Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες

page top curve

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες

ΧΑΜΗΛΗ ΛΙΜΠΙΝΤΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες έχει πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων, συναισθηματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων ή στρες που σχετίζεται με την εργασία και την οικογένεια. Τα καλά νέα είναι ότι ο εντοπισμός της βασικής αιτίας της χαμηλής λίμπιντο μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα ζευγάρια να έχουν διαφορά στις σεξουαλικές τους ορμές. Τις περισσότερες φορές, σε μια ετεροφυλόφιλη σχέση, είναι η γυναίκα που έχει τη χαμηλότερη λίμπιντο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό και για τους δύο συντρόφους και ακόμη και να θέσει τη σχέση σε κίνδυνο εάν δεν μπορεί να επιλυθεί.

Συμπτώματα

Ο ιατρικός όρος για τη χαμηλή λίμπιντο και την έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ είναι η διαταραχή της υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD), αν και υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν η έλλειψη σεξουαλικής ορμής μιας γυναίκας πρέπει ή όχι να θεωρείται ως διαταραχή. Η έρευνα έχει βρει ότι η γυναικεία λίμπιντο διαφέρει από αυτή των ανδρών και ότι οι γυναίκες έχουν φυσικά χαμηλότερη λίμπιντο και σκέφτονται το σεξ λιγότερο συχνά από τους άνδρες.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικ’ων Διαταραρών/ Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, η έλλειψη επιθυμίας θα πρέπει να ανέλθει σε τέτοιο επίπεδο που να προκαλεί σημαντική δυσφορία στη γυναίκα, να επηρεάζει τις σχέσεις ή την αυτοεκτίμησή της για έξι μήνες ή περισσότερο. Μερικά από τα συμπτώματα της HSDD περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία ευχαρίστησης από το σεξ ή τη διέγερση των γεννητικών οργάνων
 • Αδιαφορία για την έναρξη του σεξ
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα
 • Ανύπαρκτες σεξουαλικές σκέψεις ή φαντασιώσεις

Αιτίες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες διακυμάνσεις στη σεξουαλική επιθυμία είναι φυσικές και υγιείς. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως HSDD.

Για να αποκλείσετε το HSDD, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να εντοπίσετε τυχόν πιθανές αιτίες, καθώς και επιλογές θεραπείας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν HSDD, ο γιατρός σας θα θέλει να μάθει για τα συμπτώματά σας για να καταλάβει περισσότερα για το πώς η χαμηλή σεξουαλική σας ορμή επηρεάζει τις σχέσεις και τη ζωή σας.

Ιατρικοί Παράγοντες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη χαμηλή λίμπιντο. Οι ακόλουθες καταστάσεις και φάρμακα μπορούν δυνητικά να μειώσουν την σεξουαλική ορμή:

 • Αντικαταθλιπτικά
 • Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
 • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
 • Χρόνιες καταστάσεις υγείας όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα, αναιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις ή ενδοκρινικές ή νευρολογικές διαταραχές
 • Χρόνιος ή σωματικός πόνος, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με κάποια ιατρική πάθηση
 • Καταστάσεις, όπως το Σύνδρομο χρονίου πυελικού άλγους που κάνουν το σεξ επώδυνο
 • Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
 • Μειωμένη ροή αίματος προς τον κόλπο και τη μήτρα
 • Ανεπάρκεια ορμονών, ορμονικές διακυμάνσεις ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
 • Ακράτεια
 • Τραυματισμός αιμοφόρων αγγείων ή νεύρων μετά από υστερεκτομή ή άλλη χειρουργική επέμβαση που αφορά τα αναπαραγωγικά όργανα
 • Εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη ή θηλασμός

Σε περιπτώσεις όπου φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, προκαλούν μειωμένη σεξουαλική ορμή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια συνταγή με λιγότερες παρενέργειες. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Προσωπικοί Παράγοντες

Το άγχος της καθημερινής ζωής μπορεί να έχει αντίκτυπο στη λίμπιντο σας. Πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν μικρότερη επιθυμία για σεξ μετά την απόκτηση παιδιών λόγω υπερβολικής απασχόλησης και κούρασης ή επειδή επικεντρώνονται περισσότερο στα παιδιά τους παρά στο γάμο. Εάν το σώμα σας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή μετά τον τοκετό, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά.

Το εργασιακό άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο σας, ειδικά όταν πρέπει να φροντίζετε μια οικογένεια. Στο τέλος της ημέρας, προτεραιότητα γίνεται ο ύπνος και όχι το σεξ. Και αν αντιμετωπίζετε το άγχος σας καπνίζοντας και πίνοντας περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο ή χρησιμοποιώντας άλλες ουσίες -συνταγογραφούμενες ή άλλες ουσίες- η λίμπιντο σας πιθανότατα θα μειωθεί ως αποτέλεσμα.

Παράγοντες που βασίζονται στη σχέση

Ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ορμή μιας γυναίκας είναι η ποιότητα της σχέσης της και η συναισθηματική σύνδεση με τον σεξουαλικό της σύντροφο. Τα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή περιλαμβάνουν:

 • Επιθυμία να τιμωρήσετε ή να ελέγξετε τον σύζυγό σας αποκλείοντας το σεξ
 • Απιστία
 • Μακροχρόνια άλυτα ζητήματα σχέσεων και δυσαρέσκεια
 • Ανισορροπίες ισχύος στη σχέση

Θεραπεία της χαμηλής λίμπιντο στις γυναίκες

Μόλις εντοπίσετε τα προβλήματα που συμβάλλουν στη χαμηλή λίμπιντο σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Οι ακόλουθες δύο στήλες παρέχουν τους τύπους παρεμβάσεων που μπορεί να συστήσει ή να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για να αυξήσετε τη λίμπιντο σας.

 Μη Φαρμακολογική

 • Μείωση του στρες
 • Συμπεριφορική θεραπεία
 • Αλλαγή κακών συνηθειών
 • Ασκηση
 • Απώλεια βάρους
 • Συμβουλευτική γάμου
 • Ατομική θεραπεία
 • Καλύτερη επικοινωνία με τον σύζυγο

 Φαρμακολογική επέμβαση

 • Συσκευή Eros-CTD
 • O-Shot
 • Addyi (flibanserin)
 • Κρέμα τεστοστερόνης
 • Επίθεμα ή χάπια οιστρογόνων
 • Κολπικά λιπαντικά

Θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Εάν διαπιστωθεί ότι τα προβλήματα βασίζονται στο άγχος ή στη σχέση, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορεί να βοηθήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει συμβουλές για να καταστρώσετε ένα σχέδιο (ιδανικά με τον σύντροφό σας να  συμμετέχει στη διαδικασία) για να ξεπεράσετε τυχόν ζητήματα που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση σας.

Εδώ είναι ζωτικής σημασίας να εργαστείτε εσείς και ο σύντροφός σας ως ομάδα με έναν θεραπευτή για να επιλύσετε τυχόν πιθανά ζητήματα. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διδάξετε πώς να επικοινωνείτε καλύτερα με τον σύντροφό σας και να προτείνει σεξουαλικές τεχνικές κατάλληλες για τη σχέση σας για να δημιουργήσετε μια πιο ευχάριστη εμπειρία.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ και η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου για οικειότητα ή σεξουαλικούς πειραματισμούς (χρησιμοποιώντας σεξουαλικά παιχνίδια, νέες στάσεις ή παιχνίδια ρόλων) μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και στη βελτίωση της λίμπιντο.

Ιατρικές παρεμβάσεις

Η χαμηλή σεξουαλική ορμή μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, αν και, δυστυχώς, οι ιατρικές παρεμβάσεις για τις γυναίκες δεν ήταν τόσο επιτυχημένες όσο ήταν για τους άνδρες.

Λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στον κόλπο, πολλές προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υφίστανται αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων. Εάν τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων είναι η αιτία των συμπτωμάτων HSDD, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με οιστρογόνα χρησιμοποιώντας κρέμα, υπόθετο ή δακτύλιο που απελευθερώνει οιστρογόνα στον κόλπο χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που συνοδεύουν τα χάπια οιστρογόνων.

Μια ένεση που ονομάζεται O-Shot, ένα διάλυμα πλάσματος που εγχέεται από έναν ιατρό στον κόλπο λειτουργεί επίσης για να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία. Η διαδικασία είναι ακόμα νέα και δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η συσκευή θεραπείας κλειτορίδας Eros, ή Eros-CTD, είναι μια μικρή συσκευή χειρός εξοπλισμένη με αφαιρούμενο, αντικαταστάσιμο μικρό πλαστικό κύπελλο που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ροής του αίματος στην κλειτορίδα και στα γεννητικά όργανα χρησιμοποιώντας σύστημα κενού. Το Eros Therapy εγκρίθηκε από τον FDA τον Απρίλιο του 2000 για τη θεραπεία διαταραχών σεξουαλικής διέγερσης και οργασμού. Η συσκευή διατίθεται με κόστος περίπου 400 $ και απαιτείται ιατρική συνταγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια άλλη θεραπευτική επιλογή είναι ένα χάπι που ονομάζεται Addyi (flibanserin), το οποίο είναι ένα από του στόματος συνταγογραφούμενο φάρμακο που δρα σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου για να αυξήσει την επιθυμία. Ωστόσο, το φάρμακο έρχεται με ορισμένες πιθανές παρενέργειες, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, λιποθυμία και ζάλη.