ΑΠΙΣΤΙΑ

page top curve

ΑΠΙΣΤΙΑ

Η απιστία μπορεί να εμφανιστεί στο γάμο ή σε μια σχέση. Μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σχέση και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν. Μια παράλληλη σχέση μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να νιώθει συντετριμμένο, μόνο του, προδομένο και μπερδεμένο. Μερικές φορές, μια παράλληλη σχέση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στη σχέση. Άλλες φορές, τα ζευγάρια μπορούν να φτιάξουν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. Μπορεί να το κάνουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Αυτό μπορεί συχνά να κάνει τη σχέση πιο δυνατή.

ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΑΠΙΣΤΙΑ;

Αυτό που ένα άτομο θεωρεί απιστία, κάποιο άλλο μπορεί να μην το βλέπει έτσι. Ένα άτομο μπορεί να μην θεωρεί την προβολή της πορνογραφίας από τον σύντροφό του ως απάτη/απιστία. Ένα άλλο άτομο μπορεί να αντιθέτως να το θεωρήσει απιστία.  Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανεπαρκείς εάν ο σύντροφός τους συμπεριφέρεται με τρόπο που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν και θεωρούν κάτι ως απάτη.

Κάποιοι βλέπουν την απιστία αποκλειστικά ως σεξ εκτός σχέσης. Μπορεί να μην θεωρούν τις συναισθηματικές σχέσεις και δεσμούς ως απάτη. Αλλά οι συναισθηματικές σχέσεις μπορούν επίσης να βλάψουν μια σχέση. Μπορεί ακόμη και να κάνουν περισσότερο κακό από μια σχέση η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο σεξ. Μια συναισθηματική σχέση μπορεί να σημαίνει ότι ο άπιστος σύντροφος δεν επενδύει πλέον στη σχέση. Βοηθάει σημαντικά όσοι βρίσκονται σε σχέση να συζητήσουν από νωρίς τις προσδοκίες τους. Στη συνέχεια μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους για τη μονογαμία. (Μονογαμία σημαίνει ότι ένα ζευγάρι δεν έχει άλλους συντρόφους εκτός της σχέσης του.) Μπορεί να συζητήσουν πώς νιώθουν για τη μη μονογαμία/πολυγαμία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικών πιέσεων στη σχέση.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ Απιστία;

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται προς τη σεξουαλική μονογαμία. (Αυτό εξαιρεί όσους έχουν ανοιχτή σχέση.) Ωστόσο, έως και το 20% θα προβεί σε εξωσυζυγικό σεξ κάποια στιγμή. Οι παράλληλες σχέσεις συμβαίνουν για πολλούς λόγους. Ένας βασικός λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη ικανοποίησης από την ίδια τη σχέση. Μια επιτυχημένη σχέση σημαίνει συχνά ότι και οι δύο άνθρωποι αισθάνονται σταθεροί και ασφαλείς. Συχνά προυποθέτει επίσης σωματική και συναισθηματική οικειότητα. Η ανεπάρκεια και μη ικανοποίηση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να μειώσει την ικανοποίηση που παίρνει κάποιος από τη σχέση. Η έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση μπορεί να κάνει την απιστία πιο πιθανή.

Η μοιχεία/ απάτη δεν συμβαίνει πάντα λόγω έλλειψης ικανοποίησης. Ένας σύντροφος μπορεί να μπει σε παράλληλη σχέση η οποία να βασίζεται στη προσωπική δυστυχία. Μπορεί να απατήσει για να τονώσει την αυτοπεποίθηση ή τον εγωισμό του. Η επιθυμία για μια νέα σεξουαλική εμπειρία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παράλληλη σχέση. Πολλοί επίσης ξεκινούν μια σχέση αναζητώντας συναισθηματική οικειότητα.

Μερικοί άλλοι λόγοι που ένα άτομο μπορεί να εμπλακεί σε απιστία περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Με σκοπό να τερματίσει η κύρια σχέση
 • Έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας
 • Εθισμός στο σεξ
 • Αποφυγή προσωπικών προβλημάτων ή προβλημάτων στη σχέση
 • Κατάθλιψη

ΕΙΔΗ Απιστίας

ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΑΠΙΣΤΙΑ;

Διαφορετικές μορφές απιστίας μπορούν να εμφανιστούν σε μια σχέση.

Δεσμός με το αντικείμενο του πόθου: Πρόκειται για την παραμέληση μιας σχέσης για την κατάκτηση ενός τρίτου προσώπου . Η επιδίωξη μπορεί να φτάσει σε σημείο εμμονής.

Σεξουαλική απιστία: Ένας σύντροφος μπορεί να κάνει σεξ εκτός σχέσης. Συχνά δεν βιώνει συναισθηματικό δέσιμο με αυτό το άτομο. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να συγχωρήσουν τη σεξουαλική απιστία από τις γυναίκες. Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν μια σχέση όταν δεν εμπλέκονται τα συναισθήματα.

Διαδικτυακή απιστία: Πρόκειται για απιστία που διαπράττεται μέσω sexts και συνομιλιών. Μπορεί απλώς να λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο και να μην φτάσει ποτέ στο σημείο της σεξουαλικής οικειότητας. Αυτό το είδος της απιστίας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την προβολή πορνογραφίας. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ίδια η πράξη είναι μια μορφή απιστίας.

Συναισθηματική απιστία :Αυτό συμβαίνει όταν ένας σύντροφος δένεται συναισθηματικά με κάποιον άλλο. Το άτομο είναι συχνά του φύλου από το οποίο έλκεται. Ένα άτομο μπορεί να περάσει ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο με κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό του. Μια συναισθηματική σχέση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια σχέση. Κάποιος σε μια συναισθηματική σχέση μπορεί να συζητήσει προβλήματα σχέσης με το άτομο εκτός σχέσης. Μπορεί επίσης να παραβλέψει να το συζητήσει με το σύντροφό του. Το σεξ δεν είναι πάντα κομμάτι συναισθηματικής σχέσης.

Μια σχέση μπορεί επίσης να συνδυάζει σεξουαλική και συναισθηματική οικειότητα. Αυτό συχνά θεωρείται δευτερεύουσα σχέση. Οι περισσότεροι θα το έβλεπαν αυτό ως απιστία.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ

Η απιστία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα δύο μέρη σε μια σχέση. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να επεκταθούν και σε τρίτους, τους τα παιδιά.

Η απιστία τους συντρόφου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Μια μελέτη αναφέρει ότι η απιστία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία. Κάποιος του οποίου ο σύντροφος είχε σχέση μπορεί να αντιμετωπίσει:

 • Ανησυχία
 • Κατάθλιψη
 • Αυξημένη αγωνία
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση
 • Αυτοκατηγορία ή ντροπή
 • Οργή
 • Μετατραυματικό στρες (PTSD)
 • Κακή απόδοση στη δουλειά

Τα άτομα που απατώνται μπορεί τους να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σεξ χωρίς προστασία ή σεξ υπό την επήρεια ναρκωτικών. Η αυξημένη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ μπορεί να είναι μια άλλη από αυτές τους συμπεριφορές. Η υπερκατανάλωση τροφής, η υποκατανάλωση τροφής και η υπερβολική άσκηση θα μπορούσαν τους να είναι πιο πιθανές κατά τη διάρκεια τους τους περιόδου.

Εάν ο σύντροφός τους είχε παράλληλη σχέση, η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει. Οι σύντροφοι που επιλέγουν να ξαναχτίσουν τη σχέση τους μετά από μια παράλληλη σχέση μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση τους εμπιστοσύνης στη σχέση τους.

ΠΩΣ Η Απιστία ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΟΥ ΑΠΑΤΑΕΙ

Τα άτομα τα οποία απατούν μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την απιστία. Μερικές φορές οι άνθρωποι βρίσκονται σε παράλληλες σχέσεις οι οποίες διαρκούν πολύ. Ορισμένες σχέσεις μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια ή δεκαετίες χωρίς να το γνωρίζει ο άλλος σύντροφος. Ο συναισθηματικός και ψυχικός αντίκτυπος της εξαπάτησης σε αυτούς τους τύπους παράλληλων σχέσεων μπορεί να είναι σοβαρός.

Οι άνθρωποι που διατηρούν παράλληλες σχέσεις μπορεί να αισθάνονται αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη. Μπορεί να αισθάνονται ότι τους κυριεύει η ενοχή. Ή να αισθάνονται αβοήθητοι ή παγιδευμένοι σε μια κατάσταση. Η αλλαγή της κατάστασης μπορεί να φαίνεται δύσκολη ή αδύνατη. Αυτό μπορεί να κάνει τη σχέση να διαρκέσει περισσότερο.

Όσο περισσότερο διαρκεί μια σχέση, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο αντίκτυπός της. Οι περισσότερες παράλληλες σχέσεις δεν παραμένουν κρυφές. Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος ή η αποτροπή αποκάλυψης της παράλληλης σχέσης μπορεί να βλάψει και τους δύο συντρόφους μακροπρόθεσμα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι παράγοντες συσχετίζονται με την αυξημένη απιστία. Μερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

Το Φύλο. Οι άνδρες έχουν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμπλακούν σε παράλληλη σχέση.

Τόπος Διαβίωσης: Η διαβίωση  σε μεγάλη πόλη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απιστίας κατά 50%.

Ηλικία. Διπλάσιες περιπτώσεις απιστίας σημειώνονται σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Λιγότερες περιπτώσεις αναφέρονται για άτομα άνω των 50 ετών.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτοί οι παράγοντες είναι αποτελέσματα μελετών. Ακριβώς επειδή ένα άτομο ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες δεν σημαίνει ότι θα απατήσει. Ο καθένας μπορεί να απατήσει ή να τον απατήσουν.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αρκετά ζητήματα προκύπτουν όταν ένας σύντροφος εμπλέκεται συστηματικά σε παράλληλες σχέσεις. Μερικές ερωτήσεις που προκύπτουν περιλαμβάνουν:

Υπήρχαν ζητήματα που οδήγησαν στην πρώτη σχέση που δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ;

Πώς αντιμετωπίστηκε η πρώτη παράλληλη σχέση;

Ήταν πραγματικά μετανιωμένο το άτομα που διέπραξε την απιστία;

Το άτομο αναγνώρισε τις πράξεις του;

Αναγνώρισε ο άλλος σύζυγος τα συναισθήματά του και την αντίδρασή του;

Οποιοδήποτε από αυτά τα άλυτα ζητήματα μπορεί να οδηγήσει σε συνεχόμενες πράξεις απιστίας. Η Hilary Silver, LCSW παρατηρεί ότι οι συνεχόμενες παράλληλες σχέσεις συμβαίνουν συχνά λόγω του εθισμού στο σεξ. Έχει υπογραμμίσει ότι «η εν λόγω συμπεριφορά είναι ένας καταναγκασμός και όχι μια δήλωση σχετικά με την κατάσταση της σχέσης».

Οι σύντροφοι με συνεχόμενες παράλληλες σχέσεις πρέπει να διερευνήσουν παράγοντες πριν και μετά τη σχέση. Πρέπει να αναγνωρίσουν συμπεριφορές, την επικοινωνία και την επίδειξη συναισθημάτων. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τον ρόλο του κάθε συντρόφου στη σχέση πριν και μετά. Οι σύντροφοι πρέπει να είναι ειλικρινείς με τα συναισθήματά τους, τις πληγές τους, και τα αισθήματα ενοχής και ντροπής. Τα θεμέλια πρέπει να είναι γερά μετά την παράλληλη σχέση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της σχέσης από μελλοντικές απιστίες. Η παρατεταμένη αμφιβολία ή η ανασφάλεια μπορεί να είναι μοιραία για τη σχέση.

«ΓΙΑΤΙ Η Απιστία ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΕΥΚΤΗ;»

Ορισμένοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μονογαμία δεν είναι στη φύση μας. Ισχυρίζονται αντιθέτως ότι είναι ανθρώπινη επινόηση. Μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τη βιολογική επιθυμία για πολλαπλούς συντρόφους. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιδιώκουν τέτοια ιδανικά. Πολλές κουλτούρες απαιτούν σεξουαλική πίστη τιμωρώντας σκληρά αυτούς που παρεκκλίνουν.

Εάν πιστεύετε ότι η μονογαμία δεν είναι για εσάς, μπορεί να σας βοηθήσει να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Σε μια ανοιχτή σχέση, εσείς και ο σύντροφός σας θα είστε στην ίδια σελίδα. Μπορεί να είναι επιβλαβές να χρησιμοποιείτε τη πολυγαμία ως δικαιολογία για να κρατάτε μυστική μια μακροχρόνια σχέση.


Διαβάστε επίσης:

Βοηθά η Θεραπεία ζεύγους μετά την απιστία;

Η απιστία δεν είναι σπάνιο γεγονός. Σύμφωνα με μια ευρέως αναγνωρισμένη έρευνα, έως και το 37% των ανδρών και το 20% των γυναικών υπήρξαν άπιστοι στο γάμο.

Το 78% των γάμων επιβιώνουν από την απιστία στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να σωθεί. Μπορεί ένας γάμος να σωθεί μετά την απιστία;

 

 

Add Your Comment