Κορονοϊός: Η ψυχολογία πίσω από την αγορά πανικού. Γιατί οι άνθρωποι καταναλώνουν πανικό;

page top curve

Κορονοϊός: Η ψυχολογία πίσω από την αγορά πανικού. Γιατί οι άνθρωποι καταναλώνουν πανικό;

Ο κορονοϊός είναι ένας αόρατος εχθρός. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να δούμε. Και όταν δεν μπορεί το άτομο να δει τον εχθρό του, αυτό που συμβαίνει είναι να χάνει την αίσθηση ελέγχου. Και όταν χάνεται η αίσθηση του ελέγχου, προσπαθεί να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να αντισταθμίσει και να επιτύχει ξανά τον έλεγχο.

Αγοράζοντας ορισμένα πράγματα είναι ένας τρόπος για να το κάνει κανείς αυτό. Γνωστές σε όλους μας οι εικόνες στα ΜΜΕ με κόσμο να αγοράζει μαζικά χαρτί υγείας, ζυμαρικά, σαπούνι, κονσέρβες και απολυμαντικά σχεδόν με μανία, αγνοώντας τους κανόνες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση περί συνωστισμού.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και ξεκάθαρο:
Αν πάω στο σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή και αγοράσω κάτι, θα με κάνει να νιώθω λιγότερο φόβο για τον κοροναϊό;

Όταν χάνεται λοιπόν η αίσθηση του αντιληπτού ελέγχου, αρχίζει να αγοράζει κανείς πράγματα που θα τον βοηθήσουν να λύσει τα προβλήματα που χωρίς την ασύμμετρη απειλή του ιού δεν θα ενσαρκώνονταν.

Με άλλα λόγια, εάν αισθανθεί άγχος το άτομο, τότε αρχίζει να αγοράζει πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν από τον ίδιο τον ιό, διατηρώντας το χώρο του καθαρότερο για παράδειγμα.
Αυτό που κάνουν οι άνθρωποι είναι να αγοράζουν μάσκες, να αγοράζουν απολυμαντικά χειρός, να αγοράζουν απορρυπαντικά καθαρισμού για να καθαρίζουν τα σπίτια τους και τα γραφεία τους κ.ο.κ.

Επομένως, δεν έχει σημασία αν αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Αν αγοράσω κάτι, αισθάνομαι μόνο καλύτερα, αισθάνομαι πιο ασφαλής.

Στις επιστημονικές μελέτες αναφορικά με την ψυχολογία του άγχους, έχει βρεθεί ότι, όταν οι άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο, αγοράζουν πιο λειτουργικά προϊόντα. Προϊόντα που τους βοηθούν να λύσουν προβλήματα. Ειδικά τα προϊόντα που τους βοηθούν να επαναφέρουν τον έλεγχο ξανά.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τη σημασία που παίζει ο έλεγχος για τους ανθρώπους, ειδικά σε αυτό το κλίμα φόβου κατανοώντας εν συνεχεία και το πώς αντιδρούν οι μάζες.

Η λύση είναι επίσης απλή και ξεκάθαρη. Αν κάποιος εκπαιδευτεί και κατανοήσει πραγματικά τί συμβαίνει, τί είναι ο ιός, πώς μεταδίδεται, ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες και πώς αντιμετωπίζεται αυτή η ιογενής λοίμωξη, το άγχος και κατ’ επέκταση ο πανικός υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους στη σύνεση και στις λογικές κινήσεις με γνώμονα την προσωπική/συλλογική ευθύνη.