Σεξουαλική Αποχή

page top curve

Σεξουαλική Αποχή

Η σεξουαλική αποχή αναφέρεται στην πρακτική της μη σεξουαλικής επαφής. Το τακτικό σεξ μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, όπως για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστή ποσότητα σεξ.

Το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει σεξ αλλάζει φυσικά από καιρό σε καιρό, ανάλογα με την ηλικία, τις διακυμάνσεις στη σεξουαλική ορμή και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή χωρίς να κάνουν ποτέ σεξ.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τι μπορεί να συμβεί σωματικά και ψυχολογικά όταν ένα άτομο δεν κάνει σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα και πώς μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε μια σχέση.

Επιδράσεις στο σώμα

Οι άνθρωποι αναφέρονται στη μη σεξουαλική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα ως αγαμία ή αποχή. Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει αρνητικές σωματικές παρενέργειες στην υγεία του.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι άνθρωποι μπορεί να λάβουν μερικά από τα φυσιολογικά οφέλη του σεξ – όπως το μειωμένο στρες – από τον αυνανισμό.

Στους άνδρες, η υγεία του προστάτη μπορεί να ωφεληθεί από τη συχνή εκσπερμάτιση, είτε με άλλο άτομο είτε μόνοι. Για τις γυναίκες, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα – και πάλι, είτε με σύντροφο είτε μόνες – μπορεί να ενισχύσει τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την κύστη, βελτιώνοντας τη λειτουργία της κύστης και μειώνοντας την ακράτεια και τη διαρροή.

Επιδράσεις στην ψυχική υγεία

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι το τακτικό σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος της συναισθηματικής ευημερίας ενός ατόμου. Αν και αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους.

Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία μπορεί να βρουν αυτά τα συναισθήματα ενοχλητικά. Το να μην κάνει σεξ όταν βρίσκεται σε σχέση μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ανασφάλεια ή άγχος. Η συζήτηση για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάθε αίσθησης δυσφορίας.

Για άλλους, η αποχή από το σεξ είναι σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους, για παράδειγμα, επειδή έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, είναι ασεξουαλικοί ή απλώς επιλέγουν να μην ασχοληθούν με αυτό.

Ανακουφιστείτε από το άγχος!

Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι το σεξ είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με μια μελέτη που συμμετείχε σε 10.429 γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, το 27,5% ανέφερε ότι τους προκάλεσε στενοχώρια. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που είχαν έναν σημερινό σύντροφο, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο στο 81%.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος επειδή απελευθερώνει ορμόνες που παράγουν μια προσωρινή τόνωση της διάθεσης.

Επιδράσεις στις σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι έχουν ικανοποιητικές ρομαντικές σχέσεις χωρίς να κάνουν συχνό σεξ. Για άλλους, το τακτικό σεξ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της σχέσης τους.

Μια μελέτη του 2015 ανέφερε ότι η σεξουαλική συχνότητα ήταν μόνο ένας δείκτης της ευημερίας όταν οι άνθρωποι ήταν σε σχέσεις.

Για μερικούς ανθρώπους, το σεξ μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και τα συναισθήματα εγγύτητας. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν κάνουν αρκετό σεξ μπορεί να ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους ή να φοβούνται ότι ο σύντροφός τους δεν τους ελκύει πλέον.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους βελτίωσης της επικοινωνίας και της οικειότητας. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι στοργικές χειρονομίες και το άνοιγμα ο ένας στον άλλο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μιας σχέσης, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα.

Add Your Comment