Ανδρικές & Γυναικείες Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες και ο ρόλος της Υπνοθεραπείας / Κλινικής Ύπνωσης

page top curve

Ανδρικές & Γυναικείες Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες και ο ρόλος της Υπνοθεραπείας / Κλινικής Ύπνωσης

Η υπνοθεραπεία για Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη ρίζα του προβλήματος που αντιμετωπίζετε, να μειώσετε το σχετικό άγχος και να ανακτήσετε τη χαμένη αυτοπεποίθηση.

Η οικειότητα με τους συντρόφους μας είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ικανοποιητικής σχέσης και, συχνά, αυτό περιλαμβάνει τη σωματική οικειότητα. Όταν εμφανίζονται σεξουαλικά αιτήματα, αυτά μπορεί να προκαλέσουν ένταση και να οδηγήσουν σε δυσκολίες, είτε είστε σε σχέση είτε όχι.

Οι συνήθεις ανησυχίες για τους άνδρες περιλαμβάνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση, τα προβλήματα στύσης/ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, την απώλεια της λίμπιντο/ερωτικής επιθυμίας.

Με τη σειρά τους τα γυναικεία αντίστοιχα αιτήματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν την ανοργασμία (αδυναμία επίτευξης οργασμού κατά τη διάρκεια του σεξ) και τη δυσπαρεύνια ή και κολεόσπασμο (πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ).

Πώς μπορεί η υπνοθεραπεία/κλινική ύπνωση να βοηθήσει σε Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες;

Εάν παρατηρείτε προβλήματα που σχετίζονται με το σεξ, μπορεί να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, ανδρολόγο/ουρολόγο στην περίπτωση των ανδρών, γυναικολόγος/ενδοκρινολόγος για τις γυναίκες. Είτε αντιμετωπίζετε πόνο κατά την επαφή, χαμηλή λίμπιντο/ερωτική επιθυμία ή δυσκολίες στην απόδοση/στυτική δυσλειτουργία η συζήτηση με το γιατρό σας θα αποκλείσει τυχόν σωματικές παθήσεις που προκαλούν το πρόβλημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι για πολλά από αυτά τα παραπάνω θέματα υπάρχει ένα ψυχολογικό στοιχείο στη βάση τους, έχουν αυτό που λέμε, ψυχολογικό υπόβαθρο. Μπορεί να είναι στρες, το άγχος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση ή ακόμα και προηγούμενες εμπειρίες που έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή. Ο στόχος της υπνοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη βασική αιτία και να αλλάξετε τη σκέψη σας γύρω από το πρόβλημα.

Χρησιμοποιώντας θετικές προτάσεις/λέξεις, ο υπνοθεραπευτής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχετικού στρες ή του άγχους γύρω από το σεξ και να ενθαρρύνει μια πιο θετική προσέγγιση.

Σε ποια σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να βοηθήσει η υπνοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η ύπνωση, παρακάτω εξετάζουμε μερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άντρες.

 

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν κάποιος εκσπερματώνει πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό που θεωρείται «πολύ γρήγορα» διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Υπνοθεραπευτών, μια μελέτη που εξέτασε 500 ζευγάρια από διαφορετικές χώρες βρήκε ότι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εκσπερμάτιση ήταν περίπου πεντέμισι λεπτά. Δεν υπάρχει «σωστή» διάρκεια όσον αφορά το σεξ, ωστόσο, αυτό εναπόκειται στο ζευγάρι να αποφασίσει.

ο στρες και το άγχος μπορούν συχνά να τροφοδοτήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει πρόωρη εκσπερμάτιση

Εάν αισθάνεστε ότι περίπου οι μισές σεξουαλικές σας σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα πρόωρη εκσπερμάτιση και αυτό γίνεται πρόβλημα, ίσως θέλετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Υπάρχουν δύο τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης. πρωτογενής πρόωρη εκσπερμάτιση (όπου πάντα προυπήρχε αυτό το πρόβλημα) και δευτερογενής πρόωρη εκσπερμάτιση (όπου το πρόβλημα αναπτύχθηκε πρόσφατα). Το να γνωρίζετε ποιο από αυτά έχετε μπορεί να είναι χρήσιμο όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας.

Το να επισκεφτείτε τον γιατρό σας είναι ένα καλό πρώτο βήμα, καθώς θα είναι σε θέση να διερευνήσει τι μπορεί να το προκαλεί. Μπορεί να υπάρχουν φυσικά αίτια, ψυχολογικά αίτια ή συνδυασμός και των δύο. Οι συνήθεις ψυχολογικές αιτίες περιλαμβάνουν κατάθλιψη, στρες, θέματα σχέσεων και άγχος σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση.

Ανάλογα με το τι πιστεύει ο γιατρός σας ότι είναι η αιτία, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως φαρμακευτική αγωγή, συμπεριφορική θεραπεία, ψυχολογική θεραπεία και η υπνοθεραπεία/κλινική ύπνωση.

Η υπνοθεραπεία λειτουργεί σε υποσυνείδητο επίπεδο, ενθαρρύνοντας θετικές αλλαγές μέσω της δύναμης της υπόδειξης. Καθώς το στρες και το άγχος μπορούν συχνά να τροφοδοτήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει πρόωρη εκσπερμάτιση, η υπνοθεραπεία για το στρες και το άγχος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Άλλοι τρόποι με τους οποίους η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης και την οπτικοποίηση.

 

Απώλεια της λίμπιντο/Απώλεια ή/και Χαμηλή Ερωτική Επιθυμία.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη σεξουαλική ορμή κατά καιρούς. Συχνά μπορεί να συνδεθεί με το άγχος, την κούραση ή ακόμα και με θέματα σχέσεων. Ο καθένας έχει διαφορετικές σεξουαλικές ορμές, αλλά αν η δική σας ήταν ασυνήθιστα χαμηλή και σας δημιουργεί προβλήματα στη σχέση σας, θα πρέπει να αναζητήσετε υποστήριξη.

Η μετάβαση στον γιατρό σας θα αποκλείσει οποιαδήποτε σωματική αιτία (όπως προβλήματα ορμονών ή παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή). Μπορούν επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια μπορεί να είναι η αιτία και να σας προτείνει θεραπεία για να βοηθήσετε εσάς και τον σύντροφό σας να ανακτήσετε μια γεμάτη σεξουαλική ζωή. Για κάποιους, η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μειωμένη σεξουαλική ορμή με διάφορους τρόπους. Εάν το άγχος, ή η κατάθλιψη είναι πιθανές αιτίες, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά με αποσαφήνιση και περιορισμό αυτών. Για μερικούς ανθρώπους, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο τους και πάλι, αυτός είναι ένας τομέας όπου η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη και εξουδετέρωση του.

 

Προβλήματα στύσης/Στυτική Δυσλειτουργία

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους άνδρες να αποτυγχάνουν περιστασιακά να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν μια στύση. Η κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και η κούραση είναι τυπικοί ένοχοι και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα πιο τακτικά, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Ομοίως με την πρόωρη εκσπερμάτιση, τα προβλήματα στύσης (που αναφέρονται επίσης ως στυτική δυσλειτουργία ή ανικανότητα) μπορεί να προκληθούν από σωματικούς ή ψυχολογικούς λόγους. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στύσης μερικές φορές (για παράδειγμα, εάν μπορείτε να έχετε στύση το πρωί αλλά όχι κατά τη διάρκεια του σεξ), αυτό μπορεί να υποδηλώνει ψυχολογική αιτία.

Οι παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στύσης και εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τις κατάλληλες συμβουλές. Μπορεί να συνιστάται σεξουαλική θεραπεία, ειδικά εάν αισθάνεστε ότι η σχέση σας επηρεάζεται. Η υπνοθεραπεία είναι μια άλλη επιλογή, ένα επιπλέον θεραπευτικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης.

Το άγχος και το άγχος απόδοσης μπορεί να είναι βασικοί παράγοντες όταν πρόκειται για προβλήματα στύσης και εδώ μπορεί να παρέμβει η υπνοθεραπεία. Ένας υπνοθεραπευτής θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αλλαγές σε υποσυνείδητο επίπεδο για να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε καλύτερα στο στρες και να μειώσετε το άγχος.

Ανοργασμία/Δυσκολία επίτευξης οργασμού

Γνωστή και ως οργασμική δυσλειτουργία, η ανοργασμία είναι όταν κάποιος επανηλλειμένως  αδυνατεί να φτάσει σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, ωστόσο, θεωρείται ότι είναι πιο συχνό στις γυναίκες.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος να αγωνίζεται να φτάσει σε οργασμό, από σωματικές καταστάσεις μέχρι ψυχολογικές και συναισθηματικές ανησυχίες. Η επίσκεψη στο γιατρό σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες. Παρόμοια με άλλα σεξουαλικά προβλήματα, υπάρχει μια ποικιλία επιλογών θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της υπνοθεραπείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοργασμία προκαλείται από αρνητικούς συσχετισμούς και προσδοκίες από προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες. Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και στον επαναπροσδιορισμό των αρνητικών συσχετίσεων με τις σεξουαλικές σχέσεις. Η εμπειρία της ανοργασμίας μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις όπως «δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό» και η υπνοθεραπεία στοχεύει να αλλάξει τέτοιες πεποιθήσεις που θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν. Καθώς το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανοργασμία, η υπνοθεραπεία για την αντιμετώπιση του στρες και η υπνοθεραπεία για το άγχος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Δυσπαρεύνια/Κολεόσπασμος

Δυσπαρεύνια είναι όταν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν και είναι πιο συχνό στις γυναίκες, οι άνδρες μπορεί επίσης να εμφανίσουν δυσπαρεύνια. Στους άντρες, ο πόνος θα είναι στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή της πυέλου κατά τη διάρκεια (ή μετά) του σεξ. Μερικοί άνδρες μπορεί επίσης να έχουν αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια ή μετά την εκσπερμάτιση.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να έχει σωματικές και ψυχολογικές αιτίες, γι’ αυτό φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση. Οι συνήθεις ψυχολογικές αιτίες περιλαμβάνουν το άγχος, το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή τραύματος, το άγχος για το σεξ και την κατάθλιψη.

Όσον αφορά τη θεραπεία, μπορεί να συνιστάται σεξουαλική θεραπεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπνοθεραπεία για τον πόνο μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Εάν βρίσκετε ότι το σεξ είναι μια επώδυνη εμπειρία, είναι κατανοητό να αναπτύξετε κάποιο άγχος γύρω από αυτό. Η υπνοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αυτό το άγχος και να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση σας. Η υπνοθεραπεία για τη διαχείριση του πόνου φαίνεται να αλλάζει τα μοτίβα σκέψης που σχετίζονται με τον πόνο, επιφέροντας μεγάλη διαφορά στην αντίληψή σας για τον πόνο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σεξουαλικής θεραπείας και σεξουαλικής υπνοθεραπείας;

Οι θεραπευτές που προσφέρουν ψυχοσεξουαλική θεραπεία χρησιμοποιούν θεραπεία ομιλίας/διάλογο για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το πρόβλημα. Μπορεί να συνεργαστούν μαζί σας και τον σύντροφό σας σε μια συνεδρία, προσφέροντας ιδέες για δραστηριότητες και ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να βοηθήσουν στη βελτίωση των πραγμάτων. Ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να είστε πιο ανοιχτοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και να βρείτε τρόπους να τα ξεπεράσετε. Για κάποιους, αυτή είναι μια χρήσιμη προσέγγιση.

Η υπνοθεραπεία για Σεξουλικές Δυσλειτουργίς ωστόσο, εστιάζει περισσότερο στο να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές βαθιά στο υποσυνείδητό σας. Περιλαμβάνει λιγότερη συζήτηση και, αντ’ αυτού, ο υπνοθεραπευτής σας θα σας οδηγήσει σε μια κατάσταση ύπνωσης όπου μπορεί να προσφέρει θετικές προτάσεις. Μπορεί να σας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσετε την αυτο-ύπνωση για να συνεχίσετε την εργασία σας μετά τη συνεδρία.

Εάν έχετε προσπαθήσει να βρείτε μια λύση μόνοι σας ή μιλώντας με έναν σεξοθεραπευτή και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται αλλαγή σε υποσυνείδητο επίπεδο. Εδώ μπορεί να βοηθήσει το συνθετικό μοντέλο κλινικής υπνοθεραπείας/σεξουαλικής ψυχοθεραπέιας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!