Κορονοϊός και Σεξουαλική Δραστηριότητα

page top curve

Κορονοϊός και Σεξουαλική Δραστηριότητα

Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνω αρκετά τηλεφωνήματα αλλά και ερωτήσεις αναφορικά με τον αν μέσω της σεξουαλικής πράξης μπορεί να μεταφερθεί ο κοροναϊός, κι έτσι αποφάσισα να αναπαράγω κάποια δεδομένα τα οποία δίνονται από τον Παγκάσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), προς ενημέρωση σας.

Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα για το COVID-19, άλλοι κοροναϊοί έχουν αποδειχθεί ότι παραμένουν για 9 ημέρες σε γυαλί, μέταλλο ή πλαστικό.

Συγκεκριμένα όμως, το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί από επιμολυσμένες επιφάνειες, έτσι κρατάτε τα χέρια σας πλυμένα (ή συχνά χρησιμοποιώντας απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα) και προσέχοντας να μην τοποθετήσετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας, διότι έτσι μειώνετε τον κίνδυνο για μόλυνση. Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος είναι πρόσωπο με πρόσωπο μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα.

Αυτή η τελευταία γραμμή είναι σημαντική όταν πρόκειται να μιλήσουμε για τον κοροναϊό και τη σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού. Ο ιός μεταδίδεται όταν τα σταγονίδια που περιέχουν μολυσμένα σωματίδια ταξιδεύουν από το στόμα ενός ατόμου στο άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί με το βήξιμο, το φτέρνισμα αλλά και με το φιλί.

Όμως, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν το COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω άλλων σεξουαλικών πράξεων, καθώς άλλοι κοροναϊοί γενικά δεν μεταδίδονται σεξουαλικά.