Κεφάλαιο Υπογονιμότητα
Κεφάλαιο Υπογονιμότητα
Η αξία της Θεραπείας Ζεύγους
Υπογονιμότητα
Ως υπογονιμότητα ορίζεται συνήθως ως η αδυναμία σύλληψης ενός παιδιού ή η ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης. Είναι μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ποτέ ένα άτομο ή ένα ζευγάρι και παρουσιάζει μια τεράστια σωματική, συναισθηματική και οικονομική πρόκληση. Η υπογονιμότητα είναι συχνά μια μοναχική και συγκεχυμένη μάχη, αλλά όχι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε μόνη της. Η θεραπεία για την υπογονιμότητα απαιτεί ομαδική προσέγγιση και θα πρέπει να περιλαμβάνει επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας. Όπως θα περίμενε κανείς, η υπογονιμότητα ασκεί μεγάλη συναισθηματική πίεση σε άτομα και ζευγάρια, καθώς και σε φίλους και οικογένεια. Λόγω της πολυπλοκότητας που δημιουργεί η υπογονιμότητα, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας ειδικά εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες είναι συχνά απαραίτητος για να βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.
Επιπτώσεις της υπογονιμότητας σε άτομα και ζευγάρια
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια σειρά από έντονα συναισθήματα μετά τη διάγνωση της υπογονιμότητας. Τα συναισθήματα θυμού και θλίψης είναι αρκετά κοινά, όπως και τα συναισθήματα απώλειας και προδοσίας. Η θλίψη ενός ζευγαριού ή ενός ατόμου μπορεί να μετατραπεί σε θλίψη για το παιδί από τις φαντασιώσεις του ή σε θλίψη για τις εμπειρίες που φαντάζονταν να μοιραστούν με το παιδί. Ειδικά τα ζευγάρια είναι πιθανό να βιώσουν αλλαγές στη σχέση τους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το αίσθημα πιο συναισθηματικά απόμακρο ή την ανάγκη να αποσυρθείτε από την οικειότητα και να κλειστεί στον εαυτό του. Μπορεί επίσης να προκύψουν αισθήματα ενοχής και αυτοκατηγορίας, ιδιαίτερα εάν ένας από τους συντρόφους προσδιορίζεται ως η κύρια αιτία της υπογονιμότητας. Επιπλέον, ο μη γόνιμος σύντροφος μπορεί να φοβάται ότι το άλλο άτομο μπορεί να φύγει από τη σχέση. Συχνά, άτομα και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα μπορεί να αρχίσουν να απομονώνονται από τους φίλους και την οικογένεια. Μπορεί να φοβούνται να παρακολουθήσουν κοινωνικές εκδηλώσεις από φόβο μήπως προκύψουν άβολες συζητήσεις για τη διαδικασία γονιμότητας. Η συναναστροφή με φίλους και οικογένεια που έχουν παιδιά ή που είναι έγκυες μπορεί επίσης να γίνει δύσκολη, ειδικά σε περιόδους δύσκολων διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών.
Πώς μπορώ να ξέρω πότε να ζητήσω βοήθεια; Ενώ ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας υπογονιμότητας είναι η ιατρική, η αντιμετώπιση των προσωπικών και οικογενειακών επιπτώσεων της υπογονιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Η θεραπεία ζεύγους/θεραπεία γάμου μπορεί να είναι ωφέλιμη όταν:
- Πριν την έναρξη μιας νέας εξωσωματικής θεραπείας ή μετά από αποτυχημένη εξωσωματική θεραπεία
- Το ζευγάρι χρειάζεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με επεμβάσεις (πολύποδες, ινομυώματα, κ.ά) ή/και εξωσωματική διαδικασία
- Χρειάζεται εκτεταμένη οικογενειακή υποστήριξη και βοήθεια ·
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο βοήθειας τρίτων (παρένθετη μητρότητα, δωρεά ωαρίων ή σπέρματος) ·
- Διερεύνηση άλλων επιλογών για την οικοδόμηση οικογένειας (υιοθεσία κ.ά)
Η θεραπεία ζεύγους είναι επίσης χρήσιμη όταν άτομα ή ζευγάρια βιώνουν:
- Επίμονα συναισθήματα θλίψης, ενοχής, μοναξιάς, θυμού και/ή άγχος
- Αυξημένες διαφωνίες και διαφωνίες (μεταξύ συντρόφων/συζύγων)
- Τεντωμένες διαπροσωπικές σχέσεις με φίλους ή οικογένεια
- Δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης
- Κοινωνική απομόνωση
- Σκέψεις αυτοκτονίας ή θανάτου
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας θεραπευτής ζεύγους:
Ο θεραπευτής ζεύγους θα παρέχει στους θεραπεύόμενους του ένα ασφαλές, ουδέτερο έδαφος για να συζητήσουν τα πολυάριθμα θέματα που σχετίζονται με τη στειρότητα/υπογονιμότητα και επίσης να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα έντονα συναισθήματα και τα συναισθήματα που συχνά συνοδεύουν την κρίση.
Αν και οι θεραπευτές ζεύγους δεν μπορούν πραγματικά να παρέμβουν σε ιατρικές θεραπείες και πράξεις για να βοηθήσουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος, μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους να περάσουν από τη διαδικασία, να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους και να συγκεντρώσουν περισσότερη υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.
Δεδομένου ότι οι θεραπευτές ζεύγους είναι εκπαιδευμένοι να εστιάζουν σε ένα άτομο ή ζευγάρι μέσα σε ένα πλαίσιο συστημάτων, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με σαφέστερο τρόπο.
Οι θεραπευτές ζεύγους εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν τα ζευγάρια να κατανοήσουν πώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ζευγαριού και των οικογενειών τους μπορεί μερικές φορές να παρεμποδίσουν τον τρόπο και να δημιουργήσουν σύγκρουση.
Η θεραπεία ζεύγους μπορεί επίσης να προσφέρει την ευκαιρία σε άτομα και ζευγάρια να μάθουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, να κατανοήσουν τα ζητήματα, να μειώσουν τις συγκρούσεις και το άγχος και να λάβουν σοφότερες αποφάσεις σχετικά με τις ιατρικές θεραπείες. Συχνά, οι σύντροφοι έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με μια συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνία στις σχέσεις.
Ένας θεραπευτής ζεύγους μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να διαπραγματευτεί ένα σχέδιο δράσης, να γίνει πιο συγκεντρωμένο και να ορίσει ένα ευχάριστο χρονοδιάγραμμα για τη θεραπεία. Μπορεί να βοηθήσει να αξιολογήσει πότε είναι ώρα να αλλάξει πορεία ή να σταματήσει εντελώς την ιατρική θεραπεία και να βοηθήσει στην εξερεύνηση άλλων εναλλακτικών. Επιπλέον, ο θεραπευτής ζεύγους μπορεί να εξοπλίσει τους θεραπευόμενους του με χρήσιμα εργαλεία αναφορικά με την υπογονιμότητα, όπως παραπομπή σε ομάδες υποστήριξης, βίντεο και βιβλιογραφία. Οι ομάδες υποστήριξης είναι ένας ιδιαίτερα πολύτιμος πόρος που μπορεί να βοηθήσει άτομα και ζευγάρια να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα και να παρέχουν την ευκαιρία να μάθουν από άλλα άτομα που βιώνουν την ίδια κρίση.
Η καθοδήγηση ενός θεραπευτή ζεύγους είναι απαραίτητο συστατικό για την επίλυση μιας κρίσης υπογονιμότητας. Η θεραπεία αντιμετωπίζει τα κρίσιμα ζητήματα που υπάρχουν και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εποικοδομητικών γεφυρών για στόχους ζωής που είναι ρεαλιστικοί και ουσιαστικοί.