ΥΠΕΡΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

page top curve

ΥΠΕΡΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΥΠΕΡΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Η υπερσεξουαλικότητα είναι επίσης γνωστή ως ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς, ή πιο συχνά, εθισμός στο σεξ. Όταν ένα άτομο έχει μια εμμονική προσήλωση στο σεξ, τις σεξουαλικές πράξεις και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, μπορεί να είναι υπερσεξουαλικό.

Αυτή η εμμονή είναι συνήθως τόσο σοβαρή που μπορεί να διαταράξει την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι έως και 3% έως 6% των ανθρώπων ζουν με κάποια μορφή διαταραχής σεξουαλικού εθισμού ή σχετικές διαταραχές και ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους άνδρες.

Αυτό το άρθρο καλύπτει τα σημάδια της υπερσεξουαλικότητας, τις αιτίες και περιγράφει πιθανές επιλογές θεραπείας.

Χαρακτηριστικά της Υπερσεξουαλικότητας

Η υπερσεξουαλικότητα είναι διαφορετική σε κάθε άτομο που έχει την πάθηση. Ενώ ένα άτομο μπορεί να δυσκολεύεται κυρίως να ελέγξει τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις, ένα άλλο μπορεί να δυσκολεύεται να ελέγξει την επιθυμία να πραγματοποιήσει ορισμένες σεξουαλικές πράξεις όπως ο αυνανισμός, για παράδειγμα.

Μερικά από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει ένα υπερσεξουαλικό άτομο:

  • Καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά
  • Επαναλαμβανόμενες και ανεξέλεγκτες σεξουαλικές φαντασιώσεις
  • Δυσκολία στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας σχέσης με άλλα άτομα, ειδικά με έναν σύντροφο λόγω της ενασχόλησής τους με το σεξ
  • Αδυναμία ελέγχου των σεξουαλικών ορμών

Υπερσεξουαλικότητα ή υψηλή σεξουαλική ορμή

Η υψηλή σεξουαλική ορμή είναι μια αυξημένη σεξουαλική επιθυμία. Από την άλλη πλευρά, η υπερσεξουαλικότητα περιλαμβάνει συναισθήματα και παρορμήσεις για σεξ εκτός ελέγχου καθώς και σεξουαλική συμπεριφορά υψηλής συχνότητας .

Τι προκαλεί την υπερσεξουαλικότητα;

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την υπερσεξουαλικότητα. Οι σχετικές έρευνες επισημαίνουν τις ακόλουθες πιθανές αιτίες για την πάθηση:

Ανάπτυξη ορισμένων καταστάσεων: Καταστάσεις όπως η επιληψία πιστεύεται ότι προκαλούν βλάβη σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πάθηση.

Χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο: Ο εγκέφαλος ελέγχει σχεδόν όλη την καθημερινή μας λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Μια χημική ανισορροπία θα μπορούσε είτε να προκαλέσει παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλικές ορμές ή συμπεριφορές είτε υπερσεξουαλικότητα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια ανισορροπία ντοπαμίνης θα μπορούσε να προκαλέσει την πάθηση.

Φάρμακα: Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η υπερσεξουαλικότητα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Φάρμακα υποκατάστασης ντοπαμίνης, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, έχει βρεθεί μερικές φορές ότι προκαλούν υπερσεξουαλικότητα.

Εκτός από τις πιθανές αιτίες για την πάθηση, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου θα μπορούσαν να θέσουν ορισμένα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση από άλλα. Αυτά περιλαμβάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, οικογενειακό ιστορικό καταστάσεων ψυχικής υγείας και σεξουαλική κακοποίηση.

Η υπερσεξουαλικότητα μπορεί να συνδέεται με τη ΔΕΠΥ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ ανέφεραν ότι εμπλέκονται σε σημαντικά υψηλότερο αριθμό υπερσεξουαλικών συμπεριφορών από τα άτομα χωρίς ΔΕΠΥ. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ και της υπερσεξουαλικότητας.

Η διάγνωση της υπερσεξουαλικότητας

Χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με την πάθηση για την παροχή ακριβών κριτηρίων για τη διάγνωση της υπερσεξουαλικότητας. Ωστόσο, όταν ένας γιατρός ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας αξιολογεί εάν αντιμετωπίζετε υπερσεξουαλικότητα, συχνά αναζητούν τα ακόλουθα:

Διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων: Τα συμπτώματα ενός ατόμου πρέπει να παρεμβαίνουν στην καθημερινή του ζωή.

Αδυναμία διακοπής: Ένα άτομο που βιώνει υπερσεξουαλικότητα δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη συμπεριφορά του, ακόμη και παρά τις προσπάθειές του. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά τους.

Ανάπτυξη ανοχής: Ένα υπερσεξουαλικό άτομο αισθάνεται την ανάγκη να εμπλακεί σε σεξουαλικές συμπεριφορές σε αυξανόμενες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου για να εκπληρώσει τις παρορμήσεις του.

Συμπτώματα στέρησης: Ένα άτομο που είναι υπερσεξουαλικό θα αισθάνεται νευρικό και ανήσυχο εάν δεν εμπλέκεται σε σεξουαλικές συμπεριφορές.

Απώλεια ευχαρίστησης: Ένας δείκτης για κάποιον που είναι υπερσεξουαλικός είναι ότι οι σεξουαλικές πράξεις δεν του φέρνουν αναγκαστικά πλέον ευχαρίστηση.

Θεραπεία για την υπερσεξουαλικότητα

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, η υπερσεξουαλικότητα αντιμετωπίζεται συνήθως με συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.

Φάρμακα

Μία από τις πιθανές αιτίες της υπερσεξουαλικότητας είναι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης.
Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία παρέχει σε ένα άτομο που ζει με υπερσεξουαλικότητα τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαχειριστεί την κατάστασή του.