Πρέπει ο σύντροφος μου να μου λέει για τις συνεδρίες του;

page top curve

Πρέπει ο σύντροφος μου να μου λέει για τις συνεδρίες του;

Εάν ο σύντροφός σας πρόκειται να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής/σεξουαλικής υγείας , μπορεί να αναρωτιέστε πώς πάνε οι συνεδρίες του, τι συζητούν με τον θεραπευτή του, αν έχουν μιλήσει για εσάς και πόση πρόοδο σημειώνουν.

Αυτό το άρθρο εξετάζει εάν είναι εντάξει να ρωτάτε τον σύντροφό σας για τις συνεδρίες του, καθώς και ορισμένα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας.

Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στον καθορισμό του εάν μπορεί να είναι αποδεκτό ή όχι να ρωτήσετε τον σύντροφό σας για τις συνεδρίες του:

Διάρκεια σχέσης: Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι πιο άνετοι να συζητήσουν τις συνεδρίες μαζί σας. Από την άλλη, αν οι δυο σας ξεκινήσατε πρόσφατα να βγαίνετε, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να τους ρωτήσετε για αυτό.

Συναισθηματική εγγύτητα: Εάν εσείς και ο σύντροφός σας είστε πολύ συναισθηματικά δεμένοι και μοιράζεστε τα πάντα, μπορεί να είναι εντάξει να τους ρωτήσετε για τις συνεδρίες τους.

Συμμετοχή στη φροντίδα: Εάν ο σύντροφός σας έχει μια πάθηση ψυχικής υγείας και τον έχετε παροτρύνει να αναζητήσει θεραπεία ή συμμετέχετε ενεργά στη φροντίδα του, μπορεί να θέλει να μοιραστεί την πρόοδό του μαζί σας.

Αμοιβαιότητα: Εάν συζητάτε τακτικά τις συνεδρίες με τον σύντροφό σας ή εάν σας έχουν ρωτήσει για τις συνεδρίες σας στο παρελθόν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει τις συνεδρίες θεραπείας μαζί σας.

Τι να κάνω

Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Ρωτήστε τον σύντροφό σας εάν χρειάζεται κάτι μετά τη συνεδρία του. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν λίγο χρόνο μόνοι τους για να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ή, μπορεί να χρειάζονται απόσπαση της προσοχής για να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα.

Καθιερώστε πρωτόκολλα: Μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσετε τον σύντροφό σας εάν αισθάνεται άνετα να μιλάει για τις θεραπευτικές του συνεδρίες. Εάν είναι ανοιχτοί σε αυτό, μπορείτε να ρωτάτε για τη συνεδρία τους κάθε φορά που πηγαίνουν στη θεραπεία. Εάν υπαινίσσονται ότι μπορεί να μην είναι, μην τον πιέζεται. Σεβαστείτε τα όριά τους και αφήστε τους να επιλέξουν τι θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί σας.

Να είστε υπομονετικοί: Να είστε κατανοητοί και αποδεχτείτε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί αμέσως λεπτομέρειες από τη συνεδρία του. Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει πολλά δύσκολα συναισθήματα. Να είστε υπομονετικοί και να τους δώσετε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται για να επεξεργαστούν τις απαντήσεις τους.

Τι να μην κάνετε

Μην υποθέτετε ότι είναι δικαίωμά σας να γνωρίζετε: Όλοι έχουν δικαίωμα στο απόρρητο, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου σας. Μην υποθέτετε ότι θα μοιραστούν μαζί σας όλες τις θεραπευτικές συζητήσεις τους. Ακόμα κι αν επιλέξουν να μοιραστούν μαζί σας περιστασιακά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν κάθε φορά.

Μην ανησυχείτε για το αν σας συζήτησαν: Αν και είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας συζήτησε για εσάς ή για τη σχέση σας με τον θεραπευτή του, δεν είναι σωστό να ρωτάτε.

Μην ανησυχείτε γιατί δεν μοιράζονται σκέψεις μαζί σας: ο σύντροφός σας μπορεί να αντιμετωπίζει δύσκολα συναισθήματα ή άλυτα ζητήματα στη θεραπεία που δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί μαζί σας. Δεν σημαίνει ότι νοιάζονται λιγότερο για εσάς. Προσπαθήστε να μην επαναπροσδιορίσετε το θέμα, μην γυρνάτε το πρόβλημα σε σας ή τη σχέση σας. Εστιάστε στην ψυχική τους υγεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!