Πώς η Συμβουλευτική Γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις γύρω από την υπογονιμότητα

page top curve

Πώς η Συμβουλευτική Γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις γύρω από την υπογονιμότητα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να αναζητήσετε έναν ψυχοθεραπευτή για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της υπογονιμότητας. Μπορεί ο αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος σας να συστήσει ή να σας ζητήσει να δείτε έναν θεραπευτή ζεύγους/σύμβουλο αναφορικά με τη γονιμότητα πριν από ορισμένες θεραπείες, όπως όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε σπέρμα ή δότη ωαρίων. Ωσόσο, και οι ίδιοι οι δότες ωαρίων και σπέρματος πρέπει να δουν έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας πριν τους επιτραπεί να δωρίσουν το γενετικό τους υλικό.

Για τα ζευγάρια LGBTQ, η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε τις επιλογές σας για τη δημιουργία οικογένειας και πώς διαφορετικές επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας. Αν και μπορεί να μην αντιμετωπίζετε ιατρική διάγνωση υπογονιμότητας, ένας θεραπευτής ζεύγους/ σύμβουλος αναφορικά με την υπογονιμότητα, μπορεί να σας βοηθήσει με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή της υιοθεσίας.

Ο συναισθηματικός πόνος που βιώνουν οι γυναίκες όταν περνούν την πρόκληση της υπογονιμότητας μπορεί να είναι σοβαρός και τραυματικός. (Μια ερευνητική μελέτη από το 1993 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα παρουσίασαν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.) Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι δύσκολη και η ανάγκη βοήθειας είναι 100 τοις εκατό φυσιολογική. Η επίσκεψη σε έναν σεξολόγο/ψυχοθεραπευτή ή/και θεραπεύτή ζεύγους θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική πάλη της υπογονιμότητας.

Περιπτώσεις κατά τις οποίες η θεραπεία ζεύγους/συμβουλευτική υπογονιμότητας μπορεί να αποδειχτεί πολύ βοηθητική για την ομαλή εξέλιξη και πορεία του ζευγαριού μέσα σε αυτή την πρόκληση που ονομάζεται υπογονιμότητα:

Λόγος #1: Η υπογονιμότητα κυριεύει και διακατέχει τη ζωή σας

Αν και η υπογονιμότητα δεν είναι εύκολη για κανέναν, μερικοί αντιμετωπίζουν τα πάντα μόνοι τους. Ωστόσο, εάν διαπιστώνετε ότι η υπογονιμότητα κυριεύει τη ζωή σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμβουλευτικής.

Αν η θλίψη, η κατάθλιψη, η ανησυχία ή το άγχος αναφορικά με τη γονιμότηατα παρατείνονται και επηρεάζουν πολλούς τομείς της καθημερινότητάς σας, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας θεραπευτής ζεύγους μπορεί να σας διδάξει δεξιότητες και στρατηγικές αντιμετώπισης για να ανακουφίσετε κάποιο μέρος της κατάθλιψης ή του άγχους που δημιουργεί η εν λόγω κατάσταση.

Επίσης, η φαρμακευτική αγωγή για το άγχος ή την κατάθλιψη μπορεί να είναι χρήσιμη, κάτι στο οποίο θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένας ψυχίατρος. Ορισμένα φάρμακα επιτρέπονται ακόμη και όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε με το γιατρό σας.

 

Λόγος #2: Η υπογονιμότητα βλάπτει τη σχέση με το σύντροφο/σύζυγο σας

Οι σχέσεις μας υπόκεινται σε τεράστιο άγχος όταν περνάμε από θεραπείες γονιμότητας. Είναι το είδος του άγχους που μπορεί να σας φέρει πιο κοντά μερικές φορές και άλλες φορές να σας απομακρύνει. Η επίδραση που μπορεί να έχει η υπογονιμότητα στη σεξουαλική σας ζωή προσθέτει πίεση στη σχέση.

 

Πέρα από όλα αυτά, οι παρεξηγήσεις μεταξύ του ζευγαριού μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Συχνά τα ζευγάρια χειρίζονται το άγχος με διαφορετικούς τρόπους. Στερεοτυπικά, οι γυναίκες εκφράζουν τα συναισθήματα πιο ελεύθερα και πρέπει να πουν τις σκέψεις τους. Οι άνδρες συχνά επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων και μπορεί να μην αφήνουν τον εαυτό τους να αισθάνεται την απώλεια που επέρχεται κάθε μήνα.

 

Λόγος #3: Δεν είστε σίγουροι τί να κάνετε

Ένας θεραπευτής ζεύγους/σύμβουλος γάμου που είναι ειδικά εκπαιδευμένος να δουλεύει με ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προκλήσεις γονιμότητας (συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών LGBTQ) μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τις επιλογές σας. Ο σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια πραγματικά τεκμηριωμένη επιλογή και να σας βοηθήσει να εξετάσετε τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι θεραπευτικές επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και συναισθηματικών πιέσεων αυτών των επιλογών.

Νομίζω ότι κάθε φορά που ένα ζευγάρι βρίσκεται σε σταυροδρόμι όσον αφορά τις θεραπείες, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσει με έναν καταρτισμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ειδικά όταν υπάρχει διαφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, το να έχεις ένα αντικειμενικό τρίτο άτομο, όπως ο σεξολόγος/θεραπευτής ζεύγους/σύμβουλος γάμου μπορεί να βοηθήσει.

Η έναρξη της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια συνηθισμένη στιγμή που τα ζευγάρια αναζητούν βοήθεια. Ορισμένοι αναπαραγωγικοί ενδοκρινολόγοι προτείνουν στους ασθενείς να επισκεφθούν έναν σεξολόγο/ψυχοθεραπευτή ή/και σύμβουλο γάμου/θεραπευτή ζεύγους πριν ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι για το πρόσθετο άγχος που βιώνεται συχνά κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση, γι’αυτό και η συζήτηση με έναν σεξολόγο/ψυχοθεραπευτή ή/και θεραπευτή ζεύγους πριν από την έναρξη του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί επίσης να είναι παραγωγική.

 

Λόγος #4: Σκέφτεστε να προβείτε σε δωρεά ωαρίων/σπέρματος, παρένθετη μητρότητα ή υιοθεσία

Η πιο σημαντική στιγμή για να επισκεφτείτε έναν σεξολόγο/ψυχοθεραπευτή που είναι εξοικειωμένος με θέματα υπογονιμότητας είναι όταν ένα ζευγάρι ή ένα άτομο σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την αναπαραγωγή ή την υιοθεσία τρίτων για να δημιουργήσει την οικογένειά του.

Ειδικά όταν εξετάζετε τη χρήση δότη ωαρίων, δότη σπέρματος ή δωρεάς εμβρύου, η συμβουλευτική είναι απαραίτητη και συχνά απαιτείται πριν από τη αναπαραγωγική θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για την παρένθετη μητρότητα και την υιοθεσία. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος των επιλογών όπως αυτές μπορεί να είναι έντονος, κάτι που μερικά ζευγάρια μπορεί να υποτιμούν.

Υπάρχουν σημαντικές απώλειες που πρέπει να αναγνωριστούν και να θρηνηθούν όταν μετακινείστε από την εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας τους δικούς σας γαμέτες σε τρίτους δότες, υποκατάστατα ή υιοθεσία που χρειάζεται με τη βοήθεια ενός έμπειρου σεξολόγου/ψυχοθεραπευτή ή και θεραπευτή ζεύγους να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

Όταν μιλάμε για δωρεά γαμετών ή παρένθετη μητρότητα, ορισμένα θέματα για τα οποία ένας σεξολόγος/ψυχοθεραπευτής/σύμβουλος θα μιλήσει σε εσάς και στον σύντροφό σας περιλαμβάνουν:

-Διευκρίνιση γιατί κάνετε την επιλογή.

-Επιβεβαίωση ότι είναι μια κοινή απόφαση, κάτι στο οποίο συμφωνείτε τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας.

– για το αν θα ενημερώσετε τους φίλους και την οικογένειά σας για την απόφασή σας, και εάν ναι, πώς και πότε μπορείτε να το κάνετε αυτό.

– για την επίδραση της δωρεάς γαμετών στη σχέση σας με τον δότη, εάν γνωρίζετε τον δότη.

– Για το τι μπορεί να σημαίνει για εσάς και το μελλοντικό παιδί σας εάν επιλέξετε μια κλειστή ή ανοιχτή υιοθεσία ή δωρεά γαμετών. (Με άλλα λόγια, ο δότης θα έχει κάποια επαφή με την οικογένειά σας αργότερα ή όχι;)

– Εάν δεν έχει επιλεγεί δότης ή παρένθετη μητέρα, συζητήστε τα κριτήρια που αναζητάτε σε έναν δότη και γιατί.

– Για το πότε, πώς και αν θα πείτε σε οποιοδήποτε παιδί που θα προκύψει με τη βοήθεια τρίτου. (Σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες συνιστούν να το πείτε στο παιδί. Αλλά πώς και πότε να το κάνετε αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.)

Συνολικά, θεωρώ αυτή τη διαβούλευση ως ένα ακόμη μέρος της “ενημερωμένης συγκατάθεσης” που καλείται να δώσει το ζευγάρι για να προχωρήσει σε θεραπεία. Θέλω τα ζευγάρια να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και τον κύκλο θεραπείας καθώς προχωράνε μπροστά. Αυτή είναι η στιγμή να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε κάθε θλίψη, φόβο ή ντροπή για να δημιουργήσετε μια οικογένεια με αυτόν τον τρόπο.

 

Λόγος #5: Σκέφτεστε μια ζωή χωρίς παιδιά

Είτε πρόκειται για χρόνια θεραπειών είτε όχι η συνειδητοποίηση ότι οι διαθέσιμες επιλογές δεν είναι κατάλληλες για εσάς, και ότι δεν πρόκειται να κάνετε παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολες. Για μερικούς, η θεραπεία ζεύγους ή και ατομική συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων που προκύπτουν από αυτήν την συνειδητοποίηση.

Το να πάρεις μια πραγματική απόφαση να είσαι χωρίς παιδιά δεν είναι το ίδιο με το να αποφασίσεις «να μην αποτρέψεις αλλά να μην προσπαθήσεις» να αποκτήσεις μωρό. Δεν είναι επίσης το ίδιο με το να αποφασίσετε ότι θα εξετάσετε την υιοθεσία «κάποια στιγμή στο μέλλον». Ή να αποφασίσετε ότι μπορεί να δοκιμάσετε θεραπείες ξανά μια μέρα, χωρίς το άγχος που αυτές προκαλούν τη στιγμή που διβάζετε αυτό το άρθρο.

Αν και υπάρχει χώρος για όλα αυτά τα μονοπάτια, δεν επιτρέπουν να επέλθει το τέλος στο κομμάτι αυτό. Η πιθανότητα απόκτησης παιδιού εξακολουθεί να υπάρχει στο μυαλό του ζευγαριού. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να θρηνήσουν τις απώλειές τους.

Όταν ένα ζευγάρι αισθάνεται ότι έχει τελειώσει και ολοκληρώσει με τις επιλογές θεραπείας, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να καταλήξει σε μια πραγματική απόφαση να ζήσει χωρίς παιδιά και να μην αφήσει απλώς τον χρόνο να περάσει χωρίς να κάνει άλλη θεραπεία ή να υιοθετήσει.Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη, αλλά ενδυναμωτική απόφαση.

 

Λόγος #6: Θα θέλατε περισσότερη στήριξη

Ίσως δεν αισθάνεστε ιδιαίτερη κατάθλιψη ή άγχος και δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω ομάδες. Αλλά νιώθετε ότι θα θέλατε  περισσότερη στήριξη, κάποιον να μιλήσετε, ο οποίος μπορεί να σας δώσει περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Η θεραπεία ζεύγους/συμβουλευτική μπορεί να είναι μια καλή επιλογή και για εσάς.

Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο λόγο. Δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου νιώσετε τόσο καταβεβλημένοι και να βιώνετε κρίσεις άγχους.

 

Δυστυχώς, η επίσκεψη σε σεξολόγο/ θεραπευτή ζεύγους/σύμβουλο ψυχικής υγείας μερικές φορές θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Η σκέψη λέει ότι αν ήσουν αρκετά δυνατός (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), τότε δεν θα χρειαζόσουν βοήθεια για να τα βγάλεις πέρα.

Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Οι δυνατοί άνθρωποι ξέρουν πότε χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Το να δεις έναν θεραπευτή δεν πρέπει να είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Στην πραγματικότητα, το να έχεις το θάρρος να ζητήσεις βοήθεια είναι από μόνο του σημάδι δύναμης.

Η συμβουλευτική γονιμότητας μπορεί να είναι επωφελής με πολλούς τρόπους – από το να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τις επιλογές σας μέχρι να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας. Μερικές φορές, χρειάζεστε έναν ψυχοθεραπευτή που να είναι εξοικειωμένος με τις επιλογές θεραπείας υπογονιμότητας και γονιμότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να ταξινομήσετε τις επιλογές σας. Αλλά αν χρειάζεστε κυρίως υποστήριξη για συναισθηματικές προκλήσεις, οποιοσδήποτε εξειδικευμένος σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Δεν χρειάζεται να περάσετε από αυτό το ταξίδι υπογονιμότητας μόνοι σας. Οι σεξολόγοι/θεραπευτές ζεύγους/σύμβουλοι γάμου εκεί έξω είναι εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον υποστήριξη, χρησιμοποιήστε την.