Γιατί το σεξ είναι σημαντικό στα ζευγάρια

page top curve

Γιατί το σεξ είναι σημαντικό στα ζευγάρια

Γιατί το σεξ είναι σημαντικό στις σχέσεις

Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξ; Ναί. Το σεξ δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιούς, ικανοποιητικής σχέσης. Το πόσο σημαντικό είναι το σεξ μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι το να είσαι σεξουαλικό ζευγάρι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι άλλοι τύποι οικειότητας και σύνδεσης είναι πιο σημαντικοί.

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε ότι το σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση περιλαμβάνουν:

  • Νιώθετε πιο κοντά στον σύντροφό σας
  • Δείχνεται στοργή στον σύντροφό σου
  • Βρίσκετε το σεξ διασκεδαστικό και ευχάριστο
  • Επιθυμείτε να κάνουν παιδιά
  • Νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι
  • Σας προσφέρει ανακούφιση από το άγχος

Έρευνες δείχνουν ότι το συχνό σεξ μπορεί να παίξει ρόλο στη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Το να κάνεις συχνά σεξ συνδέεται με περισσότερη στοργή. Όταν τα ζευγάρια βιώνουν περισσότερη στοργή, είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν πιο συχνό σεξ.

Τα Ψυχολογικά οφέλη του σεξ

Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από το να κάνεις έρωτα (το σεξ συνδέεται στενά με μια καλύτερη ποιότητα ζωής). Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Καλύτερη αυτοεικόνα: Το σεξ μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε πιο θετικές σκέψεις  για τον εαυτό μας.

Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το καλό σεξ αυξάνουν την ευτυχία.

Μεγαλύτερο δέσιμο: Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η ωκυτοκίνη (το «φάρμακο της αγκαλιά») αυξάνεται με τη διέγερση της θηλής και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες.Η ωκυτοκίνη βοηθά στην ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και ικανοποίησης.

 

Σωματικά οφέλη του σεξ

Είναι αρκετά διαισθητικό να κατανοήσουμε πώς το σεξ βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα σωματικά οφέλη από το σεξ. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Καλύτερη φυσική κατάσταση: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Η κίνηση του σεξ μπορεί να σφίξει και να τονώσει τους κοιλιακούς και τους πυελικούς μύες. Για τις γυναίκες, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία: Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η συχνότερη επαφή συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν έκτοτε παρατηρηθεί σε μελέτες σε ανθρώπους. Μια μελέτη του 2018 σε πάνω από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Το να είσαι πιο σεξουαλικά δραστήριος έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το τακτικό σεξ μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να κρυολογήσεις  ή να κολλήσεις  γρίπη.

 

Ιδανική συχνότητα για σεξ

Όταν εξετάζεται πόσο συχνά ένα ζευγάρι πρέπει να κάνει σεξ, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η γενική ευημερία σχετίζεται με τη σεξουαλική συχνότητα, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Η ικανοποίηση που παίρνει κάποιος από τη σχέση βελτιώθηκε προοδευτικά από το να μην κάνει σεξ μέχρι να κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν βελτιώθηκε περαιτέρω (και πράγματι μειώθηκε κάπως) πέρα ​​από αυτό το σημείο.

Μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα είναι αρκετά συνεπής με τον τρέχοντα μέσο όρο. Ωστόσο, η όλο και πιο πολυάσχολη ζωή μας μπορεί να εμποδίζει το να κάνουμε περισσότερο σεξ. Σε σύγκριση με τη συχνότητα του σεξ τη δεκαετία του 1990, οι ενήλικες το 2010 έκαναν σεξ εννέα λιγότερες φορές το χρόνο.

 

Μέση Σεξουαλική Συχνότητα

Μέσος όρος για ενήλικες: 54 φορές το χρόνο (περίπου μία φορά την εβδομάδα)

Ενήλικες στα 20 τους: Περίπου 80 φορές το χρόνο

Ενήλικες στα 60 τους: 20 φορές το χρόνο

 


Διαβάστε περισσότερα για: σεξολόγος, κολεοσπασμός, στυτική δυσλειτουργία, θεραπεία ζεύγους