τακτικά μαζί τους για το τι συμβαίνει με αυτούς και τους συνομηλίκους τους στο σχολείο.Ρωτήστε τους πώς νιώθουν για τις φιλίες τους και βοηθήστε τους να τους καθοδηγήσετε σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μόλις μεγαλώσουν, ρωτήστε τους για έρωτες ή ραντεβού ή σχέσεις. Ρωτήστε τους πώς πιστεύουν ότι θα ξέρουν πότε είναι έτοιμοι να κάνουν σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών που το συνοδεύουν (όπως η πρόληψη ακούσιας εγκυμοσύνης και ΣΜΝ).

Να είστε ανοιχτοί και να ακούσετε τις απαντήσεις τους. Συμπληρώστε κενά γνώσης και διορθώστε την παραπληροφόρηση όταν τα ακούτε. Αν ντρέπονται όταν αναφέρετε κάποιο από αυτά τα θέματα, διαβεβαιώστε τους ότι είναι εντάξει να ντρέπονται για αυτό το θέμα — αλλά δεν έχουν τίποτα να ντρέπονται. Δώστε τους την άποψή σας για τα πράγματα με βάση τις αξίες σας. Και ενημερώστε τους ότι μπορούν πάντα να έρθουν σε εσάς για να μιλήσουν, να λάβουν συμβουλές, να βρουν καλές πληροφορίες ή να αποκτήσουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.