Ο ρόλος της θεραπείας ζεύγους σε περιπτώσεις υπογονιμότητας

page top curve

Ο ρόλος της θεραπείας ζεύγους σε περιπτώσεις υπογονιμότητας

Η θεραπεία ζεύγους/συμβουλευτική γάμου αναφορικά με την υπογονιμότητα, είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει άτομα ή ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικά με τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή ζεύγους/σύμβολο γάμου εάν προσπαθείτε να συλλάβετε ένα παιδί, σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε έναν δωρητή σπέρματος ή ωαρίων, επιπλέον, εάν σκέφτεστε την υιοθεσία ή την παρένθετη μητρότητα.

Η υπογονιμότητα είναι συχνά αγχωτική τόσο για τα άτομα όσο και για τα ζευγάρια και μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στη συναισθηματική μεταξύ των συντρόφων. Μερικές φορές, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, η θεραπεία ζεύγους προσανατολισμένη στη συμβουλευτική υπογονιμότητας μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις.

Πόσο συχνές είναι οι προκλήσεις ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την υπογονιμότητα;

Η υπογονιμότητα είναι σχετικά συχνή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να αναφέρουν ότι περίπου το 12% των γυναικών ηλικίας 35 έως 44 ετών αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο να μείνουν έγκυες ή να ολοκληρώσουν μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, περίπου το 6% των παντρεμένων γυναικών της ίδιας ηλικίας δεν μπορούν να μείνουν έγκυες μετά από ένα χρόνο προσπάθειας.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει τους άνδρες καθώς και τις γυναίκες. Το CDC αναφέρει επίσης ότι σε περίπου 35% των ζευγαριών με υπογονιμότητα, εντοπίστηκε ένας ανδρικός παράγοντας καθώς και ένας γυναικείος παράγοντας. Στο 8% περίπου τέτοιων ζευγαριών, μόνο η ανδρική αιτία υπογονιμότητας μπορούσε να εντοπιστεί.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια και τα άτομα που παλεύουν με τη στειρότητα συνήθως βιώνουν άγχος και κατάθλιψη ως αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι καταστάσεις ψυχικής υγείας δεν προκαλούν απαραίτητα στειρότητα, αλλά η υπογονιμότητα και τα συμπτώματα ψυχικής υγείας φαίνεται ωστόσο να συνδέονται στενά.

Ποια είναι μερικά συμπτώματα/προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η θεραπεία ζεύγους προσανατολισμένη στη συμβουλευτική υπογονιμότητας;

Οι θεραπευτές ζεύγους/σύμβουλοι υπογονιμότητας είναι διατεθειμένοι να παρέχουν υποστήριξη για οποιεσδήποτε προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με την υπογονιμότητα. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν:

Άγχος ή ανησυχία: Μπορεί να νιώθετε συχνά απασχολημένοι με σκέψεις σχετικά με τη στειρότητα, ίσως σε σημείο να είστε συγκλονισμένοι ή να μην μπορείτε να εστιάσετε σε άλλα πράγματα.

Θλίψη ή κατάθλιψη: Οι προκλήσεις γύρω από τη στειρότητα προκαλούν συχνά συναισθήματα θλίψης, απώλειας, ατονίας ή απελπισίας.

Φυσιολογικά συμπτώματα στρες: Μπορεί να έχετε προβλήματα με τον ύπνο ή να εμφανίσετε σωματικά συμπτώματα όπως μυϊκή ένταση, πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα, (ψυχοσωματικά).

Ενοχή, ντροπή ή αυτοκατηγορία: Ειδικά σε μια κουλτούρα που δίνει μεγάλη αξία στην αναπαραγωγή και τις πυρηνικές/ συμβατές οικογένειες, μπορεί να κατηγορήσετε τον εαυτό σας και να αισθάνεστε ένοχοι ή ντροπή εάν παλεύετε με τη στειρότητα.

Συγκρούσεις μεταξύ συντρόφων: Η υπογονιμότητα μπορεί συχνά να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ συντρόφων για έναν ή και περισσότερους από τους παραπάνω λόγους.

 

Κοινές προκλήσεις γύρω από τη στειρότητα

Οι θεραπευτές ζεύγους/σύμβουλοι υπογονιμότητας μπορούν να σας βοηθήσουν σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σας αναφορικά με την υπογονιμότητα/ στειρότητα. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή σύμπτωμα για να αναζητήσετε υποστήριξη. Τούτου λεχθέντος, μερικά από τα πιο κοινά σενάρια περιλαμβάνουν:

Αναρωτιέστε για τις επιλογές: Εάν αρχίσατε πρόσφατα να αντιμετωπίζετε προβλήματα ΥΠΟγονιμότητας ή δεν είστε σίγουροι για τα επόμενα βήματά σας, ένας θεραπευτής ζεύγους/σύμβουλος υπογονιμότητας μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές σας και να σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Σκεφτείτε τη δωρεά ωαρίων ή σπέρματος, την παρένθετη μητρότητα ή την υιοθεσία: Οι θεραπευτές ζεύγους/σύμβουλοι υπογονιμότητας έχουν εμπειρία με τις αποχρώσεις και τα συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτές τις μεγάλες, μερικές φορές συγκεχυμένες αποφάσεις. Μπορούν να σας βοηθήσουν να σταθμίσετε τις επιλογές σας και να προχωρήσετε προσεκτικά σε όποια επιλογή κάνετε.

Αντιμετώπιση έντασης στη σχέση: Ένας θεραπευτής ζεύγους/σύμβουλος υπογονιμότητας μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να αντιμετωπίσετε την ένταση ή τη σύγκρουση που μπορεί να αντιμετωπίσετε γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Αντιμετώπιση κοινωνικής, πολιτιστικής ή οικογενειακής πίεσης: Η υπογονιμότητα μπορεί συχνά να γίνει ένα οδυνηρό διαπροσωπικό ζήτημα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις οικογενειακές προσδοκίες ή τους φίλους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα γονιμότητας. Οι σύμβουλοι υπογονιμότητας μπορούν να παρέχουν υποστήριξη γύρω από αυτές τις εξωτερικές πιέσεις.

Σκέφτεστε να μην κάνετε παιδιά: Εάν σκέφτεστε να σταματήσετε τις θεραπείες γονιμότητας ή να επιλέξετε να μην κάνετε παιδιά, ένας θεραπευτής ζεύγους/σύμβουλος υπογονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση.

Τι να κάνετε εάν αντιμετωπίζετε προκλήσεις που σχετίζονται με τη υπογονιμότητα

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τις προκλήσεις που περιγράφονται εδώ, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξερευνήσετε αυτές τις επιλογές:

Θεραπεία. Βρείτε έναν θεραπευτή ζεύγους/σύμβουλο γάμου/ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις προκλήσεις και να βρείτε στρατηγικές για τη βελτίωση των σχετικών συμπτωμάτων σας. Μπορεί να συνεργαστείτε μόνοι σας σε ατομικό πλάνο θεραπείας με έναν σεξολόγο/ψυχοθεραπευτή ή εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να επιλέξετε να παρακολουθήσετε ένα θεραπευτικό πλάνο μαζί.

Ομάδες υποστήριξης. Μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με άλλα άτομα που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν προκλήσεις όμοιες με τις δικές σας. Μπορείτε να αναζητήσετε μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή σας μέσω της Εθνικής Ένωσης Υπογονιμότητας.

Πρακτικές διαλογισμού/ενσυνειδητότητας. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να πειραματιστείτε με διαλογισμό ή άλλες πρακτικές μέσω μαθημάτων ή εφαρμογών. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους που μπορεί να συνοδεύουν προκλήσεις γύρω από τη υπογονιμότητα.

Σωματική Άσκηση: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους που μπορεί να συνοδεύουν τη υπογονιμότητα

Γραμμές επικοινωνίας: Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή χρειάζεστε άμεση υποστήριξη, μπορείτε πάντα να καλέσετε την Εθνική Γραμμή Πρόληψης Αυτοκτονιών 1018.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

ΣΕΞΟΛΟΓΟΣ Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη